Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  31. vesmírný týden 2013

31. vesmírný týden 2013

Mapa oblohy 31. července 2013 ve 22 hodin SELČ. Data: Stellarium Autor: Martin Gembec
Mapa oblohy 31. července 2013 ve 22 hodin SELČ. Data: Stellarium
Autor: Martin Gembec
Přehled událostí na obloze od 29. 7. do 4. 8.

Měsíc je v poslední čtvrti. Večer je vidět Venuše a Saturn, ráno Jupiter, Mars a Merkur. Přelety ISS probíhají na ranní obloze. Začínají létat Perseidy, doplňují je pomalé Kaprikornidy. Startuje také HTV 4 k ISS.

Mapa zobrazuje oblohu ve středu 31. července ve 22:00 SELČ.

Obloha:

Měsíc je v pondělí 29. července v poslední čtvrti. Dobře vidět je ráno a dopoledne. O víkendu začne navštěvovat planety, viditelné za ranního svítání.

Měsíc a planety v neděli 4.8.2013 ráno ve 4:30 SELČ. Data: Stellarium Autor: Martin Gembec
Měsíc a planety v neděli 4.8.2013 ráno ve 4:30 SELČ. Data: Stellarium
Autor: Martin Gembec
Planety:
Venuše (-3,9 mag) je viditelná i ve dne, pokud ji najdeme pomocí dalekohledu. Fáze je mezi úplňkem a čtvrtí, ale kotouček je hodně malý. Večer je dobře vidět nízko na západě. Ani Saturn (0,7 mag) na jihozápadě už není večer moc vysoko, jen do 20°. Ráno se k sobě přibližují planety Jupiter (-1,9 mag), Mars (+1,6 mag) a Merkur (~ 0 mag). Seskupení planet je nejlépe patrné pomocí triedru se širším zorným polem. Merkur bude ale níž. V sobotu se od západu začne přibližovat srpek Měsíce a pěkný obrazec vytvoří se všemi planetami v neděli ráno.

Slunce sice naznačuje, že maximum aktivity probíhá. Skvrnek je hodně, ale erupcí málo. Počet skvrn si můžete zkontrolovat také na aktuálním snímku SDO.

Perseidy, nejznámější meteorický roj, který má maximum kolem 12. srpna, již začíná být aktivní. Nejvíce Perseid lze spatřit tradičně nad ránem, kdy je radiant, souhvězdí Persea, nejvýše na obloze. Meteory však létají po celé obloze, pouze jejich stopy se zdánlivě sbíhají do tohoto souhvězdí.

Alfa Kaprikornidy jsou slabší roj, jehož aktivita doprovází nástup Perseid. Jeho meteory jsou však velice pomalé a vylétají zdánlivě od jihu, kde se nachází souhvězdí Kozoroha. Pravidelně se u něj setkáme i s pádem velmi jasných kusů až bolidů. Maximum nastává někdy na přelomu července a srpna s počtem 5 - 15 meteorů za hodinu.

Přelety ISS probíhají na ranní obloze. Některé se postupně blíží jedné hodině ranní, příští týden se objeví i na obloze večerní. Pro rychlou předpověď přeletu si stačí kliknout na nejbližší město v níže uvedené tabulce. (Odkazy v tabulce, v ČR od západu na východ, vedou na Heavens-above.com)

Stanice ISS
Karlovy Vary Plzeň Ústí nad Labem
Praha České Budějovice Liberec
Jihlava Pardubice Hradec Králové
Svitavy Brno Olomouc
Zlín Ostrava Bratislava

Podrobněji si můžete přelety různých družic, záblesky a jiné zajímavosti vyjíždět také na serveru Calsky.com.

Kosmonautika:

  • Start rakety Sojuz-U s nákladní lodí Progres M-20M k ISS proběhl úspěšně a loď po šesti hodinách letu zakotvila u stanice. Součástí nákladu jsou i náhradní díly pro skafandr, s kterým měl problémy italský člen posádky Luca Parmitano, kterému do skafandru během kosmické vycházky vnikala voda.
     
  • Opportunity na Marsu směřuje k novému cíli - pahorku Solander Point. Vozítko je nyní pouze 180 metrů od cíle, kde by se mělo pokusit přežít další zimu. Po rychlých přesunech došlo nyní ke zpomalení, což umožňuje výzkum nejbližšího okolí.
     
  • Loď Orion, připravovaná agenturou NASA, zvládla úspěšně test přistání s pouze dvěma otevřenými padáky ze tří.
     
  • HTV 4 (Kounotori 4), japonská nákladní loď, je připravena ke startu k ISS. Raketa H-II by měla startovat 3. srpna večer našeho času.
     

Výročí:

  • 30. července 1938 (75 let) byl Sethem Nicolsonem objeven měsíček Jupiteru zvaný dnes Carme. Jedná se o malé těleso s průměrem kolem 20 km. Měsíc byl prý nejdříve přezdíván Pan, ale toto jméno dnes nese měsíc v prstencích Saturnu. Jméno Carme označuje v krétské mytologii matku boha Dia. Dnes se po něm jmenuje celá skupina jupiterových měsíčků nepravidelného tvaru a sklonu dráhy 165° vůči rovině oběhu planety.
     
  • 1. srpna 1818 (195 let) se narodila americká astronomka Maria Mitchellová. Pomocí dalekohledu objevila kometu, známou jako "kometa paní Mitchellové", formálně dnes C/1847 T1. Objev komety v Evropě nejprve oznámil o dva dny později Ital de Vico, ale obejv komety byl posléze přisouzen této Američance, která za něj dostala také ocenění od dánského krále Frederika VII. Byla to první americká profesionální astronomka.
     

Výhled na příští týden:

  • Maximum Perseid
  • Výročí: Pioneer-Venus 2

Mapa oblohy s úkazy v srpnu ke stažení v PDF
Mapa oblohy online.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »