Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Sjezd České astronomické společnosti ve Valašském Meziříčí

Sjezd České astronomické společnosti ve Valašském Meziříčí

O víkendu 14. – 15. 4. 2007 se na hvězdárně ve Valašském Meziříčí bude konat 17. sjezd České astronomické společnosti – jedné z nejstarších vědeckých společností u nás. Jednání sjezdu se zúčastní na 40 delegátů jednotlivých složek společnosti a několik hostů. Jednání sjezdu bude přítomen předseda Rady vědeckých společností České republiky prof. MUDr. Ivo Hána, CSc., čestný předseda společnosti RNDr. Jiří Grygar, CSc., zástupce Slovenské astronomické společnosti RNDr. Ladislav Hric, CSc., ředitel Astronomického ústavu Akademie věd ČR, v.v.i. Doc. RNDr. Petr Heinzel, DrSc., ředitel Astronomického ústavu Slovenské Akademie věd Doc. RNDr. Ján Svoreň, DrSc. a předseda Sdružení hvězdáren a planetárií Ing. Marcel Grün. Sjezd bude bilancovat činnost za uplynulé tři roky a volit nové vedení České astronomické společnosti na další tři roky.

Tisková zpráva ČAS.

V páteční předvečer (13. 4. 2007 od 18:00) proběhne přednáška Dr. Jiřího Grygara „Nad pampou sa blýska: kosmické záření rekordních energií“ o historii výzkumu kosmického záření, současných poznatcích a problémech, o obří observatoři Pierra Augera v Argentině a o českém příspěvku k projektu Pierre Auger. Přednáška je přístupná veřejnosti a koná se na Hvězdárně Valašské Meziříčí (www.astrovm.cz), která sjezd České astronomické společnosti hostí.

Česká astronomická společnost (ČAS) je dobrovolné sdružení odborných a vědeckých pracovníků v astronomii, amatérských astronomů a zájemců o astronomii z řad veřejnosti. Byla založena v Praze 8. prosince 1917, letos tedy oslaví 90 let své existence. Je kolektivním členem Evropské astronomické společnosti. ČAS v současné době kromě odborné činnosti např. pořádá Astronomickou olympiádu, věnuje se problematice světelného znečištění a provozuje popularizační a informační web www.astro.cz.

ČAS má v současnosti asi 550 individuálních a 13 kolektivních členů - mezi nimi např. Astronomický ústav Akademie věd České republiky, v.v.i.. Členem České astronomické společnosti se může stát každý s dovršeným věkem 15ti let. Ke svému zařazení do společnosti si může vybrat jednu z místních poboček nebo odborných sekcí. Informace o členství v České astronomické společnosti lze získat na www.astro.cz nebo na telefonu 267 103 040 či e-mailu info@astro.cz.

Rokování hvězdářů přeje i počasí. Na večerní obloze lze v těchto dnech až do pozdního večera pozorovat velmi jasnou planetu Venuši jako večernici. Kromě Venuše je možné téměř po celou noc pozorovat planetu Saturn. Ve druhé polovině noci je pozorovatelná planeta Jupiter, které si velmi dobře všimneme před svítáním, kdy se nalézá nad jihem.

Tiskovou zprávu je možné stáhnout ve formátu MS Word




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »