Úvodní strana  >  Články  >  Exoplanety  >  Nová družice NASA ke hledání exoplanet

Nová družice NASA ke hledání exoplanet

Družice NASA s názvem TESS k objevování exoplanet Autor: MIT Kavli Institute for Astrophysics and Space Research
Družice NASA s názvem TESS k objevování exoplanet
Autor: MIT Kavli Institute for Astrophysics and Space Research
Pátrání po nových planetách podobných Zemi jde do další a rozsáhlejší etapy. K tomuto účelu se připravuje realizace družice TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), jejíž start je naplánován na rok 2017. NASA to oznámila počátkem dubna 2013. Projekt bude realizován v rámci programu Explorer. Cena jednotlivých misí tohoto programu (včetně startu) je limitována finanční částkou 200 miliónů amerických dolarů.

Astronomická družice TESS bude hledat planety za hranicemi Sluneční soustavy pomocí tranzitní metody (tzv. tranzitů), při nichž dochází k opakovanému nepatrnému zeslabení jasnosti hvězdy, kterou pravidelně při svém oběhu částečně zakrývá přítomná planeta. Tím dochází k měřitelnému poklesu jasnosti sledované hvězdy. Metoda umožňuje přesné určení průměru planety a při znalosti její hmotnosti rovněž určení průměrné hustoty.

Vědecká družice TESS bude první kosmickou misí, která bude při pátrání po exoplanetách postupně zkoumat celou oblohu se zaměřením především na hledání malých kamenných planet kroužících v okolí blízkých hvězd.

Nová družice TESS by se měla stát přímým nástupcem kosmického dalekohledu Kepler, který od svého vypuštění v roce 2009 objevil již více než 100 potvrzených exoplanet, dalších několik tisíc těles jsou vážní kandidáti na exoplanety. Družice Kepler je schopna při pozorování hvězd „nahlédnout“ do vzdálenosti zhruba 3 000 světelných roků, avšak neustále se dívá do jednoho místa oblohy. Hledá přitom opakující se poklesy jasnosti jednotlivých hvězd, kterých sleduje asi 150 000. Tyto poklesy jasnosti jsou způsobovány tzv. tranzity, tj. přechody „neviditelných“ planet před kotoučkem hvězdy při pohledu z družice, která se nachází na podobné oběžné dráze kolem Slunce jako Země. Ačkoliv družice Kepler dosud nezaznamenala přítomnost planety velikosti Země, ze statistických analýz vyplývá, že by se taková planeta mohla nacházet ve vzdálenosti zhruba 6,5 světelného roku.

Družice NASA s názvem TESS k objevování exoplanet Autor: MIT Kavli Institute for Astrophysics and Space Research
Družice NASA s názvem TESS k objevování exoplanet
Autor: MIT Kavli Institute for Astrophysics and Space Research
Družice TESS bude pátrat po exoplanetách stejnou metodou jako již zmiňovaná a stále ještě fungující družice Kepler. Bude však využívat sadu čtyř širokoúhlých kamer (původně se počítalo s šesti kamerami), které jí umožní sledovat změny jasnosti přibližně dvou miliónů blízkých a jasných hvězd v okolí Slunce (včetně asi tisíce červených trpaslíků). Jedním z úkolů této výzkumné mise bude hledání exoplanet velikosti Země, které kolem mateřských hvězd obíhají uvnitř tzv. obyvatelné zóny, což je oblast v okolí hvězdy, kde na povrchu případných planet existují příznivé podmínky pro výskyt kapalné vody.

„Dosavadní závěry výzkumů z družice Kepler napovídají, že připravovaná družice TESS se nebude muset dívat tak daleko, aby objevila planety podobné Zemi,“ říká Natalie Batalha, členka týmu družice Kepler. „Pokud takové planety existují – a výsledky pozorování družice Kepler naznačují, že by měly existovat – potom je družice TESS objeví.“

Vědecký tým připravující družici TESS je přesvědčen, že se jim podaří objevit více než 1000 (možná až 10 000) exoplanet během prvních dvou let měření jasností hvězd, což astronomům poskytne dostatek nových světů k detailnímu studiu. Jakmile budou blízké exoplanety objeveny, připravovaný velký kosmický dalekohled JWST (James Webb Space Telescope) vybavený objektivem o průměru 6,5 metru bude schopen studovat jejich atmosféry za účelem hledání přítomného života. Vypuštění kosmického dalekohledu JWST je naplánováno na rok 2018.

„Exoplanety objevené družicí TESS budou představovat po několik příštích desetiletí nejlepší příležitost pro detekci projevů organického života na jiných tělesech, mimo naši Sluneční soustavu,“ říká Jon Jenkins, člen vědeckých týmů družic Kepler i TESS.

Zdroj: www.newscientist.com
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.

Štítky: NASA, Družice TESS, Exoplanety


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »