Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Elon Musk přináší nové informace k výbuchu rakety Falcon 9
Vít Straka Vytisknout článek

Elon Musk přináší nové informace k výbuchu rakety Falcon 9

Falcon 9 na startovní rampě na mysu Canaveral
Autor: SpaceX

Novinky z vyšetřování havárie zveřejnil zakladatel firmy SpaceX v rozhovoru s americkou televizí, podle všeho šlo o skutečně zajímavý a bezprecedentní fyzikální jev uvnitř nádrže s kapalným kyslíkem.

Když se podíváme na oficiální web společnosti SpaceX, zatím poslední aktualita z 28. října říká, že na vyšetřování zářijové exploze na startovní rampě pracuje společný tým složený z lidí ze SpaceX, NASA, Federálního leteckého úřadu, vojenského letectva a dokonce se podílí i zákazníci firmy. Vyšetřovatelé zúžili finální výběr původce exploze na jednu ze tří nádob na tlakovací medium uvnitř kyslíkové nádrže horního stupně Falconu 9, do kterých bylo v okamžiku exploze tankováno podchlazené, kapalné helium. 

Ve středisku SpaceX v městečku McGregor v Texasu probíhaly praktické testy, snažící se maximálně věrně duplikovat podmínky, které panovaly uvnitř rakety před výbuchem, ovlivněné především teplotou a tlakem tankovaného helia. Přesnou příčinu výbuchu však firma dosud neměla potvrzenou. 

To se však zřejmě od té doby změnilo.  Elon Musk poskytl v pátek 4. listopadu krátký rozhovor americké televizní stanici CNBC a zmínil se i o průběhu vyšetřování nehody. Podle Muska už SpaceX přesnou příčinu víceméně zná, šlo údajně o problém v dějinách kosmonautiky naprosto bezprecedentní, proto trvalo jeho odhalení trochu déle. 

Ilustrační obrázek typicky namodralého kapalného kyslíku Autor: Chemistry.about.com
Ilustrační obrázek typicky namodralého kapalného kyslíku
Autor: Chemistry.about.com
Muskova slova dávají smysl, protože SpaceX do nejnovější verze Falconu 9 tankuje velmi podchlazený kapalný kyslík o teplotě asi -207 °C, s tak studeným okysličovadlem ještě žádný výrobce raketové techniky neměl dosud zkušenosti. SpaceX metodu zvolila kvůli větší hustotě paliva (kerosinu o teplotě několik stupňů pod nulou) a okysličovadla a rychlejšímu průtoku do spalovacích komor, tedy většímu tahu motorů rakety a její větší síle. 

Problém byl podle Muska v tom, že podmínky uvnitř kyslíkové nádrže horního stupně, vytvořené přitékáním chladného, kapalného helia do nádob, ponořených v kapalném kyslíku, zapříčinily další tuhnutí kyslíku až do pevného skupenství, v němž kyslík explozivně zareagoval s uhlíkovými kompozity, tvořícími stěny tří nádob na tlakovací helium, z nichž patrně jedna vybuchla. 

Myslím, že jsme už problému přišli na kloub,“ řekl CNBC Musk. „Byl to vskutku překvapivý jev, v historii kosmických letů se s ním ještě nikdo nesetkal.“ 

SpaceX tedy zřejmě už ví, proč Falcon 9 v září explodoval na startovní rampě. 

Nádoby na helium uvnitř nádrží Falconu 9 Autor: NASASpaceFlight.com
Nádoby na helium uvnitř nádrží Falconu 9
Autor: NASASpaceFlight.com
„Věříme tomu, že firma již objevila pravou příčinu výbuchu, jejíž oprava by měla být snadná a rychlá,“ řekl Rupert Pearce ze společnosti Inmarsat, která připravuje tři komerční družice ke startům na raketách Falcon 9 a Falcon Heavy, kterou by měla SpaceX vyzkoušet příští rok. 

Klasické Falcony 9 se však snad vrátí na scénu ještě letos, podle odhadu Muska kolem poloviny prosince. Neupřesnil však bohužel, jaký náklad na první misi po havárii poletí ani odkud se bude startovat. 

Kdyby nedošlo k zářijové explozi, měly rakety Falcon 9 letos startovat ještě devětkrát. Když se Falcon 9 rozpadl za letu v červnu 2015 a Muskova firma byla půl roku mimo hru, NASA žádala SpaceX, aby první mise po havárii nenesla zásobovací loď Dragon ke stanici ISS. 

K prosincovému startu Falconu 9 by měly být teoreticky připraveny dvě vypouštěcí rampy – komplex 39A v Kennedyho kosmickém středisku na Floridě a také rampa na letecké základně Vandenberg v Kalifornii.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Space.com 6. 11. 2016
[2] SpaceX 28. 10. 2016



O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.

Štítky: SpaceX, Falcon 9, Havárie raket


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »