Česká astrofotografie měsíce - Říjen 2009

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

M31

Uznání a copyright: Jan Hovad

Popis: Tentokráte trochu známější objekt na trochu netradiční způsob, mozaika ze 2 polí přes HaLRGB s celkovým exp. časem 28 hodin. Omlouvám se, že přešvihávám povolené rozlišení, ale je mi líto to zmenšovat :)

Technické údaje a postup:

Místo pořízení: Červený Kostelec - Horní

Datum pořízení: srpen a září 2009 (všechny jasné noci, 21.00-2.00)

Optika: Technika: Takahashi FSQ85ED&450mm, pointer SW 70/500+CCTV Eneo/TVGuider, mono CCD KAF 8300 (Qhy9), montáž HEQ5, 2" Baader L/R/G/B/Ha, pozorovatelna

Zpracování: Již minulý rok jsem se snažil o trochu jiné podání než většina zveřejňovaných snímků, jenže 10 hodin dat které jsem tehdá nasnímal skončilo v koši. Tento rok jsem se k sousedům vydal s CCD a vyhradil jim v plánu 2 měsíce fotografování. Nemám rád kompozice na ostří nože, chtěl jsem galaxii zachytit co nejvíce zakomponovanou do okolí. Další podmínkou bylo zachycení co největšího počtu emisních mlhovin. To vše si vyžádalo poměrně obtížné snímání ve dvou polích a v 5 kanálech (HaLRGB). Očekávání z namodralého nádechu, který z dat nebudu muset lovit se nedostavil a ani struktury v okolí jádra při zakomponování krátkých expozic zrovna nevypalují, ale i tak si myslím, že je snímek poměrně zajímavý. Vznik probíhal jako obvykle v (EZCap - snímání, MaximDL - ostření/kompozice, DSS Live - monitorování dat, CDC+EQAscom - ovládání montáže, MaximDL - kalibrace, Registar - registrace, Adobe PS - zpracování, PixInsightLE - drobné úpravy, ad.. ) a především v plně funkční pozorovatelně, kterou jsem od minulé zimy stavěl a která poskytuje výborné zázemí pro podobné pokusy.

Postup: Expozice: 28 hodin [Ha:L:RGB # 16h:6h:6h] (2 pole)

Štítky: ČAM
Přejít na kompletní výsledky


18. vesmírný týden 2024

18. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 29. 4. do 5. 5. 2024. Měsíc bude v poslední čtvrti a je vidět hlavně ráno a dopoledne. Slunce je poměrně hodně aktivní. Večer je velmi nízko Jupiter a ráno extrémně nízko Saturn. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Český tým studentů uspěl se svým projektem v Houstonu. Čína chystá start rakety CZ-5 s návratovou misí Chang’e 6 pro vzorky z odvrácené strany Měsíce. Sonda Voyager 1 po pěti měsících opět komunikuje normálně a brzy by měla posílat i vědecká data. Před 70 lety objevil Kuiper měsíc Neptunu Nereida a před 30 lety se k Venuši vydala sonda Magellan.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »