Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Záznam online přenosu startu raketoplánu Endeavour + videozáznam
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu startu raketoplánu Endeavour + videozáznam

Start STS-127
Start STS-127
Raketoplán Endeavour se 16. července dočkal v pořadí šestého a konečně úspěšného pokusu o start k misi STS-127 k Mezinárodní kosmické stanici. Start se uskutečnil v 0:03 našeho času, přenos zde začal ve 22:50.

0:20: Tímto končí náš přenos ale mise STS-127 teprve začíná. Děkujeme za pozornost a sledujte astro.cz i v příštích dnech, budeme vás pravidelně informovat o průběhu mise raketoplánu Endeavour.

0:15: Raketoplán se nyní pohybuje po dráze 222x58 km, zážeh motorů za asi půl hodiny jej navede na stabilní dráhu 228x158 km. Záběry NASA TV byly přepojeny z vesmíru do řídícího střediska v Houstonu, které po opuštění startovní rampy raketoplánem přebralo řízení mise. Na NASA TV budou za okamžik vysílány reprízy startu z jiných pohledů, než jsme viděli v přímém přenosu.

0:12:

Start STS-127
Start STS-127
Od startu uplynulo 8 a půl minuty. Hlavní motory byly vypnuty a oranžová nádrž byla odhozena ve výšce zhruba 115 km. Obě tělesa pokračují setrvačností po suborbitální dráze, nádrž po obletu poloviny planety shoří v atmosféře, raketoplán v apogeu suborbitální dráhy znova zažehne motory a přejde na stabilní dráhu.

0:09: Letoun se otáčí "břichem" k Zemi kvůli lepšímu rádiovému spojení, doteď letěl zády k ní. Na záběrech TV NASA vidíme jeho tepelný štít, zabíraný kamerou na externí nádrži. Jde o bezpečnostní opatření, zavedené po havárii Columbie.

0:05: 2 minuty od startu, Endeavour odhodil obě pomocné rakety ve výšce asi 45 km, dále letí jen pomocí svých hlavních motorů.

0:05: Volání spojaře z Houstonu Alana Poindextera "Endeavour, plný výkon." a odpověď velitele Polanskyho "Plný výkon." značí návrat tahu hlavních motorů raketoplánu na 100 % poté, co byl asi 30 sekund po startu snížen na zhruba 80 % kvůli snížení aerodynamického namáhání.

0:03:

Zážeh hlavních motorů
Zážeh hlavních motorů
Zážeh hlavních motorů, 5,4,3,2,1... A start! Endeavour po sérii odkladů konečně odstartoval k ISS.

0:01: 2 minuty před startem, od externí nádrže je odsouvána větrací "čepička", která odvádí odpařující se kyslík, používaný v nádrži jako okysličovadlo.

23:58: 5 minut do startu, aktivována hydraulická čerpadla raketoplánu.

23:56: 7 a půl minuty do startu, od kabiny raketoplánu je odsouvána přístupová paže startovní rampy.

23:54: Odpočítávání opět běží. Zbývá 9 minut do startu.

23:52: Takže Endeavour nevyrovná rekord misí STS-61C a STS-73. Jeho start byl právě povolen.

23:47: Již velmi brzy se dozvíme, zda se dnes poletí. Rozhodnutí padne v následujících minutách.

23:43: NASA oznámila, že dnes je zde už pouze méně než 10procentní šance špatného počasí, které by zabránilo startu. Nyní to tedy vypadá, že startu nic nestojí v cestě.

23:37: Co se týče počasí, stále máme zelenou. Dalšího odkladu kvůli špatným podmínkám se tedy snad už nedočkáme.

23:34: Plnění externí nádrže 1,5 miliony litrů kapalného vodíku a 0,5 miliony litrů kapalného kyslíku (stěnou nádrže je 5 cm silná hliníková slitina) dnes začalo ve 14:38 našeho času a trvalo 3 hodiny. Opět nebyl zaznamenán žádný únik vodíku, kvůli kterému byly odvolány první dva pokusy o start STS-127.

23:23: Oficiální předpovědi počasí právě stouply ze 60procentních na 80procentní šanci dobrého počasí v době startu.

23:20: Pokud by se dnes start opět nepovedl, NASA má poslední šanci zítra, jinak bude start odložen na nejdříve 26. července. Raketoplán se od stanice totiž musí odpojit před příletem zásobovací lodě Progress M-67 (29. července). Když by se start uskutečnil zítra, už by musela být zrušena poslední kosmická vycházka mise STS-127, při které nebudou plněny tak důležité úkoly jako při těch předcházejících.

23:12: Oficiální odpočet se dnes naposled zastavil v čase 9 minut do startu. Bude zastaven následujících 45 minut, ve kterých bude sledována situace a na závěr řídící střediska na Floridě a v Houstonu odhlasují souhlas nebo nesouhlas se startem. Zatím nemáme žádné technické potíže a počasí je také v pořádku.

23:05:

Letová paluba
Letová paluba
Posádka je celkem potřetí připravena na start v kokpitu raketoplánu, oblečená do oranžových kombinéz a přileb, povinných při startu a přistání. Velitel Mark Polansky dnes na svém blogu na internetu zavzpomínal na své minulé lety do kosmu: "Na misi STS-98 jsem odstartoval po svém prvním obléknutí skafandru (oranžové kombinézy pro start). Před misí STS-116 jsem si ho oblékal dvakrát. Dnes si jej oblékám potřetí k misi STS-127. Doufám, že se tento stav už nezmění."

23:01: Odpočítávání se zatím obešlo bez technických potíží. Jediným diskutovaným problémem byla závada, zaznamenaná při úterním pokusu o start, na jednom ze tří palivových článků (chemická výroba elektřiny a vody). V určitých režimech by mohl odebírat více reakčních látek (tekutý vodík a kyslík) než je pro něj v plánu a mohl by je tak vyčerpat ještě před koncem mise.

22:58: Na TV NASA jsme měli možnost vidět letadlo, sledující meteorologické podmínky v oblasti startovací rampy a na přistávací dráze pro raketoplány, kde by Endeavour dosedl např. při selhání některého motoru.

22:56: Jak dnes uvedla NASA, Endeavour svými 5 odklady startu zatím rekord nezlomil. Dnes se uskuteční jeho šestý pokus o start ale mise raketoplánu Columbia STS-61C v roce 1986 a STS-73 v roce 1995 odstartovaly až na sedmý pokus.

22:50: Vítejte u přenosu dnešního již v pořadí šestého pokusu o start raketoplánu Endeavour na jeho misi STS-127 na Mezinárodní kosmickou stanici s poslední částí japonské laboratoře Kibo (více se o misi dočtete zde). Dnes to vypadá vcelku optimisticky. Technici na rampě se při přípravách nepotkali s žádnou technickou chybou (nepřiléhající kryt motoru, který jej chrání při pobytu raketoplánu na startovací rampě, byl v úterý opraven) a předpověď slibuje 60procentní šanci dobrého počasí v době startu. Ten je dnes v plánu v 0:03:10 SELČ. V této chvíli není porušeno žádné pravidlo co se týče meteorologických podmínek.

Doporučené odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »