Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  Největší přehlídka vzdálených kup galaxií dokončena

Největší přehlídka vzdálených kup galaxií dokončena

Vzdálená kupa galaxií J003550−431224
Vzdálená kupa galaxií J003550−431224
Máme dobrou zprávu pro všechny kosmology. Byla dokončena dosud největší přehlídka oblohy hledající kupy galaxií. Je to zároveň dobrá zpráva i pro astrofyziky zabývající se vývojem galaxií. Sledování vzdálených kup až na samou hranici pozorovatelného vesmíru je důležité pro zlepšování našich představ o vývoji celého vesmíru.

Tým vědců z USA, Kanady, Německa, Nizozemí a Indie publikoval v nejnovějším čísle časopisu The Astrophysical Journal studii, kde představují výsledky nejnovější přehlídky oblohy.

Hledání vzdálených kup galaxií je na jednu stranu nesmírně obtížné, protože na tu obrovskou vzdálenost se jedná o velice slabé objekty. Na druhou stranu poznat kupu galaxií, respektive její členy, není až tak obtížné díky jednoduchému principu - Dopplerovu posuvu spektrálních čar. Zhruba řečeno, čím je od nás galaxie dále, tím rychleji se od nás vzdaluje a tím červenější má barvu.

Kupa galaxií se pak dá poznat podle toho, že skupina galaxií má stejný nebo hodně podobný červený posuv. Jinými slovy, že jsou od nás stejně daleko. Vědci pro fotografování vybraných částí vesmíru použili pozemní velké dalekohledy Gemini a Kanadsko-francouzský dalekohled na Havaji. Z vesmíru je pak doplnil Spitzerův kosmický infračervený dalekohled.

Výsledků přehlídky je hned několik. Bylo objeveno na 200 nových kup galaxií. Některé z nich jsou pak skutečně daleko a vidíme je v době, kdy vesmír nebyl starý ani 5 miliard let. A to se dá ještě očekávat, že současná přehlídka oblohy by mohla být vylepšena a překonána evropským Herschelovým infračerveným kosmickým dalekohledem.

Zdroje:
University of California - Riverside
The Astrophysical Journal




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »