Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Vychází Astropis Speciál: Průvodce astrofotografií

Vychází Astropis Speciál: Průvodce astrofotografií

Astropis Speciál: Průvodce astrofotografií.
Autor: Astropis.

Časopis Astropis vydává svůj dlouho očekávaný speciál roku 2016 na téma astrofotografie. Jde o poměrně revoluční počin, neboť astrofotografie je v Česku a na Slovensku čím dál oblíbenějším oborem, ale dostupné literatury je v tuzemském jazyce málo. V tomto speciálním čísle naleznete odpovědi na základní otázky co vlastně astrofotografie je a jak s ní začít. Na celkem 44 stranách tak najdete bohatý úvod pro zájemce o tento krásný, ale náročný koníček.

Úvod do základů digitálního snímání noční oblohy tj. do digitálních fotoaparátu a CCD obstarali Petr Skala a Martin Myslivec. Jakou technikou fotografování začít vám poradí ve svém článku „První krůčky k astrofotografii“ Pavel Karas. Zároveň také ukáže, že na kvalitní fotografii není nutné vlastnit nákladnou techniku a strávit desítky hodin času zpracováním dat.

Pokud vás ovšem zajímá pokročilá astrofotografie (především deep-sky objektů), kde je nutná již jistá zkušenost a přístrojové vybavení, tak vám poradí Jiří Los („Astrofotografie a pointování“) a Petr Skala („Montáže s pohonem a bez pointace, krátké expozice bez pohonu“ a „Focení Sluneční soustavy“).

Žádný kvalitní astronomický snímek se neobejde bez post-processingu a kalibračních snímků, jak vám ve svých příspěvcích popíše Jiří Los („Kalibrační snímky“) a Petr Skala („Základy zpracování astrofotografie“). Stejně tak se neobejdete bez kvalitního softwarového vybavení - základní jak placený tak freeware software přestaví Petr Skala.

Nejen vlastní fotoaparát a programy jsou důležité, do pořizování snímků zasahuje i celá řad příslušenství, jak ve svém rozsáhlém článku dokumentuje Jan Zahajský. Nedílnou součástí Astropisu jsou i recenze - tentokrát se podíváme na asi jedinou významnější astrofotogafickou knihu na česko-slovenském trhu od Karola Petrika a také na zajímavou sbírku snímků ČAM. Speciál zakončuje symbolicky článek Macieje Zapióra na téma „Solarografie“, která je vzorem návratu ke klasické dírkové komoře a analogové fotografii, jež se v posledních letech stala velmi populární díky své jednoduchosti a impozantnosti výsledků.

V případě zájmu objednávejte na info@astropis.cz.

O časopisu Astropis

Astropis je český astronomický časopis, který se kromě vlastní astronomie věnuje i dalekohledům, kosmologii, astrofyzice, astrobiologii a dalším příbuzným oblastem. Vychází 5× ročně (4 pravidelná čtvrtletní čísla a podzimní speciál) a je určen zejména astronomům amatérům a dalším zájemcům o astronomii. Má formát A4 a rozsah 44–52 stran, z nichž aspoň 12 je barevných. Vychází v nákladu 2000 výtisků.

Časopis vznikl v roce 1990 jako věstník pro astronomy-amatéry. Byl pouze černobílý a rozmnožoval se kopírováním. Od roku 1994 začal vycházet jako standardní tištěný časopis, od roku 1999 vychází pravidelně a průběžně se zvyšuje jeho rozsah. Časopis vydává od roku 1994 občanské sdružení Společnost Astropis, které je kolektivním členem České astronomické společnosti.

Mezi autory článků bývají významní vědci, např. Jiří Grygar, Jana Tichá, Antonín Rükl, Petr Kulhánek, představitelé České astronomické společnosti a především současná mladší generace popularizátorů astronomie spojená s hvězdárnami v Praze či Brně.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Kniha: Nebeské perly české a slovenské astrofotografie
[2] Rady na Astro.cz: Astrofotografie
[3] Astropis na Wikipedii

Převzato: Časopis Astropis



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Astropis, Astrofotografie 


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »