Česká astrofotografie měsíce - Květen 2007

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

NGC6888

Uznání a copyright: David Kraft, 27let http://www.astronom.cz/deavi/

Popis: Podmínky: jasno, bezvětří, seeing 5/10, 6°C Centrální hvězda Srpkové mlhoviny je Wolfova - Rayetova hvězda. Hvězda nesvítila ani 4,5 milionu let a již se z ní stal červený obr, který odhodil svoji vnější obálku rychlostí 35 000 km/h. Asi o dva tisíce let později odhalené vnější vrstvy začaly do prostoru odhazovat hmotu rychlostí přes 4,6 milionu km/h. Hvězda tak každých 10 000 let vyvrhla materiál o hmotnosti ekvivalentní hmotnosti Slunce. Vytvořila několik rozpínajících se obálek, které dnes můžeme pozorovat. Emisní mlhovina je osvětlena centrální žhavou hvězdou. Ionizované atomy vodíku pak svítí v červené části spektra. Předpokládá se, že za nějakých 100 000 let hvězda uprostřed mlhoviny vybuchne jako supernova.

Technické údaje a postup:

Místo pořízení: Čbán

Datum pořízení: 20.5.2007 - 0:30h

Optika: Montáž: EQ-6 Skyscan, Optika: WO ZenithStar 110 TMB Triplet APO F/stop: f/7 Filtr: Baader UV/IR filtr + Astronomic CLS filtr, Pointace: SW ED 80 + TVGuider Fotoaparát: Canon EOS 300D, modif. ATC-CL1

Zpracování: Surové snímky v RAW prevedeny do dng. a od kazdeho snimku byl odecten DARK a aplikovan Flat field, poté snímky zprumerovane v Registar. Vysledny snimek upraven v Photoshopu.

Postup: Délka expozic: 5x10 minut 800 ASA

Štítky: ČAM
Přejít na kompletní výsledky


19. vesmírný týden 2024

19. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 6. 5. do 12. 5. 2024. Měsíc bude v novu a čeká nás extrémně mladý srpek na večerní obloze. Slunce je hodně aktivní, nastaly silné erupce. Oblohu ozdobila slabá polární záře a nečekaně s ní se objevil i deorbitující horní stupeň Falconu 9. Planety jsou v tomto týdnu velmi obtížně viditelné. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Na ranní obloze létají éta Aquaridy. K odvrácené straně Měsíce se vydala čínská sonda Chang’e 6 a na čínské orbitální stanici Tiangong se vyměnily tříčlenné posádky. Před 60 lety se narodil český astronom a popularizátor Václav Knoll. Před 15 lety proběhla poslední oprava vesmírného dalekohledu HST.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Slunce

Slunce přes sluneční filtr bez úprav

Další informace »