Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  Vědci v Brně zkoumají život hvězd ve dvojhvězdách

Vědci v Brně zkoumají život hvězd ve dvojhvězdách

doublestars.jpg
O životě hvězd vázaných ve dvojhvězdách diskutuje na 150 odborníků ze 30 zemí na mezinárodní konferenci v Brně. Konference "Dvojhvězdy jako klíč k pochopení vesmíru" se koná v rámci Mezinárodního roku astronomie a oslav 90. výročí založení Masarykovy univerzity ve dnech 8. - 12. června 2009 v prostorách její Přírodovědecké fakulty.

Tisková zpráva Masarykovy univerzity

Hvězdy jsou základními kameny vesmíru a důkladná znalost zákonitostí jejich vzniku, vývoje a zániku je nezbytným předpokladem pro pochopení stavby galaxií i celého vesmíru. Převážná většina hvězd nežije tak jako naše Slunce sama, ale vyskytuje se ve hvězdných párech i vícenásobných hvězdných soustavách. Jak uvádí doc. Zdeněk Mikulášek z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky MU: "Peripetie manželského života hvězd vázaných ve dvojhvězdách jsou mnohem pestřejší a dramatičtější než život hvězdných samotářů. Mohou si vzájemně vyměňovat svou hmotu, vybuchovat jako novy či supernovy, mohou být zdroji rentgenového záření. Navíc hvězdy žijící ve dvojicích na sebe prozrazují mnohem více než osamocené hvězdy - z pozorování dvojhvězd lze spolehlivě určit jejich rozměry, hmotnosti, zářivé výkony i věk. Tyto údaje pak slouží k ověření znalostí o vývoji hvězd, procesech v jejich nitru, ale třeba i k určování vzdáleností galaxií." Metody používané při výzkumu dvojhvězd se v současnosti také ve velké míře uplatňují při výzkumu extrasolárních planet a výraznou měrou tak přispívají k obohacování znalostí o cizích planetárních světech mimo naší sluneční soustavu i o životě ve vesmíru.

Masarykova univerzita
Masarykova univerzita
K účasti na konferenci se podařilo získat i přední světové odborníky v tomto oboru astronomie: známého astrofyzika Jiřího Grygara, dále R.E. Wilsona (AD University of Florida, USA), E. Guinana, A. Pršu (Villanova University, USA) , S. Rucinskeho (DAA, University of Toronto, Kanada), A. Tokovinina (CTIO, National Optical Astronomy Observatory Chile) a další. Bližší informace o programu jsou k dispozici na http://astro.physics.muni.cz/binkey.

Hlavním pořadatelem je Ústav teoretické fyziky a astrofyziky PřF MU. Spolupořadateli jsou Astronomický ústav AV ČR v Ondřejově, Astronomický ústav Univerzity Karlovy v Praze a Astronomický ústav SAV v Tatranské Lomnici.

Kontaktní osoby:
doc. RNDr. Zdeněk Mikulášek, CSc. (tel. 549 495 880) mikulas@physics.muni.cz
RNDr. Miloslav Zejda, Ph.D., (tel. 549 498 600) zejda@physics.muni.cz
RNDr. Jan Janík, Ph.D. (tel 549 494 083) honza@physics.muni.cz




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »