Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Nový šéf NASA, nová šance pro HST
Pavel Koten Vytisknout článek

Nový šéf NASA, nová šance pro HST

HST.jpg
Ve čtvrtek byl Michael Griffin jmenován novým, v pořadí 11. ředitelem kosmické agentury NASA. Mezi jeho hlavní priority bude patřit bezpečnost letů raketoplánů, urychlení vývoje jejich nástupce a dokončení Mezinárodní kosmické stanice. Připustil rovněž možnost nové servisní výpravy k Hubbleovu kosmickému dalekohledu.

Michael Griffin byl nominován na ředitele NASA americkým prezidentem 14. března, aby jej o měsíc později v této funkci schválil Senát amerického Kongresu. Jeho předchůdce Sean O'Keefe, který kosmickou agenturu vedl 3 roky, odchází na pozici rektora na Louisiana State University. Nový ředitel už na počátku své kariéry v NASA v minulosti pracoval jako vrchní inženýr. Držitel pěti vysokoškolských titulů a jednoho doktorátu v oboru leteckého a kosmického inženýrství mezitím vystřídal řadu dalších pozic v komerčních firmách i státních agenturách. Naposledy působil jako vedoucí oddělení kosmického výzkumu na John Hopkins University.

Během svého projevu v Senátu, který předcházel jeho jmenování, Michael Griffin poukázal na hlavní priority svého působení v čele kosmické agentury, kam nastupuje v době, kdy je připravován první let raketoplánu po havárii Columbie před více než dvěma lety. Právě bezpečný návrat raketoplánu do provozu mezi ně patří. Podle pokynů amerického prezidenta by měly být raketoplány využity pro dostavbu Mezinárodní kosmické stanice a poté v roce 2010 odeslány do důchodu. NASA ale v té době ještě nebude mít připraveného jejich nástupce, tzv. Crew Exploration Vehicle. Ten bude podle současných plánů dokončen až v roce 2014. A právě tuto mezeru považuje nový šéf NASA za nepřijatelnou. Nová kosmická loď by měla být připravena dříve.

Jedním z důsledků havárie Columbie bylo rozhodnutí odstupujícího ředitele zrušit z bezpečnostních důvodů poslední plánovanou servisní výpravu raketoplánu ke kosmickému dalekohledu. Ten je bez zásahu opravářů odsouzen k ukončení činnosti někdy v roce 2007, až selžou jeho baterie a setrvačníky. Michael Griffin ale připustil možnost zařadit servisní výpravu zpět do plánu letů. Pokud následující výpravy raketoplánů prokáží, že upravené lodě jsou bezpečnějšími než v období před Columbií, měla by podle něj kosmická agentura znovu otázku opravy Hubbleova dalekohledu posoudit.

Zdroje:Space.Comz 12. dubna 2005
a NASA Press Release z 14. dubna 2005.




O autorovi



12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »