Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Jasné komety - souhrn roku 2015 a výhled na příští rok
Marek Biely Vytisknout článek

Jasné komety - souhrn roku 2015 a výhled na příští rok

Fotografie komety C/2014 Q2 (Lovejoy) od Michaela Jägera
Autor: Michael Jäger

Rok 2015 se nám chýlí ke svému konci. Během tohoto roku bylo vidět několik komet, které svojí jasností dovolovaly viditelnost v malých dalekohledech či triedrech. Jedna kometa byla dokonce natolik jasná, že ji bylo možné pozorovat pouhým okem. Článek přináší souhrn jasnějších komet viditelných za uplynulý rok a obsahuje přehled očekávaných komet pro rok 2016. 

Rok 2015 poměrně slušně navázal na své výborné (2014) až přímo excelentní (2013) předchůdce, v jejich silné konkurenci ale dopadl nejhůře. I tak jsme mohli z našich zeměpisných šířek pozorovat 1 kometu pouhým okem a hned 8 dalších dosáhlo jasnosti alespoň 10 mag. Z tohoto hlediska tedy můžeme brát rok 2015 jako lehce nadprůměrný.

Jasnější komety roku 2015

Na začátku roku byla dominantní kometou jednoznačně C/2014 Q2 (Lovejoy). To byla zároveň nejjasnější kometa celého roku, maximum jasnosti měla v lednu, kdy dosáhla přibližně 4 mag, což pohodlně stačilo na viditelnost pouhým okem. Slábla potom velice pomalu a v dosahu malých teleskopů se udržela až do začátku podzimu.

Příjemným překvapením začátku roku byla i krátkoperiodická kometa 15P/Finlay. Ta předvedla v tomto návratu hned dva outbursty - jeden ještě v prosinci 2014, kdy zjasnila k 8,5 mag. Letos v lednu se pak situace opakovala, a to s ještě větší intenzitou, jelikož kometa dosáhla až 7 mag! Její pozorování ale významně komplikovalo počasí a kometa později rychle zeslábla. V březnu už nebyla vidět ani obřími binokuláry.

Na přelomu zimy a jara byly objevené tři zajímavé komety. Ty měly mnoho společných znaků, první poznáme už v názvu, z něhož zjistíme, že se na všech objevech podílel přístroj SWAN, který se nachází na kosmické sondě SOHO. Název komet zněl C/2015 C2 (SWAN), C/2015 F3 (SWAN) a C/2015 F5 (SWAN-Xingming). Další podobnost byla v tom, že všechny tři komety dosáhly maximální jasnosti 8 - 10 mag, a to vždy okolo doby jejich objevení. Zde se ovšem komety rozcházejí. První zmiňovaná měla špatnou geometrii průletu, takže jsme si jí příliš neužili. Druhá z nich byla v maximu sice vysoko na obloze, ale zeslábla extrémně rychle. Její nezdravý vzhled na konci jara indikoval dokonce možný úplný zánik tělesa. Poslední kometa z této trojice byla asi nejzajímavější, objevena byla ale v malé úhlové vzdálenosti od Slunce a než stihla vystoupat vysoko na večerní oblohu, zeslábla z dosahu malých přístrojů. I přes tyto okolnosti ale byla tahle trojice komet zajímavým zpestřením jara 2015.

To léto nám zpříjemnila další na jaře objevená kometa C/2015 F4 (Jacques). Díky svému kondenzovanému vzhledu byla i přes maximální jasnost "pouze" okolo 10 mag zejména v srpnu relativně snadno viditelná i v obřích binokulárech.

Nečekaně zjasnila kometa C/2014 S2 (PanSTARRS). Té ještě letos v létě nikdo nepředpokládal vizuální viditelnost, avšak opak se stal pravdou a kometa je již od září pozorovatelná v malých dalekohledech. V prosinci pak, zdá se, prochází maximem jasnosti s hodnotou kolem 9 mag.

Dlouho očekávaná kometa C/2013 US10 (Catalina) naopak mírně zklamala. Ač tu ještě v létě byla určitá pravděpodobnost, že bude viditelná i pouhým okem (což z nejtmavších oblastí světa i je), my se s jejím maximem jasnosti okolo 6 mag musíme spokojit s pěknou kometou pro triedry.

Snímek komety C/2013 US10 (Catalina) od Iana Sharpa Autor: Ian Sharp
Snímek komety C/2013 US10 (Catalina) od Iana Sharpa
Autor: Ian Sharp

Kometa C/2013 X1 (PanSTARRS) dosáhla na konci roku podle očekávání přibližně 9 mag, ta ale bude ještě zjasňovat v roce 2016.

Jaké komety očekáváme v roce 2016?

C/2013 US10 (Catalina)
Pravděpodobně nejjasnější kometa celého roku (pokud nepříjde nějaká nová, neočekávaná kometa). V lednu si ještě udrží jasnost kolem 6 mag a tím pádem i viditelnost v triedrech. Postupem času ovšem bude slábnout a pravděpodobně v dubnu definitivně zmizí z dosahu malých dalekohledů.

C/2014 S2 (PanSTARRS)
U této komety je velmi obtížné odhadovat, jak se dále bude vyvíjet její jasnost. Aktuálně (prosinec 2015) je v maximu jasnosti okolo 9 mag a nikdo neví, jak rychle začne s rokem 2016 slábnout. Pokud si však udrží svou aktivitu i po průletu přísluním, můžeme očekávat, že v dosahu velkých binokulárů a malých teleskopů zůstane minimálně do března.

C/2013 X1 (PanSTARRS)
Tato kometa dosáhne na přelomu jara a léta jasnosti až 7 mag, my u toho ovšem nebudeme. Kometa je pozorovatelná na večerní obloze, odkud se na konci února ztratí kvůli konjunkci se Sluncem. Po ní bude pozorovatelná už pouze z jižní polokoule. Objekt si aktuálně drží jasnost poblíž 9 mag a očekává se, že do února už téměř nezjasní.

252P/LINEAR
Zajímavá kometa, která se v březnu prosmýkne jen těsně kolem Země. Bude se pohybovat velmi rychle po obloze, avšak v maximální jasnosti ji uvidí pouze obyvatelé jižní polokoule. Jen o dva týdny později se však zjeví i u nás na ranní obloze, o příliš tedy pravděpodobně nepřijdeme. V tomto případě se velice těžko odhaduje jaké jasnosti kometa dosáhne. Mohlo by to být až 10 mag, s podobnou jasností bychom ji spatřili i my. Uvedený údaj je ale nutné brát s velkou rezervou, kometa může silně překvapit i zklamat.

45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková
Japonsko-česko-slovenská kometa se vrací! V přísluní bude na konci prosince 2016, kdy bude sotva viditelná extrémně nízko nad obzorem na večerní obloze při jasnosti 7 - 8 mag. To nejlepší nám ale ještě připraví, na to si ovšem budeme muset počkat až na konec zimy 2016/2017.

Příští rok pravděpodobně kometární příznivce moc nenadchne. Zdá se, že v malých dalekohledech spatříme 4 - 5 komet a pouhým okem tentokrát neuvidíme žádnou z nich. Začátek roku, tedy zima a ještě polovina jara vypadají celkem nadějně. Následná díra mezi dubnem a prosincem, kdy nejspíše neuvidíme žádnou kometu v malých přístrojích, vyznívá na první pohled přímo strašidelně. Na druhou stranu, rok 2016 zatím ještě nezačal a kdykoliv se může stát, že se objeví nová kometa s výborným potenciálem do budoucna.
Například loňský přehled odhadl situaci v roce 2015 poměrně dobře, hned polovina komet ale byla jiných! Některé, které měly být dle předpovědi docela jasné, zklamaly. Naopak je zastoupily nečekaně zjasnělé a nebo nově objevené komety. Hodně věcí se tím pádem ještě může změnit, proto je lepší tento článek brát pouze orientačně. Zatím to ovšem vypadá, že nás čeká mírně podprůměrný rok 2016 s nejjasnější kometou C/2013 US10 (Catalina), která bude v maximu s jasností 6 mag.




O autorovi

Marek Biely

Narodil se 23. 5. 1998 v Brně. Studuje obor Anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání na Masarykově univerzitě. V podstatě od malička se zabývá astronomií, nejvíce pak kometami, které jej uchvátily zejména díky příletu jasné C/2011 L4 (PanSTARRS) v roce 2013. Komety pozoruje vizuálně a provádí jejich odhady jasnosti. Zároveň o nich píše články pro astro.cz, kommet.cz a astrotech.cz. Mezi jeho další zájmy patří ještě meteorologie a sport. Kontaktovat jej můžete na e-mailu biely.marek@seznam.cz.

Štítky: Jasné komety, Viditelné komety


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »