Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Dva bolidy nad USA

Dva bolidy nad USA

Stopa po asteroidu nad San Franciscem
Stopa po asteroidu nad San Franciscem
Během západu Slunce v sobotu 7. listopadu 2009 spatřila řada svědků v širokém okolí San Francisca na západě USA ohnivou kouli, letící po obloze. Stalo se tak kolem 17:10 hod. místního času, tj. 8. listopadu 1:10 UT. Podle popisů události se pohybovala pomalu a měla zelenobílou barvu. Jeden pozorovatel uvedl, že se během letu rozpadla na dvě části. Poté, co bolid pohasl, zůstala po něm dlouho viditelná kouřová stopa, kterou několik lidí vyfotografovalo. Byla mezi nimi i Gwen Wagy, jejíž manžel Chris prohlásil, že mu kroutící se stopa připomněla noční svítící oblak.

Specialista na meteory, Peter Jenniskens z NASA, tvrdí, že se v tomto případě pravděpodobně jednalo o malý asteroid, který pronikl do atmosféry Země a jeho případné pozůstatky mohly dopadnout do Tichého oceánu. Je možné, že těleso náleželo k meteorickému roji Taurid, který měl v tomto období maximum činnosti a který se vyznačuje větším počtem jasných meteorů. Protože však nebyla přesně zachycena dráha letu, nedá se provést jednoznačná identifikace. Astronom Bing Quock z nasbíraných dat soudí, že objekt mohl mít velikost asi jako fotbalový míč a možná se rozpadl dříve, než dopadl na zem.

Druhý bolid ten samý den, jen o několik hodin později, nafilmoval amatérský astronom Brian Emfinger z regionu Ozark ve střední části USA. Tentokrát se určitě jednalo o Tauridu a její jasnost odhadl astronom na -10 magnitud.

Zdroje:
[1] SpaceWeather.com 8.11.2009
[2] SpaceWeather.com 9.11.2009
[3] 'Fireball' Streaks Across Bay Area Night Sky

Převzato: Hvězdárna a planetárium Plzeň






19. vesmírný týden 2024

19. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 6. 5. do 12. 5. 2024. Měsíc bude v novu a čeká nás extrémně mladý srpek na večerní obloze. Slunce je hodně aktivní, nastaly silné erupce. Oblohu ozdobila slabá polární záře a nečekaně s ní se objevil i deorbitující horní stupeň Falconu 9. Planety jsou v tomto týdnu velmi obtížně viditelné. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Na ranní obloze létají éta Aquaridy. K odvrácené straně Měsíce se vydala čínská sonda Chang’e 6 a na čínské orbitální stanici Tiangong se vyměnily tříčlenné posádky. Před 60 lety se narodil český astronom a popularizátor Václav Knoll. Před 15 lety proběhla poslední oprava vesmírného dalekohledu HST.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

V zajetí barev

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2024 obdržel snímek „V zajetí barev“, jehož autorem je Pavel Váňa   Kdo by neměl rád jaro, kdy po studených zamračených  dnech, skrovně prosvětlených hřejivými slunečními paprsky se příroda začíná probouzet. Zelenající se stromy jsou

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Gbely, 11.05.2024. Okolo 00.30

Další informace »