Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  Velké zjasnění hvězdy v Andromedě

Velké zjasnění hvězdy v Andromedě

Příklad kataklyzmické dvojhvězdy
Příklad kataklyzmické dvojhvězdy
V souhvězdí Andromedy bylo včera objeveno vzplanutí hvězdy HS2331+3905. Patří mezi tzv. trpasličí novy a zjasňuje se vysokým tempem. Podle posledních měření má 9,5 mag a mohla by dosáhnout až 8 mag a tedy být viditelná už v malém triedru.

OBJEKT S NEJVYŠŠÍ PRIORITOU PO CELOU DOBU VZPLANUTÍ

Všichni pozorovatelé jsou vyzýváni k pozorování! Vítána jsou jak vizuální pozorování, tak měření pomocí CCD kamery nebo i spektroskopie.

Objev byl zveřejněn 4. září ve 21:00 SELČ. Hiroyuki Mehara oznámil v mailové konferenci VSNETu a alertu 9530, že tato kataklyzmická trpasličí nova - pravděpodobně typu WZ Sge - vzplanula. Jedná se o první dosud detekované vzplanutí. Podle následujících měření se HS2331+3905 zjasňuje rychlostí až 10,5 mag za den! a mohla by dosáhnout hvězdné velikosti 8 mag.

Jedná se o těsnou dvojhvězdu složenou z bílého trpaslíka s akrečním diskem a pravděpodobně hnědého trpaslíka. Hvězdy kolem sebe obíhají jednou za 81 minut a je velká pravděpodobnost, že při tom jedna druhou zakryje. Tyto zákryty by měly být pozorovatelné.

Pozorovatelé vybavení CCD kamerami s fotometrickými filtry UBVRI mohou získat velmi cenné a zajímavé výsledky. Ideální je měřit hvězdu po celou noc. Objekt se nachází v Andromedě, takže se dá pozorovat od večera až do rána.

Přesné souřadnice: 23 34 01.5 +39 21 42

Identifikační snímek se srovnávacími hvězdami (filtr V):

Tabulka dostupných proměřených srovnávacích hvězd v okolí (Henden photometry):

Více o tomto systému:

Odborný článek o hvězdě "The mysterious nature of HS2331+3905" (arXiv.org)

Vyhledávací mapky a pozorovací kampaň Sekce pozorovatelů proměnných hvězd:

Petr Sobotka a




O autorovi

Luboš Brát

Předseda Sekce proměnných hvězd a exoplanet České astronomické společnosti. Vystudoval aplikovanou fyziku a astrofyzikuna PřF MU v Brně (1997-2000). Specializuje se na CCD pozorování proměnných hvězd a programování on-line aplikací pro práci s fotometrickými a astronomickými daty.



19. vesmírný týden 2024

19. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 6. 5. do 12. 5. 2024. Měsíc bude v novu a čeká nás extrémně mladý srpek na večerní obloze. Slunce je hodně aktivní, nastaly silné erupce. Oblohu ozdobila slabá polární záře a nečekaně s ní se objevil i deorbitující horní stupeň Falconu 9. Planety jsou v tomto týdnu velmi obtížně viditelné. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Na ranní obloze létají éta Aquaridy. K odvrácené straně Měsíce se vydala čínská sonda Chang’e 6 a na čínské orbitální stanici Tiangong se vyměnily tříčlenné posádky. Před 60 lety se narodil český astronom a popularizátor Václav Knoll. Před 15 lety proběhla poslední oprava vesmírného dalekohledu HST.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

V zajetí barev

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2024 obdržel snímek „V zajetí barev“, jehož autorem je Pavel Váňa   Kdo by neměl rád jaro, kdy po studených zamračených  dnech, skrovně prosvětlených hřejivými slunečními paprsky se příroda začíná probouzet. Zelenající se stromy jsou

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Snímek trpasličí planety (136108) Haumea v souhvězdí Pastýře.

Snímek trpasličí planety (136108) Haumea v souhvězdí Pastýře. Rozměry obrázku jsou 20 x 20 obloukových minut, sever je nahoře, východ vlevo. Fotografováno téměř za svítání. Vzdálenost od Země byla 49.160 au, od Slunce 49.978 a podle efemeridy měla jasnost 17.1 magnitudy.

Další informace »