Úvodní strana  >  Kalendář akcí  >  Předání Nušlovy ceny 2016

Předání Nušlovy ceny 2016

Nenechte si ujít předání nejvyššího ocenění ČAS Prof. RNDr. Zdeňku Mikulášekovi, CSc. V rámci ceremonie zazní i leureátská přednáška s názvem „Fenomenologické modelování periodicky proměnných hvězd“.

Místo konání akce: Národní 1009/3, Nové Město, Praha-Praha 1, Česká republika
Typ akce: Akce ČAS
Termín konání akce: 13.12.2016 od 17:00

prof. RNDr. Zdeněk Mikulášek, CSc. Autor: Archiv astro.cz
prof. RNDr. Zdeněk Mikulášek, CSc.
Autor: Archiv astro.cz
V úterý 13. prosince udělí ČAS své nejvyšší ocenění – Nušlovu cenu. Obdrží ji Prof. RNDr. Zdeněk Mikulášek, CSc., který působí na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity, zejména za své celoživotní výsledky na poli výzkumu proměnných hvězd. Cenu předá předseda ČAS Ing. Jan Vondrák, DrSc., laudatio pronese čestný předseda ČAS RNDr. Jiří Grygar, CSc. Následovat bude laureátská přednáška s názvem „Fenomenologické modelování periodicky proměnných hvězd“. Všichni členové ČAS jsou srdečně zváni do budovy Akademie věd v Praze, Národní 3, do místnosti č. 206 ve druhém patře od 17 hodin.

Cena Františka Nušla. Autor: ČAS.
Cena Františka Nušla.
Autor: ČAS.
Cena Františka Nušla je určena k ocenění významných osobností za jejich celoživotní vědeckou, odbornou, pedagogickou, popularizační nebo organizační práci v astronomii a příbuzných vědách. Cena byla udělována v letech 1938-1949, k jejímu obnovení došlo symbolicky po padesátileté přestávce v roce 1999.

Další informace o Nušlově ceně.




« zpět na kalendář akcí

Štítky: Zdeněk Mikulášek, Nušlova cena


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »