Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  40. konference o výzkumu proměnných hvězd

40. konference o výzkumu proměnných hvězd

Mimořádně těsná čtyřhvězda BD -22°5866´´.
Mimořádně těsná čtyřhvězda BD -22°5866´´.
Nenechte si ujít přednášky předních českých odborníků, prezentaci zajímavých výsledků amatérských astronomů nebo pronesení slavnostní Kopalovy přednášky. To vše v pohostinném prostředí hvězdárny ve Valašském Meziříčí od 14. do 17. listopadu.

STÁLE JSOU VOLNÁ MÍSTA, PŘIHLAŠTE SVOU PŘEDNÁŠKU NEBO POSTER.

Sekce pozorovatelů proměnných hvězd pořádá letos již 40. konferenci. Setkávání profesionálních i amatérských astronomů v oblasti proměnných hvězd a příbuzných oborů za tu dobu získalo na důležitosti. Každoroční prezentace výsledků a diskuze nad pozorovacími programy a způsoby měření, vede ke zlepšování a zkvalitňování práce českých astronomů. A nejen českých. Konference vznikly za Československa a dodnes se akce účastní kolegové ze Slovenska.

Planetka Gaspra.
Planetka Gaspra.

Kopalova přednáška
Od loňského roku uděluje Česká astronomická společnost slavnostní Kopalovu přednášku. Každý rok je tak oceněn vědecký pracovník za úspěchy ve výzkumu vesmíru.
Letošním laureátem se stane Doc. RNDr. David Vokrouhlický, DrSc. z Astronomického ústavu Karlovy univerzity. Po předání ocenění přednese laureátskou přednášku na téma vývoje drah planet. Prostor bude dán také dotazům posluchačů na obor, kterým se doc. Vokrouhlický zabývá, tj. především planety a planetky.
Při této příležitosti si připomeneme osobnost prof. Zdeňka Kopala, který se významnou měrou zasloužil o rozvoj výzkumu dvojhvězd. Letos uběhlo 15 let od jeho úmrtí. Veřejnost i účastníci konference budou mít ale jedinečnou příležitost prof. Kopala slyšet a vidět na dobových nahrávkách.

Ilustrační obrázek magnetaru ukazuje popraskaný povrch neutronové hvězdy a plazmu pohybující se podél magnetických siločar. Autor: NASA
Ilustrační obrázek magnetaru ukazuje popraskaný povrch neutronové hvězdy a plazmu pohybující se podél magnetických siločar. Autor: NASA

Zajímavé přednášky o proměnných hvězdách
Hlavním tématem konference jsou samozřejmě proměnné hvězdy. Z tohoto oboru se můžeme těšit především na zvané přednášky.
RNDr. Ladislav Hric, CSc. z Astronomického ústavu AV v Tatranské Lomnici se bude věnovat velmi rychlým světelným změnám u tzv. kataklyzmických proměnných hvězd.
Doc. RNDr. René Hudec, CSc. z Astronomického ústavu AV v Ondřejově přednese výsledky pozorování prvního magnetaru, který se projevil v optické oblasti několika desítkami výbuchů. Tento nový objev, na kterém se podíleli čeští odborníci, vyvolal velký zájem po celém světě (viz tisková zpráva).
Letošní Nositel Kvízovy ceny Bc. Luboš Brát z Pece pod Sněžkou přednese svou laureátskou přednášku. Provede nás rozmanitým světem proměnných hvězd, různými typy proměnností i způsoby pozorování.

HD209458.jpg

Pozorování exoplanet
Stále častěji se čeští amatéři věnují nejen proměnným hvězdám, ale také exoplanetám. Dnes je známo už 52 exoplanet, které přecházejí před diskem své mateřské hvězdy. Pokles jasnosti hvězdy při zastínění exoplanetou je neobyčejně malý. Přesto se dá pozorovat i amatérskými prostředky. Je k tomu ale třeba mít patřičné znalosti a dodržovat správný postup.
Na konferenci bude Mgr. Marie Hrudková z Astronomického ústavu Karlovy univerzity přednášet na téma, jestli se dají z pozorování přechodů exoplanet před hvězdami objevovat nové exoplanety.
Mgr. Stanislav Poddaný ze stejného ústavu pak představí celosvětovou databázi přechodů exoplanet, kterou spolu s Bc. Lubošem Brátem nově vybudovali.
Bc. Petr Sobotka z Astronomického ústavu AV v Ondřejově pak představí unikátní výsledek českých amatérů, kteří z jediného pozorovacího stanoviště sledovali pomocí 6 různých dalekohledů jedinou exoplanetu. Všem se podařilo přechod změřit a nejmenší z použitých dalekohledů měl dokonce průměr pouhých 34 mm!

Účastníci 39. konference o výzkumu prom. hvězd ve Valašském Meziříčí 2007
Účastníci 39. konference o výzkumu prom. hvězd ve Valašském Meziříčí 2007

Akce je otevřena všem zájemcům o proměnné hvězdy a exoplanety. Přihlaste se co nejdříve na stránkách Sekce pozorovatelů proměnných hvězd - volných míst ubývá. Na konferenci proběhnou také nové volby vedení Sekce.




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »