Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Ultralehké montáže pro astrografii
Josef Ladra Vytisknout článek

Ultralehké montáže pro astrografii

Ultralehké montáže pro astrografii
Ultralehké montáže pro astrografii
POSEC: Při cestách za tmou se můžeme setkat s problémem přepravy dalekohledu a montáže např. letadlem. Jednou z možností je vézt malý dalekohled, nebo objektiv z fotografickým přístrojem a ultralehkou montáží.

V současné době se nám nabízí dvě možnosti. Zařízení u nás kdysi známé jako "pantový stolek" dnes technologicky skvěle "dotažené" zařízení AstroTrac.

Ultralehké montáže pro astrografii
Ultralehké montáže pro astrografii
Zařízení se montuje zpravidla na fotografický stativ, který by měl být ovšem poměrně stabilní, tedy většinou nevyhoví stativ za pár tisíc korun, ale měl by být masivní, s kovovou hlavicí. Nový model TT320X má zvýšenou nosnost a to až na 15kg, což umožňuje použít i těžší malý dalekohled s fotoaparátem. Jak taková montáž pracuje, můžete vidět na stránkách výrobce.

Montáž má velmi malou periodickou chybu a to přibližně +/- 5" , na uvedeném obrázku dokonce +/- 1.5", což je na úrovni těch nejdražších montáží. Stáčení pole bude závislé na přesnosti ustavení montáže.

U nás fotí s touto montáží (model TT320) např. Martin Myslivec, který si ji nemuže vynachválit a má s ní pěkné výsledky.

Specifikace :

Váha : 1.1 kg (2.4 lb)
Nosnost : 15 kg (33 lb)
Napájení : 12 V DC
Odběr : cca 0.25A
Příkon : 3W
Rozměry (složené montáže) : 43 mm x 95 mm x 425 mm (17.2" x 3.4" x 1.7")
Rychlost posuvu : sidereal, solar, lunar
Doba posuvu : cca 2 hod.
Přesnost : typicky 5" špička-špička za 5 minut
Čas přetočení : 1.5 minuty
Závit : standardní photo 3/8"
Napájení : 8x AA baterie

Ultralehké montáže pro astrografii
Ultralehké montáže pro astrografii
Další přenosnou montáží je montáž Vixen GP-2 Photoguider, což je odlehčená verze Vixen GPD2. Tato montáž je použitelná jak pro fotopřístroj s objektivem, tak i s malým dalekohledem. Výrobce uvádí nosnost cca 2.5kg, ale to je dáno poměrně malým protizávažím. Myslím, že hlavice montáž by měla mít nosnost stejnou jako její "sourozenec" GPD2 a tedy přibližně 15kg. Vzhledem ovšem k jiném stativu myslím, že lze použít montáž na zátěž kolem 5-7kg.

Montáž má motorizovanou RA osu a tedy není možné provádět guiding v DE. Toto je cena za velmi nízkou váhu, hlavice váží 3.1kg a stativ 1.8kg. Celková váha s montáží je tedy něco kolem 6kg. Celá montáž včetně stativu je zabalena v plátěném vaku o rozměrech 75x20x15cm.

Uváděná periodická chyba této montáže je přibližně +/- 10". Při praktických testech jsem pořídil 5-ti minutové fotografie s dalekohledem o ohnisku 500mm bez výrazného projevení periodické chyby. Výrobce zaručuje časy při 100mm ohnisku 10 minut a při 200mm ohnisku 5 minut. Testoval jsem montáž s 6ks LR14 baterie 1,5V, ale s poměrně špatným výsledkem. V chladnějším počasí montáž jde trochu ztuha a tyto baterie měly problém montáží točit. 12V baterie to zvládla bezproblémů.

Ovládání umožňuje vykonávat pohyb v RA v obou směrech s rychlostí 2x a 16x. Uživatel by si měl dát pozor při připojování montáže k napájení, neboť jako jedna z mála má +12V na plášti jacku a zem na kolíku, což může vést k přepolování při standardních napájecích kabelech. Tedy jako jedna z prvních věcí byla, že jsem přehodil toto napájení v ovladači tak, jak to má naprostá většina astrotechniky.

Specifikace:

Váha : 6kg
RA osa : 144 zubé ocelové kolo s 360° pohybem
RA zrychlený pohyb : 2.5° za minutu
Motor : SD1 12V
Polární hledáček : 6x20 osvětlený
Nastavení Altitudy : 0-62° (2°na otáčku)
Nastavení Azimutu : dva šrouby (1° na otáčku)
Max. nosnost : 2.5kg
Stativ : nastavitelná výška 42-70cm
Závaží : 1.1kg

Obě montáže nabízí např. www.celestron.cz

Článek převzat ze stránek Přístrojové a optické sekce ČAS.




O autorovi



19. vesmírný týden 2024

19. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 6. 5. do 12. 5. 2024. Měsíc bude v novu a čeká nás extrémně mladý srpek na večerní obloze. Slunce je hodně aktivní, nastaly silné erupce. Oblohu ozdobila slabá polární záře a nečekaně s ní se objevil i deorbitující horní stupeň Falconu 9. Planety jsou v tomto týdnu velmi obtížně viditelné. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Na ranní obloze létají éta Aquaridy. K odvrácené straně Měsíce se vydala čínská sonda Chang’e 6 a na čínské orbitální stanici Tiangong se vyměnily tříčlenné posádky. Před 60 lety se narodil český astronom a popularizátor Václav Knoll. Před 15 lety proběhla poslední oprava vesmírného dalekohledu HST.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Polární záře nad Pražským hradem

Pohled z Branické skály na Pražský hrad hodinu před půlnocí.

Další informace »