Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Astrofotograf roku 2005 - uzávěrka se blíží

Astrofotograf roku 2005 - uzávěrka se blíží

logo_2005.jpg
Milí fotografové noční oblohy. Velmi rychle se blíží uzávěrka fotosoutěže "Astrofotograf roku 2005", která je již 15. srpna. Máte tedy poslední možnost zaslat na Hvězdárnu v Úpici své příspěvky do této soutěže a zůčastnit se tak boje o titul "Astrofotograf roku 2005". Pokud se obáváte, přečtěte si článek našeho předního odborníka na zpracování obrazu a velmi zkušeného foto- i astro-fotografa Prof. RNDr. Milose Druckmullera, CSc. z VUT Brno, který tuto akci podpořil.

Fotografovat ci nefotografovat?

V dnešní dobe, kdy lze na Internetu nalézt bezpočet úchvatných obrazů vesmíru, které pořídil Hubblův teleskop a mohutné dalekohledy vybavené adaptivní optikou, ale i obrazů, které pořídili amatéři ovšem s vybavením, které se vymyká financním možnostem většiny astronomických nadšenců v našich končinách, se fotografování hvězdné oblohy může jevit jako činnost, ve které nemáme šanci vetšinou ničeho zajímavého dosáhnout. A proto většina obrazů pořízených často s velkým úsilím a velkým nadšením končí skromně někde na dně šuplíku astronoma amatéra, což je obrovská škoda. I s velice skromným vybavením lze pořídit snímky, které mají ostatním zájemcum o astronomii co říci a které mají svoji estetickou, ale často i vědeckou hodnotu.

Soutež Astrofotograf si klade za cíl pomoci na světlo světa právě těmto fotografiím. Neváhejte zaslat do soutěže své fotografie i když si třeba myslíte, že právě vaše fotografie nemohou konkurovat po technické stránce snímkům, které již byly do souteže zaslány, a které si můžete prohlédnout na Internetu. U této soutěže více než u které jiné jde o to zúčastnit se a podělit se o své snímky s ostatními astronomickými nadšenci. První cenou není luxusní automobil ani dvoumesíční dovolená na Havaji, takže vítězství ci nevítězství určitě není zrovna to nejdůležitejší. Porota pri svém hodnocení přihlédne nejen k technické kvalitě snímku, ale i k jejich estetické hodnotě a způsobu, jak byly pořízeny. Ono pořídit takový pěkný snímek krajiny, nad níž se klene hvězdná obloha může být daleko těžší, než porídit dobrý snímek nějaké známé mlhoviny.

Přesto k pořízení takového snímku může stačit klidně fotoaparát z bazaru za pár set korun.

Miloslav Druckmuller




O autorovi

Marcel Bělík

Marcel Bělík

Marcel Bělík (* 1966, Jaroměř) je ředitelem na Hvězdárně v Úpici. O hvězdy a vesmír se začal zajímat již v dětském věku a tento zprvu nevinný zájem brzy přerostl v životní poslání. Stal se dlouhodobým účastníkem letních astronomických táborů na úpické hvězdárně, kde v roce 1991 nastoupil jako odborný pracovník a od roku 2011 zde působí ve funkci ředitele. Je předsedou Východočeské pobočky České astronomické společnosti a členem výkonného výboru ČAS. Od roku 2005 působí jako jeden z porotců soutěže Česká astrofotografie měsíce. V současné době se zabývá zejména výzkumem sluneční koróny a sluneční fyzikou vůbec. Ve volných chvílích pak zkouší své štěstí na poli astrofotografie a zajímá se o historii nejenom astronomie.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »