Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Již jubilejním 20. rokem se ve Vrchteplé pozorovaly Perseidy

Již jubilejním 20. rokem se ve Vrchteplé pozorovaly Perseidy

Mléčná dráha a Perseida nad Vrchteplou.
Autor: Petr Horálek

…i když tradice sahá dále – neuvěřitelných 30 roků letos uplynulo od první oficiální expedice „Perzeidy“ pořádané Astronomickým klubem Juraja Bardyho v Plevníku-Drienovom a Astronomickým kabinetom pri POS v Považskej Bystrici. Vědecky jedny z nejpřínosnějších expedic na Slovensku ve spolupráci s členy České astronomické společnosti by se již daly označit za legendu. Ostatně za vše mluví fakt, že jeden z ročníků – rok 2001 – byl společný s neméně legendárními expedicemi České astronomické společnosti, jíž se účastnila nezapomenutelná osobnost české astronomie – Vladimír Znojil. I nadále se však expedic ve Vrchteplé účastní mimořádné osobnosti české (a samozřejmě slovenské) astronomie, nositelé významných ocenění, kteří zde přednáší mladým astronomům nebo se přímo podílejí na vědeckých pozorováních. Z českých hostů můžeme zmínit Libora Lenžu, Jakuba Koukala nebo Jakuba Černého.

Už když se octnete před Obecním úřadem malé vísky Vrchteplá, několik desítek kilometrů vzdušnou čarou na západ od Považské Bystrice a Púchova (tedy relativně nedaleko českých hranic), obklopeni krásnou přírodou (nejednou využitou k natáčení slovenských i českých pohádek), překvapí vás na oficiální turistické tabuli informace, že mezi kulturní dění obce patří každoroční astronomické pozorování Perseid. Meteory tohoto letního roje se zde pozorují už dvacet roků a expedice ve Vrchteplé vždy patřily na svou úroveň mezi vědecky nejpřínosnější ve střední Evropě.

Astronomický kabinet pri POS v Považskej Bystrici pravidelne od roku 1987 pripravoval pozorovania pod nočnou oblohou, ktoré pre oblasť astronómie vyžadujú veľké množstvo odpozorovaných hodín. Našou snahou bolo pozorovací program a spôsoby pozorovaní prispôsobovať aktuálnym trendom, čoho výsledkom je množstvo napozorovaných dát. Odborný program vizuálneho skupinového pozorovania meteorov sme sa snažili realizovať v súlade s medzinárodným pozorovacím a spracovateľským programom IMO (International Meteor Organization), ktorý je veľmi výhodný a koordinuje prácu všetkých pozorovacích skupín. Za približne 30 rokov pozorovania meteorov máme z expedícií asi 24 000 záznamov meteorov. Najúrodnejším pozorovaním bolo pozorovanie meteorov Perzeíd v roku 2001, kedy sme odpozorovali viac ako 7 000 meteorov. Ďalšie roky mali klesajúcu tendenciu, čoho príčinou bolo nepriaznivé počasie.

Expedíciu v minulosti navštívili významní hostia z Českej republiky, na ktorých radi spomíname, a to Ing. Libor Lenža, RNDr. Miroslav Poláček, Mgr. Mirka Hromadová, pracovníci Hvezdárne vo Valašskom Meziříčí, doc. Vladimír Znojil, CSc., z Brna, Ivo Míček, zo Sekcie MPH ČAS, naďalej nás navštevujú Ing. Jakub Koukal, Mgr. Jakub Černý zo Sekcie Medziplanetární hmoty České Astronomické společnosti. Zo Slovenska medzi nás prišli aj astronómovia amatéri z Nitrianskej hvezdárne v Nitre a Vihorlatskej hvezdárne v Humennom. Medzi nás radi prídu Mgr. Karol Petrík z  Hvezdárne v Hlohovci, RNDr. Miroslav Znášik z Krajskej hvezdárne v Žiline.

Říká šťastný Ing. Marián Mičúch, který patří mezi kamenné účastníky expedice a poslední roky se jim věnuje jako spoluorganizátor. Dalším neopomenutelným pomocníkem je Mária Labudíková, se kterou oba připomínají i osobnost astronoma Mgr. Juraja Bardy:

Pozorovacej expedície sa pravidelne zúčastňoval aj Mgr. Juraj Bardy, významný slovenský astronóm amatér, ktorý zomrel 13. 11. 2011 vo veku 92 rokov. Bol spoluzakladateľom a dlhoročným čestným predsedom Astronomického kabinetu pri Považskom osvetovom stredisku v Považskej Bystrici a  s  jeho súhlasom nesie jeho meno  aj Astronomický klub v Plevníku-Drienovom.

Ani letos nebyla expedice o nic ochuzena, a to I přes částečnou nepřízeň počasí. Expedice se konala v termínu 5. – 14. srpna, a to opět na vrcholové louce 620 m n. m., pod obřím památníkem v obci Vrchteplá. O odbornou část programu se postaral Mgr. Pavol Habuda, aktivní člen Společnosti pro MeziPlanetární Hmotu České astronomické společnosti. Mezi přednášejícími se objevil Jakub Kapuš, který je zakladatelem prezidentem mladé a úspěšné skupiny pro kosmické aktivity Slovenska. Ve spolupráci s ESA se jeho týmu po náročných ověřovacích testech podařilo úspěšně vypustit umělou družici skCUBE a na další projekty prý nebudeme dlouho čekat. Ing. Jakub Koukal, nositel ceny Zdeňka Kvíze (2002) za mimořádný světový přínos v oblasti meziplanetární hmoty a člen Společnosti pro MeziPlanetární hmotu ČAS účastníky zasvětil do nových metod pozorování meteorů zejména pomocí videotechniky. Rovněž zmínil svůj nový projekt – bolidovou síť v Brazílii, která už nyní slaví úspěch prvního nalezeného meteoritu. O své cestovatelské zážitky se rovněž přišel podělit Petr Horálek, cestovatel, astronom a fotograf. Ten nám připomněl vzácnost přírodně opravdu tmavé noční oblohy a též nás upozornil na blížící se vydání jeho nové knížky, cestopisu s názvem „Dobytí jižního hvězdnatého ráje“. Těšit se na ní můžete jak v českých tak slovenských knihkupectvích už 19. září.

Video: Pozrite sa s O2 do kosmu
(z počátků projektu Jakuba Kapuše,
který vedl k vypuštění sondy skCUBE
)

Neboť se za těch 30 roků už mnohé změnilo, byla i expedice na kopci zaměřena na více aktivit než jen na meteory. Mezi vedlejšími aktivitami pochopitelně našla své místo astrofotografie (sám Marián Mičúch je velmi talentovaný astro-fotograf; na několik nocí se tu ukázal i čím dál známější fotograf Ondrej Králik), někteří se věnovali vyhodnocování rádiových signálů družic, nejmladší se pak pod dozorem zkušených učili poznávat souhvězdí a orientovat se po obloze. Především ale panovala skvělá nálada, kterou jednoznačně umocnila pověstná slovenská družnost, krásné Slovenky a několik oblíbených slovenských moků.

Milí bratia, přejeme mnoho dalších úspěšných ročníků, je nám ctí, že jsme toho součástí a těšíme se na pokračování tradice ve spolupráci s Českou astronomickou společností!

Na závěr připojujeme oficiální poděkování od organizátorů těm, díky nimž by expedice zjista takovou tradici neměly:

Slová chvály patria najmä tým, ktorí sú expedícii Perzeidy naklonení a bez ktorých pomoci by sa nám ťažko realizovala. Vďaka nim aktívni mladí pozorovatelia nie sú hladní a smädní: medzi našich najstarších pomocníkov patrí ASTERA s.r.o., Trenčín; Václav&Ježo, a.s., Ilava.

Za pomoc ďakujeme aj Penam Slovakia a.s., Považská Bystrica, Beluša FOODS s.r.o. (Royal Brinkers Slovakia, s.r.o., Beluša); KORO s.r.o., Rimavská Sobota.

Nezabúdame ani na: NIKA s.r.o., Považská Bystrica; Agro Tami, a.s., Nitra (Friesland Slovensko, a.s., Žilina); Primex Gastro, s.r.o., Považská Bystrica; Podravka International, s.r.o., Zvolen a   Bratislava; Cremily, s.r.o., Pružina; Stexo, s.r.o., Ilava; CICMA s.r.o., Ilava, KAREX s.r.o., KARÁDY, Dubnica nad Váhom. Taktiež spomíname aj na Mestskú organizáciu Slovenského rybárskeho zväzu v Považskej Bystrici, ktorá nám s ochotou v našich začiatkoch zapožičiavala veľký vojenský stan. Zároveň sa chceme poďakovať aj Ladislavovi Ciprichovi z Plevníka-Drienového za jeho ochotu so zapožičiavaním kotla na prípravu stravy.

Poďakovanie patrí obci Vrchteplá a jej starostom Rudovi Vokelovi, Jozefovi Fučekovi, Ľubomírovi Novosadovi, Ladislavovi Kolekovi a všetkým občanom, ktorí nám od začiatku nezištne pomáhajú.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Astronomický klub Juraja Bardyho
[2] Púchovský eko-astro klub
[3] TV Považie (reportáž): Perseidy vo Vrchteplej
[4] Markíza (reportáž): V týchto dňoch padajú hviezdy
[5] Ohlédnutí za legendárními expedicemi (seriál)
[6] Čtenářská fotogalerie Perseid 2016



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Perseidy 2016, Meteorický roj Perseid, Expedice Vrchteplá


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »