Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu výstupu kosmonautů z paluby ISS
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu výstupu kosmonautů z paluby ISS

Záběr z kosmického výstupu, listopad 2010. Autor: NASA
Záběr z kosmického výstupu, listopad 2010.
Autor: NASA
Dva ruští kosmonauti, oba členové dlouhodobé posádky Mezinárodní kosmické stanice, 21. ledna vystoupili "ven", aby splnili několik vědeckých i modernizačních úkolů. Jejich vycházka začala v 15:29 SEČ a trvala 5 hodin a 23 minut. Náš přenos začal v 15:00.

21:07 Dnešní výstup byl celkem 152. věnovaný budování a údržbě stanice ISS a 27. výstup pro ISS, uskutečněný ruskými kosmonauty. Skripočka a Kondratěv dnes splnili všechny plánované úkoly. Náš přenos tímto končí, děkujeme za pozornost.

20:54 Ve 20:52 skončil kosmický výstup uzavřením poklopu přechodové komory po 5 hodinách a 23 minutách.

20:40 Oleg a Dmitrij, v této chvíli již oba v přechodové komoře, si podali ruce na znamení, že všechno zvládli. Čekáme na uzavření poklopu ven.

20:35 Dmitrij je již uvnitř stanice.

20:31

pirs.jpg Autor: TV NASA

Autor: TV NASA
Oleg a Dmitrij jsou již na "zápraží" přechodové komory a chystají se vstoupit dovnitř. Výstup oficiálně skončí uzavřením poklopu přechodové komory.

20:08 Nyní se již oba kosmonauti přesouvají po povrchu modulu Zarja zpět k přechodové komoře.

20:01 Řídící středisko Moskva sdělilo dvojici kosmonautů, že dostává dobrý obraz z instalované kamery. Tím jsou všechny úkoly splněny a Oleg s Dmitrijem se mohou vydat zpět do přechodové komory. Pracují s náskokem 55 minut, takže výstup by měl skončit po asi 5 hodinách místo plánovaných šesti.

19:58 Teď z trochu jiného soudku: technici na japonském kosmodromu Tanegashima (snad) již brzy dostanou povolení k započetí tankování paliva do nádrží rakety, která zítra v 6:37 ráno SEČ vynese na oběžnou dráhu zásobovací loď HTV-2 pro ISS. Tam loď dorazí 27. ledna.

19:51 Oleg a Dmitrij propojili kameru s modulem Rassvět datovými a elektrickými kabely. Nyní odpočívají a čekají na konečné slovo z řídícího střediska, které zkontroluje data z kamery.

19:37 Dmitrij byl se "stříháním" izolace úspěšný a kameru se podařilo bez problémů připevnit na místo. Nyní je ještě nutné ji propojit elektrickými a datovými kabely se stanicí. Komentátor TV NASA nazval momentální stav věcí začátkem konce vycházky z hlediska množství splněných úkolů.

19:28

rassvet2.jpg Autor: NASA

Autor: NASA
Dmitrij právě dostal povolení k započetí své práce, pokusí se nyní odstranit několik kusů izolace, která v listopadu zabránila v instalaci dotyčné kamery.

19:26 Oleg a Dmitrij právě dorazili k modulu Rassvět, cesta z přechodové komory vedla přes celkem 52 kusů zábradlí. Pracují s asi 40 minutovým náskokem.

19:05 Oleg a Dmitrij se již přesunují k modulu Rassvět, aby zde splnili poslední úkol.

18:58 Kamera, kterou má dvojice nainstalovat na modul Rassvět, je poměrně důležitá pro přílety lodí Sojuz a Progress, jelikož Rassvět slouží jako stykovací uzel. Dotyčná kamera by byla klíčová v případě selhání automatického navigačního systému. Nainstalována na Rassvět měla být již při listopadovém výstupu, tehdy se to však nepovedlo kvůli několikavrstvé izolaci, která v místě upevnění kamery překážela. Dnes jsou kosmonauti vybaveni speciálním nářadím, kterým by měli překážející izolaci odstřihnout.

18:52 Oleg a Dmitrij ohlásili, že jsou hotovi s uskladňováním obou experimentů uvnitř modulu Pirs. Tam musí vyzvednout kameru a nainstalovat ji na modul Rassvět, což je poslední úkol dnešního výstupu. Předtím si však dopřávají krátký oddech a kochají se krásou Země. Pracují s 40minutovým předstihem oproti plánu.

18:46 Oba experimenty byly odejmuty z povrchu Zvezdy a Oleg s Dmitrijem se nyní přesunují zpět do přechodové komory, kde experimenty zatím uskladní a vyzvedne výbavu pro další úkol.

18:40

experiments2.jpg Autor: NASA

Autor: NASA
Druhým experimentem, který dnes bude odmontován z vnějšku stanice a přenesen dovnitř, je Plasma Pulse Generator. Nachází se na exteriéru modulu Zvezda, stejně jako Expose-R. Plasma Pulse Generator sloužil ke studiu reakcí ionosféry na malé množství plazmy, kterou vypouštěl do prostoru. Přístroj však brzy selhal. Nečeká ho tak hezký osud jako Expose-R. PPG totiž bude naložen do některé odlétající lodě Progress a spolu s ní zanikne v atmosféře.
Momentálně se dvojice připravuje na odstranění obou experimentů, fotografuje je a umisťuje na ně ochranné kryty.

18:27 Oleg a Dmitrij pracují na odmontovávání experimentu Expose-R. Jde o projekt Ruska a Evropské kosmické agentury. Experiment vystavuje otevřenému kosmu několik typů materiálu a získaná data mohou pomoci například při vývoji budoucích kosmických plavidel. Experiment kosmonauti odnesou s sebou dovnitř stanice a za nějakou dobu bude dopraven lodí Sojuz na Zemi pro důkladné prozkoumání výsledků.

18:07 Během krátké doby, kdy opět nemáme živé záběry, se Oleg a Dmitrij připravují na odstranění experimentu Expose-R z povrchu modulu Zvezda. Experiment sestává ze tří kazet s různými materiály, které vystavuje otevřenému působení kosmického prostoru. Tento experiment kosmonauti odmontují a přenesou dovnitř stanice. Nyní kazety fotografují.

17:57

odlet.jpg Autor: TV NASA

Autor: TV NASA
Dmitrij odhodil do prostoru již nepotřebný kryt antény NAPOR a klubko, na kterém byly namotány použité kabely. Podle analýz by odhozené věci neměly představovat nebezpečí pro loď HTV-2, jež k ISS odstartuje zítra, protože se k ní nepřiblíží na více než 2250 km.

17:45 "Gratulujeme chlapci, anténa je zapojena, dostáváme z ní telemetrické údaje. Výborně!" zaznělo z řídícího střediska v Moskvě. První úkol je tedy zdárně splněn.

17:38 Dvojice "venku" pracuje v zásadě stále na prvním úkolu výstupu: na instalaci nové antény. Kabely, vedené přes velkou část exteriéru modulu Zvezda, je nutné na mnoha místech zajistit a připevnit. I tak ale dvojice pracuje s předstihem oproti plánu.

17:35

Rozmístění posádky ISS během výstupu. Autor: NASA
Rozmístění posádky ISS během výstupu.
Autor: NASA
Jak tráví dobu výstupu zbylí čtyři členové posádky stanice? V podstatě musí mít okamžitý přístup k oběma lodím Sojuz v případě nouzové situace. Velitel Scott Kelly a letový inženýr Alexandr Kaleri jsou právě přímo v lodi Sojuz TMA-01M. Ta je připojena k modulu Poisk, který přiléhá k modulu Zvezda z opačné strany než přechodová komora Pirs. Poklopy mezi Zvezdou a Poiskem jsou uzavřeny, aby mohla být Zvezda použita jako záložní přechodová komora pro návrat Skripočky a Kondratěva v případě nouze.
Zbylí dva letoví inženýři Paolo Nespoli a Cady Colemanová beze změn pracují v americkém segmentu stanice. Jejich loď Sojuz TMA-20 je totiž připojena k modulu Rassvět, jež nemusí být vzhledem ke své poloze (není připojen ke Zvezdě) izolován.

17:14 Kosmonauti pokračují ve vedení kabelů mezi anténou na širší části modulu Zvezda a konektory na užší části (viz obrázek dole) a blíží se k dokončení této činnosti.

16:58 Oleg a Dmitrij pokračují navzdory tmě, proříznuté silným světlem na helmě Olegova skafandru, v propojování nové vysokorychlostní antény kabely s konektory na povrchu opačného konce modulu Zvezda. Pracují s předstihem až 30 minut oproti plánu.

16:44

napor2.jpg Autor: NASA

Autor: NASA
Rekapitulace: Oleg a Dmitrij použili speciální nářadí a odstranili na povrchu modulu Zvezda kus neposlušné izolace, který jim bránil v instalaci nové vysokorychlostní antény systému NAPOR. Anténu poté nainstalovali a pustili se do propojování antény kabeláží s konektory na povrchu stanice. Tuto činnost nyní na chvíli přerušili kvůli přeletu noční polokoule a nezbytné tmě. Pracují s malým předstihem oproti časovému plánu.

16:35 Dvojice právě připojuje konce kabelů pro novou vysokorychlostní anténu do příslušných konektorů na povrchu modulu Zvezda. Kabely budou konektory připojeny ke kabeláži uvnitř stanice a k jejím počítačovým systémům.

16:21 Oleg a Dmitrij pracují s náskokem asi 20 minut. Malé potíže s izolací na povrchu modulu Zvezda je příliš nezpomalily a nyní se chystají na instalaci nové vysokorychlostní antény.

16:04 Po vyřešení menšího problému opět vidíme záběry z kamery na helmě Olega.

15:57 Dvojice se přesunula na povrch modulu Zvezda, kde musí prozatím uskladnit své věci, než bude připravena pokračovat.

15:52 Dmitrij opět čelí problémům se skafandrem: stejně jako několik hodin před výstupem odmítá pracovat aparatura skafandru, monitorující životní funkce Dmitrije. Řídící středisko ho proto bude pravidelně dotazovat jak se cítí.

15:46 Na TV NASA vídíme místo živých záběrů pouze mapu pohybu ISS. Vysokorychlostní vysílání ze stanice, v jehož rámci dostáváme živé záběry, zajišťuje síť geostacionárních satelitů TDRS, ve chvílích, kdy nemáme živé záběry, NASA přepojuje z jednoho satelitu na druhý.

15:42 Oleg a Dmitrij vynášejí z přechodové komory potřebné nářadí a anténu systému NAPOR. Oleg právě aktivuje kameru na svém skafandru.

15:38 První venku je Oleg Skripočka. Na helmě má americkou kameru a světla kvůli poskytování detailních záběrů pro řídící středisko v Moskvě, hlavního koordinátora dnešního výstupu.

15:32 Po konzultaci s kolegy v Rusku mění Houston oficiální čas zahájení výstupu: v 15:25 kosmonauti poklop uvolnili ale k jeho otevření došlo až v 15:29. To je tedy definitivní čas zahájení výstupu.

15:28 Dnešní výstup má splnit 3 hlavní úkoly: nainstalovat na povrch modulu Zvezda anténu experimentálního systému NAPOR, jež má posloužit ruskému segmentu stanice k vysokorychlostním přenosům dat na Zemi. Dále má dvojice z povrchu Zvezdy odmontovat dva vědecké experimenty a dopravit je dovnitř stanice. Posledním bodem bude instalace kamery poblíž stykovacího uzlu modulu Rassvět, kamera bude monitorovat přílety kosmických lodí, jež se budou k Rassvětu připojovat.

15:27 Kosmonauti otevřeli poklop přechodové komory, čímž v 15:25 oficiálně zahájili výstup.

15:21 Kosmonauti nyní odpojují své skafandry od zdrojů stanice v přechodové komoře Pirs.

15:17 NASA TV si krátí čas do začátku výstupu a vysílá záběry z japonského kosmodromu Tanegashima, kde je ke startu připravována zásobovací loď HTV-2 (Kounotori). Ta se má po 48hodinovém odkladu vydat zítra ráno k ISS.

15:12

duo.jpg Autor: NASA

Autor: NASA
Hlavními hrdiny dneška jsou ruští kosmonauti Oleg Skripočka a Dmitrij Kondratěv. Oba dva jsou poprvé ve vesmíru, Skripočka na stanici pobývá od října, Kondratěv od prosince. Pro Kondratěva to dnes bude první výstup do kosmu, pro Skripočku druhý, první absolvoval v listopadu s kolegou Fjodorem Jurčichinem, který je již zpět na Zemi.
Skripočka dnes oblékl skafandr s modrými postranními pruhy, Kondratěv s červenými.

15:08 Malé zpoždění, způsobené dříve problémy s aparaturou, kontrolující životní funkce kosmonauta v jednom skafandru, bylo dohnáno.

15:03 V současné chvíli probíhají přípravy podle plánu, výstup by měl začít bez zpoždění okolo 15:20.

15:00 Vítáme všechny, kdo se rozhodli strávit páteční odpoledne s naším přenosem kosmické vycházky. Právě v těchto chvílích začíná i přenos výstupu na TV NASA.

Doporučené odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »