Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Seminář na téma: kosmonautika a raketová technika

Seminář na téma: kosmonautika a raketová technika

HVM_seminar.jpg
Hvězdárna Valašské Meziříčí se kromě jiných akcí věnuje propagaci kosmonautiky a raketové techniky. Mezi širokou veřejností je znám především víkendový seminář, pořádaný pravidelně poslední listopadový týden, a to již asi 35 let bez přestávky. Přední odborníci z České republiky na něm přednášejí o novinkách ze světa raketové techniky, z oblasti pilotovaných letů, výzkumu těles Sluneční soustavy apod. Nechybí ani přednášky z historie kosmonautiky a výzkumu vesmíru.

Ve dnech 23. až 25. listopadu 2007 se stane Hvězdárna Valašské Meziříčí místem dalšího setkání zájemců o kosmonautiku z řad široké veřejnosti, kteří si přijedou nejen poslechnout zajímavé a poutavě podané přednášky, ale i navzájem vyměňovat vlastní poznatky a představy, a hlavně navázat kontakty s lidmi stejného zájmu. Účast na setkání je vskutku mezinárodní – na letošní seminář se přihlásili nejen zájemci z Moravy, Slezska a Čech, ale i ze Slovenska a z Polska.

Letošní seminář bude mj. ve znamení 50. výročí vypuštění první umělé družice Země – Sputniku, které se uskutečnilo 4. října 1957. Historii vývoje družice, nosné rakety, osobnost jejího tvůrce a další souvislosti připomene úvodní přednáška semináře. Účastníci semináře budou mít rovněž možnost shlédnout výstavu obrazových materiálů s názvem „Sputnikem to začalo“, připomínajících ve stručnosti dosavadní historii kosmonautiky od jejích průkopníků přes vypuštění první družice, aplikované družice, výzkum Sluneční soustavy až po pilotované lety. Výstava je koncipována do pěti souborů, vystavených na přenosných panelech. Na její přípravě se podíleli pracovníci Hvězdárny Valašské Meziříčí.

Podrobnější informace o programu naleznete na internetových stránkách Hvězdárny Valašské Meziříčí.




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »