Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Česká astrofotografie měsíce  >  2010  >  Srpen  >  Střed Galaxie širokoúhle

Česká astrofotografie měsíce - Srpen 2010

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

Střed Galaxie širokoúhle

Uznání a copyright: Martin Gembec

Popis: Cestu do Chorvatska jsem pojal s cílem vychutnat si opět po roce temné nebe a objekty v okolí středu Mléčné dráhy. Konečně se mi také trochu podařilo zachytit tuto nádhernou scenérii jediným širokoúhlým snímkem, bez nutnosti skládat více fotek do panoramatu. Umožnil mi to především celkem dobrý objektiv 17-85/f4-5,6 od Canonu, který jsem před cestou zakoupil, od ohniska 24 mm začíná mít velmi slušnou kresbu. K mojí smůle se hned po první osmiminutové expozici začal objektiv rosit a tak jsem horko těžko vybral tři použitelné expozice, z nichž vznikl tento záběr. Protože pravou spodní část snímku zhatil silný zákal u obzoru, pokusil jsem se snímek trochu oříznout a zákal "vyrovnat". Snímku to podle mého názoru neuškodilo, Mléčná dráha i objekty vypadají přirozeně, jako na jediné, originální expozici. Často se setkávám s tím, že lidé své snímky zvýrazňují a vlivem rovnání gradientů získává Mléčná dráha podivný vzhled. Hlavním záměrem tedy bylo ukázat ji takovou, jaká je ve svých přirozených barvách. Snad se mi to nakonec povedlo.

Technické údaje a postup:

Optika: Canon 30D modifikovaný, Canon 17-85mm@26/f5.6, montáž GSO Mazin, Chorvatsko 8.8.2010 20:10UT

Zpracování: raw (darkframy), Pixinsight LE (gradient), Adobe PS (křivky - zvýraznění, saturace 15%, mírná redukce šumu)

Postup: 3x8min, ISO1600

Štítky: ČAM
Přejít na kompletní výsledky


19. vesmírný týden 2024

19. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 6. 5. do 12. 5. 2024. Měsíc bude v novu a čeká nás extrémně mladý srpek na večerní obloze. Slunce je hodně aktivní, nastaly silné erupce. Oblohu ozdobila slabá polární záře a nečekaně s ní se objevil i deorbitující horní stupeň Falconu 9. Planety jsou v tomto týdnu velmi obtížně viditelné. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Na ranní obloze létají éta Aquaridy. K odvrácené straně Měsíce se vydala čínská sonda Chang’e 6 a na čínské orbitální stanici Tiangong se vyměnily tříčlenné posádky. Před 60 lety se narodil český astronom a popularizátor Václav Knoll. Před 15 lety proběhla poslední oprava vesmírného dalekohledu HST.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Slunce

Slunce přes sluneční filtr bez úprav

Další informace »