Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Nový kolektivní člen ČAS - Czech National Team o.s.

Nový kolektivní člen ČAS - Czech National Team o.s.

nova
nova
Czech National Team o.s. (CNT o.s.) je občanské sdružení se sídlem v Újezdu u Brna. Historii samotného týmu, který v současnosti čítá více než 8000 členů, naleznete ve speciálním článku na našich stránkách. Chtěl bych zde uvést alespoň ty hlavní události a hlavně popsat činnost, kterou se zabýváme.

Tým založil Dušan Vykouřil (forest) na podzim roku 2003. Důvodem jeho vzniku byla myšlenka sjednocení distribuovaných výpočtů (DC) v naší republice pod jeden velký tým a hlavně propagace těchto výpočtů u nás. Od té doby se CNT postupně připojil a účastní ve všech větších světových DC projektech. Lidé v týmu se od počátku snaží pomáhat všem nováčkům, pracovat na aktualizaci návodů, psaní článků o projektech a propagaci v médiích. Náš tým se rychle stal největším týmem v ČR a je jedním z největších na světě.

sraz
sraz
V roce 2008 se podařilo založit občanské sdružení Czech National Team o.s., které jako nezisková organizace dále vede správu a řídí činnosti týmu. Založení sdružení bylo velmi důležitým krokem, protože již nebylo únosné aby tým, ke kterému se připojilo (do té doby) více než 7000 členů, vedl pouze jeden člověk a také bylo třeba zajistit jeho stabilitu do budoucna. Jako právnická osoba má také lepší pozici při jednání s médii a díky založení bankovního účtu může přijímat finanční i hmotné dary pro svou činnost a hlavně pro další rozvoj týmu. CNT o.s. mělo při svém založení a má i v současné době 6 členů, z čehož 3 plní funkci samotného vedení týmu a 3 dozorčí rady. Tvoří tak potřebné minimum pro zabezpečení všech důležitých funkcí i činností a zároveň splňují potřebu minimalizace administrativy.

Náš tým se zabývá distribuovanými výpočty z mnoha oblastí vědy, tedy i astronomie. Astronomickým projektům věnujeme v současnosti dokonce více než polovinu celkového výpočetního výkonu. Distribuované výpočty se setkávají na celém světě s velkým ohlasem. Díky nim má možnost podílet se na vědeckém výzkumu (ale i jiných výpočtech) opravdu každý a nepotřebuje k tomu ani rozsáhlé znalosti, ani počítač za stovky tisíc. Je to obrovská výzva, která táhne již dlouhá léta miliony lidí ze všech zemí světa k zapojení do těchto výpočtů. Bez zapojení do distribuovaných výpočtů by totiž spousta výpočetního výkonu světa zůstala zcela nevyužita a přitom může například zachránit statisíce lidských životů, objevit dosud neznámé prvky, či dokonce nalézt mimozemskou civilizaci.

ucho
ucho
Princip distribuovaných výpočtů vychází z jednoduché úvahy. Je nepoměrně levnější rozeslat malé části dat milionům počítačů na světě, než mít několik velmi drahých a náročných superpočítačů. Když si uvědomíte, že na světě jsou stovky milionů počítačů, které využívají minimum svého výkonu, tak se tu naskýtá obrovská výpočetní síla. Náš tým CNT je převážně zapojen do systému BOINC, díky kterému je možno provozovat i několik různých projektů při instalaci pouze jednoho programu. Angažujeme se ve všech projektech, které pod BOINCem běží.

Pokud se k nám chcete připojit, budeme jen rádi. Stačí Vám běžný počítač, který je alespoň občas připojený k internetu. Na našich stránkách naleznete spoustu návodů a podrobných článků o projektech. Velké množství užitečných informací naleznete také na týmovém diskuzním fóru.

kostel
kostel
Distribuované výpočty spojují spoustu dobrovolníků, kteří výkon svých počítačů dobrovolně věnují k dispozici vědeckým projektům a Czech National Team, potažmo CNT o.s. mají za hlavní poslání tuto myšlenku rozvíjet, být informační centrálou DC v naší republice a spojovat v rámci naší republiky dobrovolné počtáře. Společně se tak snažíme změnit náš svět k lepšímu a rozšiřoval obzory lidského poznání.




O autorovi

Dušan Vykouřil

Dušan Vykouřil

Dušan Vykouřil (*1977, Újezd u Brna) je český popularizátor astronomie, zejména projektů distribuovaných výpočtů. V roce 2003 založil Czech National Team, jehož myšlenkou bylo sjednocení distribuovaných výpočtů v naší republice pod jeden tým a hlavně propagace těchto výpočtů u nás. Od té doby se CNT postupně připojil a účastní ve všech větších světových DC projektech. Lidé v týmu se od počátku snaží pomáhat všem nováčkům, pracovat na aktualizaci návodů, psaní článků o projektech a propagaci v médiích. Náš tým je největší tým v ČR a jeden z největších na světě.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »