Úvodní strana  >  Kalendář akcí  >  Předání Nušlovy ceny 2016

Předání Nušlovy ceny 2016

Nenechte si ujít předání nejvyššího ocenění ČAS Prof. RNDr. Zdeňku Mikulášekovi, CSc. V rámci ceremonie zazní i leureátská přednáška s názvem „Fenomenologické modelování periodicky proměnných hvězd“.

Místo konání akce: Národní 1009/3, Nové Město, Praha-Praha 1, Česká republika
Typ akce: Akce ČAS
Termín konání akce: 13.12.2016 od 17:00

prof. RNDr. Zdeněk Mikulášek, CSc. Autor: Archiv astro.cz
prof. RNDr. Zdeněk Mikulášek, CSc.
Autor: Archiv astro.cz
V úterý 13. prosince udělí ČAS své nejvyšší ocenění – Nušlovu cenu. Obdrží ji Prof. RNDr. Zdeněk Mikulášek, CSc., který působí na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity, zejména za své celoživotní výsledky na poli výzkumu proměnných hvězd. Cenu předá předseda ČAS Ing. Jan Vondrák, DrSc., laudatio pronese čestný předseda ČAS RNDr. Jiří Grygar, CSc. Následovat bude laureátská přednáška s názvem „Fenomenologické modelování periodicky proměnných hvězd“. Všichni členové ČAS jsou srdečně zváni do budovy Akademie věd v Praze, Národní 3, do místnosti č. 206 ve druhém patře od 17 hodin.

Cena Františka Nušla. Autor: ČAS.
Cena Františka Nušla.
Autor: ČAS.
Cena Františka Nušla je určena k ocenění významných osobností za jejich celoživotní vědeckou, odbornou, pedagogickou, popularizační nebo organizační práci v astronomii a příbuzných vědách. Cena byla udělována v letech 1938-1949, k jejímu obnovení došlo symbolicky po padesátileté přestávce v roce 1999.

Další informace o Nušlově ceně.




« zpět na kalendář akcí

Štítky: Zdeněk Mikulášek, Nušlova cena


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »