Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  Vědci objevili obrovskou strukturu schovanou za Mléčnou dráhou

Vědci objevili obrovskou strukturu schovanou za Mléčnou dráhou

Jádro Mléčné dráhy

Na noční obloze se nachází místo, které je zcela skryto před našimi zraky. Jedná se o oblast za jádrem Mléčné dráhy, které se v angličtině říká „Zone of avoidance“ (ZOA), což by se dalo do češtiny přeložit jako „Zóna vyhýbání“. A právě v této oblasti kosmu byla nedávno objevena masivní struktura, která se zdá být obrovskou galaktickou kupou.

Mléčná dráha je plná hvězd, plynu, prachu a dalších menších či větších objektů, které svítí v různých oblastech spektra. Kolem jádra Mléčné dráhy je koncentrace těchto objektů podstatně vyšší, a je tak velice těžké zjistit, co se rozprostírá za touto „přirozenou záclonou“.  

Astronomům bylo vždy jasné, že se tam musejí nacházet spousty zajímavých galaxií. Nový objev, který učinil tým vedený astronomkou Danielou Galdeano z Národní univerzity v San Juan v Argentině, však prozrazuje, že by zde mohla být dokonce jedna z největších galaktických kup, které doposud známe.

Tento objev byl učiněn pomocí evropského dalekohledu VISTA umístěném na chilské hoře Cerro Paranal. Tento dalekohled pozoruje již zmíněnou oblast v infračerveném oboru spektra a jeho data jsou následně shromažďována do VVV Survey, veřejného projektu Evropské jižní observatoře (ESO), který má za úkol sledovat vyboulenou oblast kolem jádra naší Galaxie. Aby si vědci nově objevené galaxie prohlédli ještě podrobněji, využili následně přístroj FLAMINGOS-2 na dalekohledu Gemini South v Chile, který umí měřit takzvané rudé posuvy, ze kterých se dá následně vyčíst vzdálenost a rychlost pozorovaného objektu. Výsledky pozorování potvrdily pět galaxií, které se nacházejí ve vzdálenosti asi 3 miliardy světelných let od Země. Vědci si však myslí, že tato skupina je součástí mnohem větší kupy, označované jako VVVGCl-B J181435-381432, která obsahuje minimálně 58 větších hvězdných ostrovů. Tuto domněnku by měla potvrdit (nebo vyvrátit) další pozorování.

Kompozitní snímek ukazující 58 galaxií, které by se měly podle nové studie nacházet ve společné kupě za jádrem Mléčné dráhy
Kompozitní snímek ukazující 58 galaxií, které by se měly podle nové studie nacházet ve společné kupě za jádrem Mléčné dráhy

Studie této oblasti je velice důležitá pro pochopení našeho místa ve vesmíru, a i tento nový objev nám naznačuje, že je v ní stále co objevovat. Kromě skrytých kup galaxií obsahuje „Zóna vyhýbání“ také takzvaný Velký atraktor, což je gravitační anomálie s obrovskou koncentrací hmoty, vzdálená od Země asi 200 milionů světelných let, která stále k sobě přitahuje další galaxie z nadkupy Laniakea, jejíž součástí je i Mléčná dráha.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Oficiální studie
[2] livescience.com



O autorovi

Daniel Kurtin

Daniel Kurtin

Daniel se narodil v roce 2005 v Liberci. Astronomii se věnuje od koronavirové krize v roce 2020, kdy si pořídil svůj první, 3palcový dalekohled. Nedlouho poté se začal věnovat také fotografování, a to hlavně krajinářské astrofotografii. Dnes už vlastní 10palcový Dobson, se kterým rád pozoruje hlavně objekty vzdáleného vesmíru, a fotí se dvěma fotoaparáty. Jeho fotografie se v letech 2021 a 2022 umístily na předních místech v astrofotografické soutěži, pořádané knihovnou v Mokrém. Svůj koníček rád popularizuje psaním článků nebo tvorbou videí. Pomáhá na akcích Klubu astronomů Liberecka a setkat se s ním můžete také v libereckém planetáriu v iQLANDII. Jeho fotografie si můžete prohlédnout například na jeho Instagramu: https://www.instagram.com/astro_danielk.

Štítky: Galaxie, VISTA, Kupa galaxií, Galaxie Mléčná dráha


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »