Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Můžeme očekávat výrazné zjasnění komety C/2009 R1 McNaught?

Můžeme očekávat výrazné zjasnění komety C/2009 R1 McNaught?

Kometa C/2009 R1 McNaught v souhvězdí Andromedy 6. června 2010. Autor: Michael Jäger
Kometa C/2009 R1 McNaught v souhvězdí Andromedy 6. června 2010.
Autor: Michael Jäger
Kometa C/2009 R1 McNaught předvádí zajímavé fotometrické chování, dle posledních pozorování došlo k rapidnímu zastavení zjasňování. Mocnina n, která určuje rychlost zjasňování poklesla na hodnotu okolo 0.85, což je nižší než "asteroidální" 2 závislé pouze na zvyšování intenzity odraženého slunečního světla. Při uvážení tohoto faktu to znamená, že aktivita komety ve skutečnosti s přibližováním ke Slunci klesá.

Co se ale děje v takovém případě s jádrem? Množství produkovaného plynu a prachu zůstává stejné, ale s přibližováním se zvyšuje intenzita slunečního záření. To znamená, že jádro se bude více zahřívat, jelikož unikající plyn již nebude stíhat chladit. To způsobí prohřátí hlubších vrstev a silné tepelné namáhání jádra. Výsledkem může být outburst (výrazné zjasnění komety spojené s bouřlivými reakcemi na povrchu i pod povrchem jádra - pozn. redakce), nebo dokonce rozpad jádra.

Ze svých analýz si pamatuji kometu, u které bylo předperihelové chování velice podobné. Jedná se o kometu C/2000 WM1 (LINEAR), procházející přísluním na začátku roku 2002. Tato kometa několik dnů po průchodu prodělala silný outburst o 3 mag a došlo u ní poté k velké změně vzhledu způsobeného množstvím uvolněného prachu.

Pojďme si obě komety srovnat.

  • Jak kometa McNaught tak kometa LINEAR jsou nové komety z Oortova oblaku.
  • Perihel komety LINEAR byl 0.55 AU od Slunce, McNaught 0.41 AU od Slunce.
  • Kometa LINEAR zpomalila zjasňování na hodnoty H0 (absolutní magnituda) 6.5 a mocnina n = 0.4 ve vzdálenosti 1.32 AU od Slunce.
  • Kometa McNaught změnila parametry na H0 5.58 a n = 0.85 ve vzdálenosti 1.17 AU od Slunce.

Je tu tedy možnost, že se jedná o typově podobná tělesa s podobným průběhem jasnosti a teoreticky by mohlo dojít u komety McNaught okolo průchodu perihelu také k outburstu.

Převzato z www.kommet.com.

Srovnání vzhledu komety C/2000 WM1 LINEAR před outburstem a po něm

Kometa C/2000 WM1 před outburstem
Kometa C/2000 WM1 před outburstem
Kometa C/2000 WM1 po outburstu
Kometa C/2000 WM1 po outburstu

Související:
[1] Stříbřitá oblaka s chvostem komety?
[2] Kresba komety C/2009 R1 McNaught
[3] Rozhovor: Pavel Koten - Jasná kometa na severním obzoru
[4] Nebeský program slunovratu: Venuše míjí Jesličky, severu vévodí kometa


Noční svítící oblaka a kometa McNaught z Lučence ráno 24. června 2010. Autor: Juraj Hanula
Noční svítící oblaka a kometa McNaught z Lučence ráno 24. června 2010.
Autor: Juraj Hanula
Perlička: Snímek Juraje Hanuly (Lučenec, SK) zachycující noční svítící oblaka v ranních hodinách 24. června 2010. Najdete na snímku kometu? Zdroj: ukazy.astro.cz.




O autorovi

Jakub Černý

Jakub Černý

Jakub Černý (* 25. června 1982, Praha, Česká republika) je amatérský astronom, který se věnuje především pozorování komet (druhotně i meteorů). Je správcem novinkového serveru o viditelných kometách www.kommet.cz a jako člen Společnosti pro MeziPlanetární Hmotu se věnuje právě začínajícím "kometářům". V případě viditelnosti zajímavé komety koordinuje mimořádnou pozorovací kampaň, která se zaměřuje na vizuální i CCD hlídku očekávaného objektu.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »