Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Jihočeští astronomové Jana Tichá a Miloš Tichý obdrželi medaile Za zásluhy

Jihočeští astronomové Jana Tichá a Miloš Tichý obdrželi medaile Za zásluhy

Logo Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích s pobočkou na Kleti Autor: Hvězdárna České Budějovice
Logo Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích s pobočkou na Kleti
Autor: Hvězdárna České Budějovice
U příležitosti státního svátku 28. října – Dne vzniku samostatného československého státu primátor Juraj Thoma slavnostně předal v obřadní síni radnice městská vyznamenání celkem devíti občanům. Medaile Za zásluhy převzali i astronomové Jana Tichá a Miloš Tichý.

Jihočeští astronomové Jana Tichá a Miloš Tichý obdrželi 24. října 2013 od primátora města Českých Budějovic medaile Za zásluhy. Manželé Tichých jsou uznávaní čeští astronomové a objevitelé řady planetek. Pod jejich vedením byl modernizován kleťský program pro astrometrická pozorování planetek a komet, který je ve světě vysoce uznáván. V rámci projektu KLENOT byl na Kleti instalován nový teleskop určený pro sledování blízkozemních asteroidů a dalších planetek a komet s neobvyklými drahami. Počet potvrzených objevů planetek z jihočeské Observatoře Kleť v lednu 2013 dosáhl tisícovky. Astronomové z Kleti se tak zařadili mezi dvacítku nejúspěšnějších hledačů planetek na světě.

Ing. Jana Tichá s oceněním Za zásluhy Autor: Hvězdárna České Budějovice
Ing. Jana Tichá s oceněním Za zásluhy
Autor: Hvězdárna České Budějovice
Ing. Jana Tichá je ředitelkou Hvězdárny a planetária České Budějovice s pobočkou na Kleti a členkou astronomického týmu observatoře Kleť. Do října 2013 objevila při své vědecké práci 259 planetek. Od roku 2000 je jako první Češka členkou Komise pro pojmenovávání planetek a komet Mezinárodní astronomické unie, a od roku 2003 této komisi předsedá.

Ing. Miloš Tichý s oceněním Za zásluhy Autor: Hvězdárna České Budějovice
Ing. Miloš Tichý s oceněním Za zásluhy
Autor: Hvězdárna České Budějovice
Ing. Miloš Tichý je vedoucím observatoře Kleť, kde začal pracovat v roce 1984. Do října 2013 objevil při své badatelské práci 519 planetek a periodickou kometu 196P/Tichý. Kromě astronomického výzkumu se věnuje i přednáškám pro veřejnost a vysokoškolské výuce. Spoluzaložil a spravuje internetové magazíny www.komety.cz a www.planetky.cz.

Medaili Za zásluhy uděluje primátor města osobám, které se zasloužily o České Budějovice v oblasti hospodářství, vědy, techniky, kultury, umění, sportu, výchovy a školství.

Tisková zpráva, 30. října 2013, České Budějovice




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »