Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Česká astrofotografie měsíce  >  2006  >  Únor  >  Mars - opozice 2005

Česká astrofotografie měsíce - Únor 2006

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

Mars - opozice 2005

Uznání a copyright: Tomáš Hynek (http://ostrava.astronomy.cz)

I když je planeta Mars stále velmi výrazným objektem naší noční oblohy, přeci jen "časy zlaté slávy" již pominuly. Po posledním přiblížení k Zemi 30. října 2005 (opozice nastala 7. listopadu) se její vzdálenost od Země stále zvětšuje, zdánlivý průměr na obloze zmenšuje a s tím se zmenšují i možnosti podívat se na její povrch.

Komise v měsíci únor vybrala za Českou astrofotografii měsíce kompozici Tomáše Hynka, zachycující pět pohledů do tváře této "rudé" planety. Na snímcích je kromě známých polárních ledových čepiček vidět i mnoho tzv. albedových útvarů (tmavší a světlejší místa), které tak mátly pozorovatele v 19. století a dovedly je až k představě martovských "kanálů". Dnes již víme, že tyto útvary nemají vždy fyzickou obdobu na povrchu Marsu a vznikají kombinací skutečných povrchových útvarů, prachových bouří a dalších dějů v Martově atmosféře. A samozřejmě snímky krásně zachycují změnu úhlového průměru planety na obloze.

Na příští opozici si budeme muset počkat až na vánoce roku 2007 a na tu další "pořádnou" až do roku 2018, kdy se Mars přiblíží k Zemi na téměř 57 miliónů kilometrů. Vzdáváme tedy hold nejen autorovi překrásných snímků, ale i samotnému Martovi s přáním, aby nám oba opět brzy přinesli nové krásné pohledy na nebe.

Technické údaje a postup:

Místo pořízení: HaP JP Ostrava

Datum pořízení: podzim-zima 2005

Optika: Meade SC 12"LX200 GPS (f/25) + LPI (projekce za 6 mm okulárem)

Zpracování:

Iris

Postup:

Z několika stovek snímků vybrány ty nejpovedenější (cca jeden z deseti), automatická registrace snímků a jejich ořez, zaostření, složení snímků zprůměrováním, Gausian filtr, ostření, nastavení barev a saturace, konečné doladění ve Photoshopu. Snímky jsou kromě jiného zajímavé také tím, že při jejich vzniku byla kamerka pouze přiložena k okuláru a proti pohybu uchycena k němu gumičkou - jsou to první zkušební snímky planety novým vybavením. Přesto jsou zobrazené podrobnosti docela překvapivé. Dále je na snímcích krásně vidět změna úhlového průměru kotoučku planety a změna fáze. Škoda jen, že mezi posledními dvěmi obrázky je tak velký časový odstup.

Štítky: ČAM
Přejít na kompletní výsledky


19. vesmírný týden 2024

19. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 6. 5. do 12. 5. 2024. Měsíc bude v novu a čeká nás extrémně mladý srpek na večerní obloze. Slunce je hodně aktivní, nastaly silné erupce. Oblohu ozdobila slabá polární záře a nečekaně s ní se objevil i deorbitující horní stupeň Falconu 9. Planety jsou v tomto týdnu velmi obtížně viditelné. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Na ranní obloze létají éta Aquaridy. K odvrácené straně Měsíce se vydala čínská sonda Chang’e 6 a na čínské orbitální stanici Tiangong se vyměnily tříčlenné posádky. Před 60 lety se narodil český astronom a popularizátor Václav Knoll. Před 15 lety proběhla poslední oprava vesmírného dalekohledu HST.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Slunce

Slunce přes sluneční filtr bez úprav

Další informace »