Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Seznamte se, Artur Kraus! - díl první

Seznamte se, Artur Kraus! - díl první

Artur Kraus
Artur Kraus
Ano, tak pokud Vám nadpis připadá poněkud povědomý, máte naprostou pravdu. Trochu jsem si ho vypůjčil a poupravil z jistého filmu. Nicméně i tak můžete již na první pohled vyčíst, kudy se budou ubírat další řádky tohoto článku. Rád bych Vám přiblížil osobnost renezančního člověka, kterého známe nejen jako zakladatele první lidové hvězdárny v českých zemích, ale i jako průkopníka technických novinek a sportu v různých jeho podobách.

Pár slov úvodem

21. března tomu bude již 79 let, co nás navždy opustil tento zajímavý a v pravdě renesanční člověk. V létě pak, konkrétně 1. srpna, tomu bude krásných 155 let od jeho narození. Pojďme si tedy v krátkém seriálu přiblížit osobu Artura Krause a jeho význam pro Pardubice, pardubickou astronomii, dění v našem městě, ale i v jeho širokém okolí.

Artur Kraus, a abychom byli přesní, baron Artur Kraus, je dozajista významnou a jednou z nejvýraznějších osobností města Pardubic, která na své odhalení a znovu nabytí ztracené slávy ještě čeká. Pravděpodobně to nebudu já, kdo přinese panu baronovi zpět onu slávu, ale pokusím se Vám tuto nepochybně zajímavou osobu našeho města alespoň přiblížit v tomto miniseriálu věnovaném speciálně Arturu Krausovi.

Život pana barona byl vskutku pestrý a každá jeho etapa znamenala pro něho samotného rozšíření a objev nových obzorů. Bohužel každý takovýto v pravdě vizionář nebývá za svého života plně pochopen a nejinak tomu bylo i v případě Artura Krause.

Artur Kraus se narodil 1. srpna 1854 v Pardubicích v zámožné rodině podnikatele a svého času vlivného komunálního politika Josefa Krause, na kterého přešel baronský titul z jeho bezdětného strýce barona Alfréda Krause, jenž dosáhl až na funkci místodržitele Království českého. Z podnikatelských aktivit Josefa Krause, otce Artura, mluví za všechno zřízení pošty a využití nově stavěné železnice.

Vzdělání

Artur Kraus začal v deseti letech navštěvovat pardubickou reálku. Tu ovšem nedokončil. Vzdělání získal až ve Francii. Stěžejním a zlomovým obdobím pro mladého Artura Krause bylo studium u Camilla Flamariona, francouzského astronoma a známého popularizátora, který u něj podnítil zájem o astronomii. Ta se mu pak až do konce života stala vášní a zálibou.

Artur Kraus - sport a další záliby

Rodina Krausů
Rodina Krausů
Artur byl jedním z devíti dětí početné Krausovy rodiny. Většina z nich našla své místo v armádě, nebo ve státních službách a budovali si poměrně slušnou kariéru.

Jen Artur zůstal věrný městu Pardubice. V Pardubicích se opět objevuje koncem 80. let 19. století, kdy mu bylo asi 25 let. Pamětníci prý znali Artura Krause jako gentlemana každým coulem. Působil tak svým vystupováním, upraveným zevnějškem i oblečením. Velmi si zakládal na svém titulu a těžce nesl, když zákonodárci po vzniku Československa, hned v roce 1919, zakázali jejich užívání.

Doba, ve které žil, mu naskytla mnoho příležitostí a věcí, které bylo třeba ozkoušet. Bohužel k nepochopení svého okolí, které ho na svou dobu díky výstředním zálibám nazývalo "Bláznivým baronem" a samozřejmě ku ne přílišné radosti svých rodičů.

Stal se zakladatelem a předsedou několika spolků a organizací v Pardubicích. Byl vášnivým vyznavačem všeho nového, zvláště novinek technického pokroku. Roku 1885 se stal zakládajícím členem zdejší odbočky České ústřední jednoty velocipedistů. Když bylo nařízeno, aby velocipedisté měli jakýsi řidičský průkaz, jako první ho obdržel právě Artur Kraus. Patřil k zakladatelům cyklistické dráhy, která stávala v dnešní městské části Dukla. Poprvé se zde závodilo v roce 1889.

Roku 1896 si nechal z Anglie poslat pravidla tenisu, která jako první přeložil do češtiny a vydal je tiskem. Ještě téhož roku uspořádal tenisový turnaj o titul mistra Pardubic.

O dva roky později si napsal do Norska o lyže. Na tehdejší poště příchod neobvykle tvarovaného balíku s nápisem SKI vzbudil rozruch a zvědavost. Artur Kraus se tak stal jedním z prvních u nás, kteří vlastnili lyže. Tajně s nimi trénoval okolo zámeckých valů a údajně za jasných úplňkových nocí i na Kunětické hoře. S přáteli a průkopníky tohoto sportu pak jezdíval lyžovat do Harrachova.

Krausův motocykl
Krausův motocykl
Byl to právě baron Kraus, který do Pardubic přivezl motocykl. Koupil ho v Německém Mnichově u firmy Hildebrant a WolfMüller. Byl to údajně první motocykl nejen v Pardubicích, ale i v celém tehdejším Rakousko-Uhersku. Dnes můžete tento stroj shlédnout v expozici Národního technického muzea na Hradě Kámen u Pelhřimova.

Další jeho velkou vášní bylo fotografování. Ačkoli byl prý velmi plachým romantikem, který se opravdu jen nerad fotografoval, založil v Pardubicích fotografický spolek. Je jen velmi málo dokladů o tom, jak Artur Kraus vlastně vypadal, neboť se fotografům obezřetně vyhýbal a pokud nebylo zbytí, vyžádal si negativ, který ihned zničil. Jedním z mála dokladů o jeho podobizně je tak fotografie z jeho řidičského průkazu (viz fotografie v úvodu).

Na pokračování o životě a díle barona Artura Krause se můžete těšit příští měsíc. Do té doby můžete navštívit naši hvězdárnu a shlédnout zde výstavu s unikátními fotografiemi a dokumenty zachycujícími dobu Artura Krause.

PŘIJĎTE SE PODÍVAT!




O autorovi

Petr Komárek

Petr Komárek

Petr Komárek (* 5. října 1982, Pardubice, Česká republika) je popularizátorem astronomie, člen Astronomické společnosti Pardubice a od roku 2007 vedoucím Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích, kde se mimo jiné věnuje se výchově mládeže v astronomických kroužcích. Jedním z jeho největších koníčků je cestování a fotografování. Účastnil se též tří expedic SAROS za úplným zatměním Slunce (do Turecka v roce 2006, Ruska v roce 2008 a Číny o rok později).



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »