Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Co lze vyfotit na Slunci i malým dalekohledem

Co lze vyfotit na Slunci i malým dalekohledem

Asi hodně z Vás si klade otázku, jak velký dalekohled potřebuji na to či ono. A proto zde uveřejníme postupně pár odkazů na stránky, které se zabývají právě touto problematikou, aby jste věděli, co můžete od toho či onoho dalekohledu očekávat. Zaměříme se převážně na cenově dostupná řešení.

Jednou ze stránek kterou najdete na www.skymaster.cz je i nová stránka, která se věnuje fotografování Slunce malým dalekohledem. Cílem není ukázat to nejlepší, co lze vyfotit, ale to co dokáže i běžný amatér dostupnými prostředky. Účelem této galerie je ukázat, co můžete očekávat od jednotlivých typů dalekohledů.

Nyní tam najdete fotografii vyfocenou fotoaparátem NIKON D100 6Mpix upevněným za refraktorem Celestron 102/500 s prodlouženým ohniskem pomocí Barlowovy čočky ATC 3x. Digitální fotoaparát má koeficient přepočtu na kinofilm 1,5x, což znamená výslednou ohniskovou vzdálenost 2,25m. Pro zaclonění Slunce byla použita Baader fólie Astro Solar.

Pozn. NIKON D100 samozřejmě můžete nahradit i relativně levným klasickým fotoaparátem a možná bude výsledek ještě lepší. Cenová hladina ostatních produktů je cirka 10.000 Kč dalekohled, 3.000 Kč Barlow, 500 Kč fólie. Výsledky jsou podle nás velmi slušné a cenová hladina velmi příjemná. Vše je lehce přenosné, skladné, prostě krásně do auta či skříně.

Stránku věnovanou fotografování Slunce najdete zde včetně možnosti si stáhnout originální fotografii v rozlišení 6Mpix.






12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »