Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Hlubinami vesmíru s dr. Petrem Kabáthem, exoplanety 2. díl

Hlubinami vesmíru s dr. Petrem Kabáthem, exoplanety 2. díl

Dr. Petr Kabáth v pořadu Hlubinami vesmíru
Autor: TV Noe

Prvním dílem pořadu v roce 2022 se podíváme k výzkumu exoplanet s dr. Petrem Kabáthem z Astronomického ústavu AV ČR. Jak se zjišťují z kosmu exoplanety? Zákrytové metody a sledování radiálních rychlostí blízkých hvězd přinášejí zatím ty nejpodrobnější výsledky. Jak to astronomové prokazují a čím?

Horké Jupitery, vícenásobné extrasolární systémy, často překvapivé vlastnosti cizích světů a mnohé další skutečnosti doslova hýbou astronomickým světem.

Jaké jsou aktuálně nejznámější či nejpozoruhodnější exoplanety?

Nové družice zkoumající exoplanety a nově připravované poskytují velká očekávání. Například i českými odborníky spolu připravovaná kosmická observatoř PLATO je v tomto desetiletí velkou nadějí na obrovský posun vědomostí o těchto zatím jen tušených objevech.

S trochou fantazie a nadšení spolu nahlédněme do úžasné a blízké budoucnosti.

Premiéru odvysíláme v sobotu 8. ledna 2022 ve 20:05 na TV Noe.

Vysílání, reprízy i archiv naleznete na https://www.tvnoe.cz/porad/33317-hlubinami-vesmiru-s-dr-petrem-kabathem-exoplanety-2-dil

Dr. Petr Kabáth (vlevo) hovoří s Jindřichem Suchánkem o exoplanetách v pořadu Hlubinami vesmíru Autor: TV Noe
Dr. Petr Kabáth (vlevo) hovoří s Jindřichem Suchánkem o exoplanetách v pořadu Hlubinami vesmíru
Autor: TV Noe




O autorovi

Štítky: Exoplanety, Hlubinami vesmíru, Petr Kabáth


22. vesmírný týden 2024

22. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 27. 5. do 2. 6. 2024. Měsíc po úplňku spěje k poslední čtvrti, ale noci zůstanou poměrně světlé. Planety večer vidět nejsou a na ranní obloze je pouze velmi nízko Saturn a snaží se vylézt i Mars. V koronografu SOHO je Jupiter a Venuše. Aktivita Slunce je zvýšená, a navíc se k nám opět natočila aktivní oblast AR3663 a uvidíme, co přinese zatím schovaná AR3664. K večernímu pozorování vybízí kometa 13P/Olbers, případně C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). SpaceX bude provádět poslední přípravy k 4. testovacímu letu SuperHeavy Starship a mezitím Boeing má jednu z posledních možností na start Starlineru, jinak hrozí dlouhý odklad.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

V zajetí barev

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2024 obdržel snímek „V zajetí barev“, jehož autorem je Pavel Váňa   Kdo by neměl rád jaro, kdy po studených zamračených  dnech, skrovně prosvětlených hřejivými slunečními paprsky se příroda začíná probouzet. Zelenající se stromy jsou

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

S andělskými křídly

Pozorování polární záře na severním Plzeňsku - Plasy, 11.5.2024

Další informace »