Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Czech National Team (CNT) má již více než 10 000 registrovaných členů
redakce Vytisknout článek

Czech National Team (CNT) má již více než 10 000 registrovaných členů

Logo BOINC
Logo BOINC
Dne 16. 1. 2010 se k týmu připojil desetitisící registrovaný člen distribuovaných výpočtů v systému BOINC. Toto číslo není zcela přesné, jelikož celkem registrovaných je již více než 12 000, ovšem "jen" těch deset tisíc skutečně zpracovalo a odevzdalo nějakou práci pro vědecké projekty a toto číslo je pro tým rozhodující. Zároveň se členové týmu účastní i projektů, které nespadají do společenství dnes již více sta projektů systému BOINC. I tam se jedná o několik set členů, kteří jsou povětšinou zároveň registrovaní i v systému BOINC.

Tisková zpráva Czech National Team o.s. ze dne 16. 1. 2010.

Oblast distribuovaných výpočtů v naší republice v posledních letech zažívá velký boom. Od roku 2004 se většina projektů distribuovaných výpočtů slučuje pod jeden velký systém, který nese název BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing). Instalací jediného programu (BOINC Manager) se lze zapojit do světových projektů z oblastí výzkumu astronomie, biologie, matematiky, fyziky, kryptografie, klimatologie, seismologie a v neposlední řadě do výzkumu nových technologií. Program využívá pouze zbytkového výkonu běžných počítačů a tedy nijak neomezuje jejich majitele v obvyklé činnosti. Zároveň ale miliony takto připojených počítačů odvádějí denně na celém světě větší výpočetní výkon, než i ten nejvýkonnější superpočítač. Česká republika se v celkovém množství odevzdaného počítačového výkonu nachází aktuálně v systému BOINC na devátém místě. V poměru denně odevzdávaného výkonu na počet obyvatel všech zemí světa je před námi z velkých států pouze Finsko a Norsko.

Czech National Team založil Dušan Vykouřil (forest) na podzim roku 2003. Důvodem jeho vzniku byla myšlenka sjednocení distribuovaných výpočtů (DC) v naší republice pod jeden tým a hlavně propagace těchto výpočtů u nás. Od té doby se CNT postupně připojil a účastní se ve všech světových DC projektech. Lidé v týmu se od počátku snaží pomáhat všem nováčkům, pracovat na aktualizaci návodů, psaní článků o projektech a propagaci v médiích. CNT je největší tým v ČR a jeden z největších a nejvýkonnějších na světě (aktuálně na šestém místě z celkem 90 000 týmů).

V roce 2008 se podařilo založit občanské sdružení Czech National Team o.s. (CNT o.s.), které jako nezisková organizace dále vede správu a řídí činnosti týmu. CNT o.s. se postupně stal kolektivním členem České astronomické společnosti, Jednoty českých matematiků a fyziků a také partnerem mezinárodního humanitárního projektu World Community Grid, který spravuje společnost IBM. CNT v současnosti poskytuje projektům denně několikanásobně větší výpočetní výkon, než je výkon největších superpočítačů v České republice.

Do distribuovaných výpočtů se může připojit každý, kdo vlastní jakýkoliv počítač a je alespoň občas připojený k internetu. Czech National Team pak najdete na předních místech snadno a připojení k němu je otázkou několika sekund. Vedení týmu i jeho členové vás rádi uvítají ve svých řadách. Na týmových stránkách naleznete spoustu návodů, podrobných článků o projektech a dalších užitečných informací. Případnou pomoc hledejte na týmovém diskusním fóru, nebo se obraťte přímo na vedoucí členy týmu.

Doporučené odkazy:
[1] Webové stránky Czech National Teamu
[2] Návody na systém BOINC
[3] Diskusní fórum




O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »