Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  Jarní seminář o zpracování dat proměnných hvězd a exoplanet

Jarní seminář o zpracování dat proměnných hvězd a exoplanet

Zákrytová dvojhvězda
Autor: ESO

Po dvou letech se seminář o zpracování fotometrických a astronomických dat  vrací opět na Astronomický Ústav AV ČR, který se nachází na okraji malebné vesničky Ondřejov kousek za Prahou. I v letošním roce bude seminář, který proběhne od 20. - 22. 4. 2018 kombinovaný s workshopem a zaměříme se na zpracování dat a ukázky postupů užitečných zejména pro zkušenější a pokročilé pozorovatele proměnných hvězd a exoplanet. Seminář je organizován Sekcí proměnných hvězd a exoplanet ČAS, letos ve spolupráci s Astronomickým ústavem AV ČR v. v. i. v Ondřejově. 

Účastníci semináře se mohou seznámit s atmosférami exoplanet a principech jejich detekce v několika konkrétních příkladech. Vysvětlíme si důležitost propojení amatérských pozorovatelů a profesionálů v éře (nejen) TESS v oblasti pozorování a potvrzování nových exoplanet. 

Zpracování fotometrických dat na semináři Autor: Kateřina Hoňková
Zpracování fotometrických dat na semináři
Autor: Kateřina Hoňková
Prakticky si také vyzkoušíme zpracování fotometrických dat v programu SIPS. A mnoho dalšího!

Výjimečná lokalita v srdci české astronomie nám umožní prohlédnout si profesionální techniku a navštívit některá oddělení ústavu. Pod vedením místních astronomů si detailně prohlédneme Perkův 2-m dalekohed, 65-cm dalekohled a letos také poprvé i dalekohledy oddělení vysokých energií. 

V případě jasné oblohy budou mít účastníci jedinečnou možnost se zapojit do pozorování na dvoumetru a 65 cm dalekohledu a získat na obou dalekohledech vlastní spektroskopická nebo fotometrická data! 

Seminář je vhodný zejména pro pozorovatele, kteří již nějaká vlastní data napozorovali a chtějí se dozvědět o dalších možnostech a postupech zpracování, ale také pro studenty astronomie a nadšence, kteří si rádi osvojují nové znalosti. Program semináře se budeme snažit přizpůsobit, jako v minulých letech, zájmům účastníků.

Témata semináře

V současné době máme na workshop přislíbena tato témata: 

  • Echelle spektroskopie
  • Podpůrná pozorování exoplanet
  • Exoplanetární atmosféry
  • Praktické ukázky zpracování fotometrických dat v programu SIPS


Vlastní příspěvky účastníků jsou vítány! Na rozdíl od tradiční listopadové konference SPHE jsou zde spíše preferovány techničtější příspěvky a interaktivní představení vlastních postupů zpracování, spojené s diskuzí. Pokud chcete na semináři vystoupit s vlastním tématem, prosíme, uveďte to v přihlášce, kterou odešlete nejpozději do 1. 4. 2018. 

Anotace k jednotlivým bodům programu budou zveřejněna nejpozději v průběhu března. Kompletní program by měl být znám do 5. 4. 2018.

Doplňkový program

Pozorování

65cm dalekohled v Ondřejově Autor: Kateřina Hoňková
65cm dalekohled v Ondřejově
Autor: Kateřina Hoňková
V letošním roce plánujeme pro účastníky mimořádnou možnost pořídit vlastní spektroskopická data na největším dalekohledu v Česku, Perkově 2m dalekohledu! Všichni účastníci budou mít možnost nahlédnout do kokpitu dvoumetru a 65-cm dalekohledu, za příznivého počasí i během pozorování. Zájemci o pozorování vlastního objektu si mohou zasoutěžit o pozorovací čas :-) Šablona k proposalu (návrhu) k vlastnímu pozorovacímu projektu bude ke stažení se spuštěním přihlášek. Proposaly budou hodnoceny odbornou komisí a vítězní navrhovatelé získají, v případě jasného počasí, vlastní čas na obou dalekohledech. 

Protože je obloha v Ondřejově nádherná a stojí za vidění, účastníci se mohou osmělit dovézt i vlastní pozorovací náčiní pro potěchu oka. Pozorování pak proběhne na louce mezi seminární místností a kopulí 65cm dalekohledu.

Exkurze

Sobotnímu odpoledni budou věnovány exkurze do historické části Ondřejova, navštívíme muzeum a jednotlivá pozorovací pracoviště.

Večerní opékání/grilování

Tradičně proběhne v blízkosti slunečních spektrografů opékání či grilování.

Volby do výkonného výboru SPHE ČAS

Protože 5. 5. 2018 končí funkční období současného výboru SPHE ČAS, proběhne na semináři volební plenární schůze, kde budou zvoleni nový předseda, hospodář a členové výboru. 

Přihlašování a bližší informace

Přihlašování a bližší informace naleznete na stránkách Sekce proměnných hvězd a exoplanet - var.astro.cz.

Srdečně se na všechny zájemce těší,
K. Hoňková a výkonný výbor SPHE ČAS

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Sekce proměnných hvězd a exoplanet



O autorovi

Kateřina Hoňková

Kateřina Hoňková

Mgr. Kateřina Hoňková (*1989 v Ostravě) se začala věnovat astronomii na Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy v Ostravě. Po několikaletých zkušenostech s pozorováním zákrytových dvojhvězd a fyzických hvězd typu Mira Ceti na tamní hvězdárně svou pozornost upřela zejména na zpracovávání fotometrických dat z robotického dalekohledu FRAM umístěného v Argentině. V současné době provází pozorováním pro veřejnost na ostravské hvězdárně, je členkou výkonného výboru Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS a jako vedoucí CCD skupiny na každoroční Astronomické expedici v Úpici se podílí na praktické výuce pozorování pro zájemce o studium proměnných hvězd. Profesně se zabývá výzkumem na pomezí oborů genetické toxikologie a molekulární biologie v Ústavu experimentální medicíny AV ČR v Praze.

Štítky: Workshop, Seminář, Proměnné hvězdy, Sekce proměnných hvězd a exoplanet


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Vírová galaxia M51

Vírová galaxia (iné názvy: Špirálovitá galaxia M51, Messierov objekt 51, Messier 51, M 51, NGC 5194, Arp 85) je klasická špirálovitá galaxia v súhvezdí Poľovné psy. Bola objavená Charlesom Messierom 13. októbra 1773. Táto galaxia sa nachádza blízko hviezdy Alkaid (eta UMa) zo súhvezdia Veľká medvedica. Táto galaxia tvorí s hviezdami Alkaid a Mizar takmer pravouhlý trojuholník s pravým uhlom pri hviezde Alkaid. Nájsť sa dá aj pomocou myslenej spojnice hviezd Alkaid a Cor Caroli. Galaxia leží v jednej štvrtine vzdialenosti od Alkaida k Cor Caroli. Vírová galaxia bola v skutočnosti prvou objavenou špirálovou galaxiou. Už 30-centimetrový ďalekohľad spoľahlivo zobrazí jej špirálovú štruktúru. Vírová galaxia má aj svojho sprievodcu, menšiu galaxiu NGC 5195, ktorú objavil v roku 1781 Messierov priateľ Mechain. Sú spojené medzigalaktickým mostom, ktorý je predĺžením špirálového ramena M51. Je zaradená v Arpovom katalógu podivných galaxií ako špirálová galaxia so sprievodcom. Vírová galaxia a jej sprievodca bývajú niekedy označovaní ako dvojitá galaxia. Obe galaxie sa k sebe približujú, až nakoniec splynú do jednej. Vybavenie: SkyWatcher NEQ6Pro, GSO Newton astrograf 200/800, GSO 2" komakorektor, QHY 8L-C, SVbony UV/IR cut, Optolong L-eNhance filter, FocusDream focuser, guiding QHY5L-II-C, SVbony guidescope 240mm. Software: NINA, Astro pixel processor, Siril, Starnet++, Adobe photoshop 203x180 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C, 38x300 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C cez Optolong L-eNhance, master bias, 150 flats, master darks, master darkflats 4.3. až 12.4.2024 Belá nad Cirochou, severovýchod Slovenska, bortle 4

Další informace »