Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Endeavour odstartuje k ISS, online na astro.cz
Petr Kubala Vytisknout článek

Endeavour odstartuje k ISS, online na astro.cz

Znak mise STS-126
Znak mise STS-126
V noci z pátku na sobotu se očekává start raketoplánu Endeavour na misi STS-126. Cílem je Mezinárodní kosmická stanice (ISS). Ze startu raketoplánu budeme vůbec poprvé dělat na astro.cz online přenos. Jeho začátek je naplánován na 1:00 SEČ.


Start bude online na astro.cz v sobotu 15. listopadu od 1:00 SEČ.

Endeavour zažil zajímavé okamžiky už na Zemi. Původně měl sloužit jako bezpečnostní pojistka pro misi STS-125 raketoplánu Atlantis k Hubblovu kosmickému dalekohledu. V případě, že by se posádka raketoplánu Atlantis dostala na oběžné dráze do potíží, měl se vydat na záchrannou misi s označením STS-400 právě Endeavour. Ten čekal na startovací rampě 39B od 19. září. Mise k HST ale byla odložena a tak se Endeavour 23. října přesunul ze startovací rampy 39B na rampu 39A. Rampa "B" se totiž v současné době postupně předělává pro potřeby nosné rakety Ares a není možné ji využít pro nakládání užitečného zatížení do raketoplánu.

Start

Endeavour se má k ISS vydat v noci z pátku 14. na sobotu 15. listopadu v 1:55 našeho času. Start pochopitelně bude vysílat v přímém přenosu NASA TV a vůbec poprvé vám z něj přineseme textový online přenos, jeho začátek plánujeme na 1:00.

Odpočítávání ke startu začalo na Mysu Canaveral už ve středu ve 4:00 SEČ v čase T-43 hodin.

Posádka

Posádka mise STS-126 patří spíše mezi méně zkušené. Žádný z astronautů nemá na svém kontě více než jeden let. Tři ze členů posádky se dokonce vydají do vesmíru poprvé. Endeavour dopraví na ISS novou členku stálé posádky, kterou je Američanka Sandra H. Magnus. Ta nahradí svého kolegu Gregoryho E. Chamitoffa.

  • Christopher J. Ferguson (*1961) - kapitán
  • Eric A. Boe (*1964) - pilot
  • Donald R. Pettit (*1955) - letový specialista
  • Stephen G. Bowen (*1964) - letový specialista
  • Heidemarie M. Stefanyshyn-Piper (*1963) - letový specialista
  • Robert S. Kimbrough (*1967) - letový specialista
  • Sandra H. Magnus (*1964) - posádka ISS, ze Země na ISS
  • Gregory E. Chamitoff (*1962) - posádka ISS, z ISS na Zemi

Posádka raketoplánu Endeavour (STS-126). Z leva: Sandra Magnus, Steve Bowen, Donald Pettit, Commander Chris Ferguson, Eric Boe, Shane Kimbrough and Heidemarie Stefanyshyn-Piper
Posádka raketoplánu Endeavour (STS-126). Z leva: Sandra Magnus, Steve Bowen, Donald Pettit, Commander Chris Ferguson, Eric Boe, Shane Kimbrough and Heidemarie Stefanyshyn-Piper
Posádka raketoplánu Endeavour (STS-126). Z leva: Sandra Magnus, Steve Bowen, Donald Pettit, Commander Chris Ferguson, Eric Boe, Shane Kimbrough and Heidemarie Stefanyshyn-Piper.




Cíle mise

MPLM Leonardo v nákladovém prostoru raketoplánu
MPLM Leonardo v nákladovém prostoru raketoplánu
Raketoplán Endeavour dopraví k ISS velké množství zásob a materiálu v modulu MPLM Leonardo, který je během letu k ISS umístěn v nákladovém prostoru kosmického korábu. Po příletu k ISS bude modul vyzdvižen z nákladového prostoru a připojen k ISS.

V útrobách modulu jsou zásoby, nutné k rozšíření současného počtu 3 členů posádky ISS na plánovaných 6, k čemuž by mělo dojít už příští rok. Po vyložení materiálu bude modul naplněn nepotřebným materiálem a navrácen zpět do nákladového prostoru raketoplánu Endeavour.

Kromě toho mají proběhnout až čtyři výstupy do kosmu, při kterých se budou astronauti snažit především opravit spoje SAJR na slunečních panelech.

Zdroj:




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »