Úvodní strana  >  Články  >  Osobnosti  >  Astronomu Petru Hadravovi se dostalo mimořádně významného ocenění

Astronomu Petru Hadravovi se dostalo mimořádně významného ocenění

Petr Hadrava při udělení ceny Kopalova přednáška za rok 2012. V roce 2016 mu byla Akademií věd AV ČR udělena i Čestná oborová medaile Ernsta Macha.
Autor: ČAS.

Ve čtvrtek 30. června 2016 byla udělena Doc. RNDr. Petru Hadravovi, DrSc., čestná oborová medaile Ernsta Macha Akademie věd ČR za zásluhy ve fyzikálních vědách. Spolu s ním tohoto významného ocenění doposud dosáhli od roku 2003 jen 4 pracovníci Astronomického ústavu AV ČR. Petr Hadrava ji získal za významný přínos v oblasti výzkumu hvězd, ale rovněž i za výuku astronomie na akademické půdě a za popularizaci historie výzkumu vesmíru.

O leureátovi

Doc. RNDr. Petr Hadrava, DrSc., se narodil v roce 1951 v Praze, kde také absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, obor teoretická fyzika. Od roku 1975 pracuje jako vědecký pracovník v Astronomickém ústavu AV ČR v Ondřejově a v Praze. V roce 1980 obhájil disertaci na téma „Kinetická teorie rozsáhlých hvězdných atmosfér“. Je členem Mezinárodní astronomické unie, v níž po dvě funkční období působil ve funkci předsedy Českého národního komitétu astronomického.

Petr Hadrava je předním českým odborníkem na hvězdnou astronomii a relativistickou astrofyziku. Do své první specializace, hvězdné astronomie, přispěl zejména vyvinutím metody “rozplétání spekter” (disentanglingu), určené k analýze dvojhvězdných a vícenásobných hvězdných soustav. Tento jeho postup je založen na matematickém popisu a následné počítačové analýze záření hvězd, což umožňuje rozlišit a studovat jednotlivé složky těsných systémů, jejichž signál se vzájemně prolíná. Ve své druhé specializaci, relativistické astrofyzice, patří k nejznámějším pracím doc. Petra Hadravy zásadní studie vypracovaná (spolu s prof. Jiřím Bičákem z MFF UK), v níž popsali přenos záření v obecné teorii relativity s uvážením jak vlivu refrakce v prostředí, tak i gravitačního pole.

Obálka knihy Hvězdný posel a Rozprava s Hvězdným poslem. Autor: Pistorius.cz.
Obálka knihy Hvězdný posel a Rozprava s Hvězdným poslem.
Autor: Pistorius.cz.
Mimoto je Petr Hadrava také zaníceným a obětavým pedagogem – od roku 1993 přednáší na Matematicko-fyzikální fakultě UK o teorii kosmického plazmatu, řadu let učil též v Norsku na univerzitě v Trondheimu. Je vedoucím diplomantů a školitelem doktorandů v oboru astronomie a astrofyziky.  Pod jeho vedením úspěšně obhájilo diplomové i dizertační práce mnoho současných významných českých astronomů, mezi něž patří i RNDr. Vladimír Karas, DrSc. – současný ředitel Astronomického ústavu AV ČR.

Se svou ženou dr. Alenou Hadravovou se Petr Hadrava zabývá také dějinami astronomie. Společně studují a překládají odborné latinské spisy antických, středověkých i raně novověkých autorů – známá je např. jejich kritická edice spisů Křišťana z Prachatic o astrolábu; za jejich nedávno vydaný překlad Galileiho “Hvězdného posla” a Keplerovy “Rozpravy”, který sklízí obdiv a zasloužená ocenění.

Medaile Ernsta Macha

Ernst Mach patří k nejvýznamnějším osobnostem vědy druhé poloviny 19. století především v oblasti experimentální fyziky. Jeho jménem je označena řada fyzikálních veličin a pojmů. Jako vědec proslul svou důkladností, precizností i manuální zručností, svým klidem a jasným, stručným a výstižným formulováním myšlenek. Jako pedagog a filozof byl autorem řady učebnic a přehledných kompendií z oblasti fyziky, stál u zrodu této vědní disciplíny v českých zemích v její novodobé podobě. Na jeho počest uděluje Akademie věd České republiky Čestnou oborovou medaili Ernsta Macha vynikajícím domácím i zahraničním vědcům v oboru fyzikálních věd.

Vypracováno na základě laudatia proneseného RNDr. Vladimírem Karasem, DrSc., ředitelem Astronomického ústavu AV ČR.

Kontakty a další informace

Doc. RNDr. Petr Hadrava, DrSc.
Vědecký pracovník Astronomického ústavu AV ČR
Čerstvý nositel Medaile Ernsta Macha za zásluhy ve fyzikálních vědách
Tel.: 226 258 421
E-mail: had@sunstel.asu.cas.cz

RNDr. Vladimír Karas, DrSc.
Ředitel Astronomického ústavu Akademie věd ČR
Tel.: 323 620 116
E-mail: vladimir.karas@asu.cas.cz

Pavel Suchan
Tiskový tajemník AsÚ AV ČR a České astronomické společnosti
Tel.: 737 322 815
E-mail: suchan@astro.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Petr Hadrava na Wikipedii
[2] Kniha Hvězdný posel a Rozprava s Hvězdným poslem
[3] Ernst Mach na Wikipedii
[4] Ocenění pracovníci Astronomickéhu ústavu AV ČR

Převzato: Astronomický ústav AV ČR



O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.

Štítky: Medaile Ernsta Macha Akademie věd ČR, Petr Hadrava, Ocenění


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »