Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Čtenářské fotogalerie  >  Nejnovější fotografie čtenářů

Nejnovější fotografie čtenářů

Jasný objekt poblíž M74? (star trails časosběr, dlouhá expozice)

Autor: Petr Antoš
Místo pořízení: Městec Káalové
Datum: 08.08.2017, 03:28 SELČ
Popis: Několik hodin jsem zkoušel různé fotoaparáty na viditelném Měsíci (Nikon Coolpix B700, A900) a poté co mi Měsíc zalezl z výhledu jsem ještě na stativu nechal jen tak na blind malý Coolpix A900 v režimu "SCENE/Multiple exp. Lighten/Nightscape + star trails", kdy foťák "něco dělá" přes dvě hodiny - pořídil každých cca 12 minut snímek, evidentně se zjasňující (viz plechový komín osvětlený zprava odrazem od Měsíce) a na posledním se objevilo TOTO ... není mi ani zatím jasné jak to funguje, ten foťák je dost hloupý a ručně patrně nejde docílit toho co dělá v tomto módu (a upřímně moc nechápu proč každá fotka obsahuje info o času závěrky t=20sec - další parametry: F=3.4, ISO=80, f=24mm (ekv kinofilmu) = WIDE). Ty stopy by ukazovaly snad spíše na trvale otevřenou závěrku, ne?? Nikoliv že každých 12 minut se pořídí 20sec snímek ... tím spíše je mi divné, co se to vlastně vyfotilo na konci... původní zděšení "twl. supernova" vystřídalo hledání všudemožně něčeho smysluplnějšího, co kde tou dobou bylo na obloze (nikdy jsem nic takového nedělal), zjištění cca přesného azimutu (je to 130-135 stupňů, jihovýchod), ony spodní oranžové dráhy by odpovídaly možná Uranu a Plutu, vrchní tři netuším (to černé 3+3 jsou radioamatérské antény a protiváhy, hihi), světlá skoro svislá přerušovaná, to už není drát, ale možná spíš nějaký satelit... ale z toho "statického disku" jsem tumpachovej ... není to nijak upravené v kompu a musela tam být dlouho otevřená závěrka (i poslední snímek přidal kus "trails"), tudíž tam ten asi krátký intenzivní záblesk nemohl být dlouho a nemohl se ani nijak pohybovat podivným směrem, natožpak rychle jako "Iridium flares" (na to jsem narazil až včera, zajímavé úkazy, ale ničemu z toho se to nepodobá - nicméně Iridium 18 by mělo být v 03:25 na 119st VJV, ale...). Samozřejmě, že tak brutální náhoda jako zachycení nějakého záblesku z "deep space" invalidním kompaktem, to vypadá jako psycho, ... jistě, ten záblesk se také mohl trefit přesně do doby před uzavřením závěrky... ale je to na mě už moc náhod najednou :-) ... Může mi prosím někdo pomoct přesně objasnit co jsem to vlastně vyfotil?? Díky moc, Petr:-) ... PS: no i kdyby to byl jen kus plechu, tak je to myslím celkem fajn obrázek, ne??

Fotky


Kde byl úkaz pozorován?



Zpět na výpis fotek



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »