Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Česká astrofotografie měsíce  >  2011  >  Červenec  >  Enormně tmavé zatmění Měsíce

Česká astrofotografie měsíce - Červenec 2011

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

Enormně tmavé zatmění Měsíce

Uznání a copyright: Petr Horálek

Popis: Ve středu 15. června jsme mohli především nad více projasněnou východní polovinou České republiky spatřit nebývale dlouhé a neobvykle tmavé zatmění Měsíce. Šlo o páté nejdelší v tomto století vůbec a tentokrát se přírodě obzvláště vydařilo. Měsíc procházel v průběhu zatmění přímo středem zemského stínu, což už samo o sobě není nikterak obvyklý jev (dochází k tomu průměrně 5x za století). Díky tomu úplňkový Měsíc velmi výrazně potmavl. Napomohl tomu i fakt, že tato fáze úkazu u nás probíhala ještě za šera. Ovšem i ke konci úkazu byla barva Měsíce, která se obvykle nese v duchu oranžové či cihelně červené díky lomu teplých barev v zemské atmosféře do zemského stínu, poměrně znatelně ovlivněna prachem sopečných erupcí, především pak chilské sopky Puyehue. Měsíc i krátce před koncem zatmění byl nebývale tmavý a zabarvený do hnědších odstínů. Úkaz jsem pozoroval z Bílých Karpat nedaleko vesnice Strání. Video bylo pořízeno částečně tzv. časosběrem, neboli fotografickou technikou, a způli klasickou digitální videokamerou. Časosběr jsem prováděl pomocí fotoaparátu Canon 550D s objektivem Tamron 18-200. Expozice byly voleny tak, aby se Měsíc ještě nejevil protažený pohybem. Stovky snímků jsem pak seřadil ve videostřižně s frekvencí 25 snímků na každou sekundu a hotové video zpomalil. Díky vysokému rozlišení snímků jsem si pak mohl dovolit vytvořit video ve FULL HD kvalitě. Videokamerou CANON DM-XM2 při maximálním zoomu 20x jsem pak zachytil závěrečnou fázi úkazu. Přibližně od první třetiny videa můžete sledovat výstup Měsíce ze zemského stínu. Digitálně byla zesílena zář okolo pomalu se zvětšující osvětlené části měsíčního kotouče ke zvýraznění kontrastu mezi osvětlenou a zastíněnou polovinou Měsíce. Stín Země byl natolik tmavý, že ani světelnější videotechnika jej nedokázala zvýraznit. V druhé třetině videa pak můžete shlédnout „bombardování“ částečně ztemnělého Měsíce dopravními letadly. Jde čistě o velké štěstí, neboť nejbližší dopravní letiště se nacházelo od pozorovací lokality přibližně 80 km. Ztemnělý Měsíc na východních hranicích Česka vycházel přibližně o čtvrthodinu dříve jak v Praze, a tak se dalo pozorovat déle. Přímo na Česko-Slovenských hranicích byla oblačnost prakticky nulová a občasná střední oblaka se rychle rozpadla. Přes 100 minut dlouhý průchod Měsíce zemským stínem byl tedy krásně vidět celý. Řídká oblaka dorazila až ke konci úkazu. Další zatmění Měsíce spatříme již 10. prosince tohoto roku. V České republice ale uvidíme už jen závěrečnou částečnou fázi zatmění, úplné proběhne ještě pod obzorem. Na úplné si proto budeme muset počkat do září roku 2015.

Technické údaje a postup:

Místo pořízení: nedaleko Strání (Bílé Karpaty)

Datum pořízení: 15. června 2011, 21:30 – 23:30 SELČ

Optika: Canon 550D, obj. Tamron 18-200 mm; videokamera CANON DM-XM2

Štítky: ČAM
Přejít na kompletní výsledky


18. vesmírný týden 2024

18. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 29. 4. do 5. 5. 2024. Měsíc bude v poslední čtvrti a je vidět hlavně ráno a dopoledne. Slunce je poměrně hodně aktivní. Večer je velmi nízko Jupiter a ráno extrémně nízko Saturn. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Český tým studentů uspěl se svým projektem v Houstonu. Čína chystá start rakety CZ-5 s návratovou misí Chang’e 6 pro vzorky z odvrácené strany Měsíce. Sonda Voyager 1 po pěti měsících opět komunikuje normálně a brzy by měla posílat i vědecká data. Před 70 lety objevil Kuiper měsíc Neptunu Nereida a před 30 lety se k Venuši vydala sonda Magellan.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »