Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Rekordní Fulldome Festival Brno 2018

Rekordní Fulldome Festival Brno 2018

Celkem 169 registrovaných hostů zhlédlo 37 nových pořadů pro digitální planetária od producentů z Asie, Evropy i Ameriky. Nejvzdálenější návštěvníci přiletěli z Chile a Japonska, nejdelší film trval 50 minut, nejkratší ukázka 95 sekund. Cenu – odborné veřejnosti, mezinárodní poroty a ředitele Hvězdárny a planetária Brno – si odnesly hned čtyři snímky.

Do přehlídky bylo přihlášeno 37 filmů z 20 států světa (Polsko, Bělorusko, Rusko, Japonsko, USA, Francie, Německo, Ukrajina, Chile, Austrálie, Argentina, Nový Zéland, Řecko, Kanada, Čína, Portugalsko, Anglie, Španělsko, Mexiko, Česko). Pokud byste je chtěli vidět všechny, pak se připravte na 14 hodin nepřetržitého promítání! Celkový objem dat na datových úložištích brněnského digitária přitom dosáhl 30 terabytů.

Mezi vzácnými hosty Fulldome Festival Brno 2018 byl například Ryan Wyatt z California Academy of Sciences ze San Francisca, Kai Ip Lau Patrick kurátor z Hong Kong Space Museum, Yuka Sato z japonské společnosti GOTO, Alejandro Bascuñán z Planetario de la Universidad de Santiago de Chile nebo Dan Neafus – zakladatel společnosti IMERSA. Celkem se na festival registrovalo rekordních 169 návštěvníků ze všech kontinentů světa, vyjma Antarktidy (120 v roce 2017, 152 v roce 2016).

Cena diváků

Explore

produkce: Creative Planet, Maciej Ligowski

Návštěvníci festivalu odevzdali přesně 812 hlasovacích karet, díky kterým mohli dát každému z pořadů od 0 do 5 bodů. Nejvyšší ohodnocení 4,8 bodu získalo představení Explore. Pro zajímavost uvádíme další filmy s nejvyšším bodovým ohodnocením:

  • Expedition Reef
  • Lucia, the secret of the shooting stars
  • Horizon: Beyond the Edge of the Visible Universe

Cena ředitele Hvězdárny a planetária Brno

Lucia, the secret of the shooting stars

produkce: Saint-Etienne Planetarium Production

Představení uvede Hvězdárna a planetárium Brno již tento podzim.

Nejlepší film

Expedition Reef

produkce: Morrison Planetarium at the California Academy of Sciences

Horizon: Beyond the Edge of the Visible Universe

produkce: Live / GOTO INC

Filmy podle svého nejlepšího vědomí a svědomí vybrala mezinárodní porota ve složení: Thomas Kraupe – ředitel Planetária Hamburg, nejnavštěvovanějšího planetária v Německu a vlastně i v Evropě, Yuri Kostenko, výkonný ředitel ukrajinské společnosti Front Pictures vyvíjející software a hardware pro digitální planetária, a Jakub Rozehnal, ředitel Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy. Zpravidla se na Fulldome Festival Brno uděluje pouze jedna cena, porota však vyjádřila přání, aby byly uděleny ceny dvě, jelikož v obou případech se jedná o výjimečná díla. Do finálního výběru se přitom dostaly tyto filmy (v abecedním pořadí):

  • Expedition Reef  Morrison Planetarium at the California Academy of Sciences, režie Ryan Wyatt
  • Explore Creative Planet, režie Maciej Ligowski
  • Horizon: Beyond the Edge of the Visible Universe Live Company Ltd., GOTO INC, režie Hiromitsu Kohsaka
  • Lucia, the secret of the shooting stars Saint-Etienne Planetarium Production
  • Our Violent Planet Fulldome Studion DN, režie Iryna Filipova
  • Robinson Girl Brno Observatory and Planetarium, režie Petr Hloušek
  • VOYAGER: Never-Ending Journey UMA Vision, režie Yuriy Gapon

Všem vítězům gratulujeme!

Záštitu nad přehlídkou Fulldome Festival Brno i DigiFest převzal ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga, primátor statutárního města Brna Petr Vokřál a hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Generálním partnerem Fulldome Festival Brno 2018 byla společnost Front Pictures Inc. a RSA Cosmos. Partnery festivalu Evans & Shuterland, GOTO, mapcards.net, Nowatron Elektronik, Planetarium of the University of Santiago de Chile, SkySkan a Spitz. Akci finančně podpořilo statutární město Brno. Fulldome Festival Brno také podporuje International Planetarium Society a marketingová a destinační společnost SNIP&Co. --




O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »