Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Pár aktualit z kosmonautiky
Vít Straka Vytisknout článek

Pár aktualit z kosmonautiky

Kosmonaut Jurij Lončakov při kosmické vycházce
Kosmonaut Jurij Lončakov při kosmické vycházce
Uplynulý týden byl poměrně bohatý na události v kosmonautice. Pojďme si zrekapitulovat některé z nich.

Ve čtvrtek v 17:39 SEČ minul Mezinárodní kosmickou stanici asi 13 centimetrový kus kosmického smetí (šlo o část stupně nosné rakety). Letoví kontroloři zaznamenali hrozící nebezpečí příliš pozdě na to, aby stanice provedla pomocí vlastních motorů úhybný manévr. Posádka ve složení velitel Michael Fincke a letoví inženýři Jurij Lončakov a Sandra Magnusová se proto v rámci prevence přesunuli do kosmické lodi Sojuz a uzavřeli průlez spojující Sojuz se stanicí, aby byli připraveni na možný návrat v případě zasažení stanice a její dehermetizace. Každá dlouhodobá posádka na stanici přiletí v ruské lodi Sojuz, která je zde ukotvena po dobu pobytu této posádky a slouží jako záchranné plavidlo pro případ nouze. Tentokrát jej sice nebylo potřeba, ale NASA uvedla, že na nízké oběžné dráze okolo Země se pohybuje zhruba 18 000 kousků kosmického smetí velkého minimálně jako tenisový míček, které je sice neustále monitorováno radary, ale i tak nám tento problém přerůstá přes hlavu (viz už jen například únorová kolize satelitů).

Posádka ISS se preventivně přesunula do lodi Sojuz
Posádka ISS se preventivně přesunula do lodi Sojuz
Ještě zůstaňme u událostí na ISS. V úterý od 17:22 do 22:11 SEČ provedla 18. základní posádka svůj druhý spacewalk. Velitel Michael Fincke (mimochodem, v sobotu oslavil své 43. narozeniny) a letoví inženýr Jurij Lončakov absolvovali první kosmickou vycházku své mise v noci na 23. prosince, kdy nainstalovali na povrch stanice několik vědeckých experimentů. Jeden z nich, astrobiologický Expose-R evropské kosmické agentury, ovšem tehdy vypověděl službu. Astronauti jej vzali s sebou zpátky do stanice a Lončakovovi se později podařilo jej opravit. Expose-R byl tedy v úterý nainstalován na povrch ruského modulu Zvezda, kromě toho spacewalkeři také zvenčí fotili ruský segment stanice pro vyhodnocení působení kosmických podmínek a ze stykovacích uzlů modulu Pirs odstranili upínací pásy, které by se mohly dostat do cesty připojující se lodi.

Do třetice odložení startu raketoplánu Discovery. Do vesmíru se měl vydat ve čtvrtek ve 2:20 ráno SEČ. Start byl ale odložen nejdříve o 24 hodin, poté až na neděli. Důvodem byl malý únik vodíku z potrubí, které odvádí jeho přebytky v plynné podobě ze startovací rampy pryč, kde je vodík spálen. Netěsnost byla ale objevena, podezřelé komponenty vyměněny a přípravy k nedělnímu startu pokračovaly. Uskutečnil se měl v noci na pondělí, v 0:43 SEČ. Mise bude ale zkrácena o jednu kosmickou vycházku, protože Discovery musí Mezinárodní kosmickou stanici opustit před příletem Sojuzu TMA-14 s novou základní posádkou (28. března).




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »