Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Internation Space Camp

Internation Space Camp

Umíte plynně anglicky? Máte zájem o kosmonautiku? Chcete prožít neobvyklé dobrodružství? A jste ochotni pro to něco udělat? Pojeďte na International Space Camp 2003.

Tato akce je určena mladým zájemcům o lety do vesmíru a aplikace vědy i techniky v kosmickém prostoru. Týdenní vzdělávací program pod názvem ADVANCED SPACE ACADEMY je náročný, ale neobyčejně zajímavý a teorie se v něm střídá s praktickým výcvikem na unikátních zařízeních. Účastníci absolvují přednášky, zaměřené na vesmírný program, absolvují část skutečného tréninku kosmonautů (pilotů i letových vědeckých specialistů) pod vedením profesionálních pracovníků (vč. členů týmu aktivních kosmonautů) a zúčastní se simulovaných letů raketoplánu a navštíví středisko NASA.

Na International Space Camp (dále jen ISC) jsou každoročně zváni účastníci z mnoha zemí světa. Např. v 2001 byli pozváni účastníci z celkem 33 vybraných zemí, mezi byla již po sedmé i Česká republika (články o předchozích akcích mj. v časopise Letectví a kosmonautika).

Podle propozic pořadatelů se od všech účastníků očekává dobrá znalost angličtiny ("schopnost se plynně domluvit a slovem i písmem vyjádřit myšlenky") a zájem o problematiku letů do vesmíru či oborů, které z nich mohou těžit (astronomie, chemie, biologie, lékařství, elektronika, robotika...). Věk studentů je ohraničen na 15 až 18 let (ročníky 1984 až 1987), student musí být občanem ČR. Požadavkem pořadatelů je, aby každý stát byl reprezentován jedním hochem a jednou dívkou.

Celý pobyt na této akci od příletu do Huntsville až po transport k odletu plně hradí NASA - National Aeronautics and Space Administration. Účastníci si sami musí hradit pouze dopravu z Prahy do Hunstville a zpět vč. pojištění.

Výběrem českých účastníků je pověřena Hvězdárna a Planetárium hl. m. Prahy, která každoročně vyhlašuje na ISC konkurs. Ten je bezplatný a může se ho zúčastnit každý student střední školy, který splňuje výše uvedená kritéria. Porotu tvoří odborníci a účastníci předchozích ročníků.

Průběh International Space Camp 2002 očima jeho účastníka Ivo Zábojníka naleznete na stránce http://mek.kosmo.cz/cz/isc/2002/index.htm

Kde se dozvíte podrobnosti? planetarium.cz






12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »