Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Mimořádné ocenění ČAM: Clavius
Porota ČAM Vytisknout článek

Mimořádné ocenění ČAM: Clavius

Kráter Clavius. Autor: Vojtěch Nečas.
Kráter Clavius.
Autor: Vojtěch Nečas.
Ačkoliv vítězným snímkem ČAM za leden 2014 se stal hluboký pohled do vesmíru - ke galaxiím M81 a M82 se supernovou, porotu zaujal ještě jeden snímek. Ten sice nevyniká žádnou významnou náročností nebo jedinečností zobrazeného objektu, ale v jistém smyslu prakticky nemá konkurenci. Jeho autorem je totiž v době pořízení snímku teprve 12letý Vojtěch Nečas.

Známe ho věrně. Někdy tiše střeží noční klid, jindy mizí ještě za soumraku. Občas zakryje Slunce, někdy i sám zmizí v zemském stínu. Řeč je pochopitelně o našem nejbližším kosmickém sousedu - Měsíci. Je to náš odvěký souputník, který už inspiroval tolik malířů, básníků, zpěváků... a pochopitelně fotografů. Lidská fascinace jím dosáhla dokonce takových mezí, že se na přelomu 60. a 70. let minulého století stal předmětem vítězství bouřlivého dobyvačného klání mezi Spojenými státy a Sovětským svazem. Dnes již víme, jak vše dopadlo. A i když se na něj od té doby zase nelétá, fascinuje nás pořád.

Není žádným tajemstvím, že drtivá většina nadšených pozorovatelů nebe se dříve či později alespoň na chvíli upoutá k Měsíci. I návštěvníci hvězdáren jej milují. Letmý pohled skrze prochlazený okulár, správně nastavit oko, nechat světlo dopadnout na sítnici… A hle – není moc slov, kterými vyjádřit ten jedinečný moment, kdy člověk poprvé uzří rozvrásněnou a stínohrami vysloveně překypující tvář našeho kosmického souseda. Není snad nikdo, kdo by řekl jen „Hm,“ ohrnul by nad pohledem nos a chtěl třeba vrátit z kasičky vstupné. A není asi nikdo, kdo by si ten pohled nechtěl zopakovat znovu. Nejvděčnější je Měsíc právě pro nejmenší – často si stoupnou na schůdky a nic neříkají. Stojí dlouho, občas jen potutálně cosi vyžbleptnou. „Míšo,“ povídá maminka, „nech taky kouknout pána.“ Ale Míša stojí dál a beze slov i dlouhé minuty civí s neocenitelným dětským úžasem.

Proč se nedíváme na Měsíc doma? Vždyť je to vlastně jednoduché. Vyčkat si na moment, kdy se Měsíc zase přestěhuje na večerní nebe, kdy se rozpustí oblaka, popadnout malý dalekohled – i obyčejný triedr – a kochat se. Každý další pohled či den nabízí něco nové. Každý lepší dalekohled pak odhaluje více detailů. No a než se nadějete, stávají se z vás začínající hvězdáři, kupujete si mapu Měsíce, žadoníte rodiče či banku o peníze na lepší dalekohled. Brouzdáte v knize či na internetu po jednotlivých měsíčních útvarech, zažraně pročítáte texty u každého z nich; máte pocit, že jste vesmíru tak blízko. Tetelící se atmosféra dotváří všemu jen dramatický nádech a i přes rady zkušených se nenecháte odradit při myšlence, že to prostě musíte zachytit aspoň na kompakt.

A to už se pak dostáváte po té dlouhé cestě od prvního pohledu k Měsíci do fáze, kdy převládá touha po dalších informacích. Procházíte si ten snímek, co jste vyfotili, listujete v knize, identifikujete některé větší krátery. Jeden z nich vás zaujme pro svou nebývalou členitost na okrajích a měnící se tvary stínu táhnoucího se jeho dnem s přibývajícími dny do úplňku. Velkými písmeny označený „Clavius“, pojmenovaný po německém jezuitském astronomovi, žijícím na přelomu 16. a 17. století. Kráter je obrovský – od valu k valu bychom našlapali, či raději najeli přes 225 kilometrů. A byla by to dosti drncavá cesta. Tento třetí největší kráter na přivrácené straně Měsíce totiž za dobu své existence dostal spoustu těžkých zásahů menšími meteority, takže pohled na něj je stejný jako pohled na hustý déšť na hladině vody. Ještě než se po kapce vlny rozmělní, v jejich centru se rodí další. Dno kráteru je proto doslova zbrázděno i při pohledu menším dalekohledem desítkami menších důlků. I to, spolu s výraznými okrajovými krátery Rutherford a Porter tvoří Clavius tak mimořádně lákavým útvarem na jižní polokouli Měsíce.

Pokud jste něco podobného zažili ve svých začátcích, dáte za pravdu, že to byla nezapomenutelná léta. Pokud se k tomu teprve chystáte, nebo vidíte zájem vašich ratolestí, neztrácejte dlouho čas! A my zatím děkujeme mladému astrofotografovi za jeho krásný a doslova připomínkový portrét tohoto měsíčního kráteru, a doufáme, že svou účastí v ČAM motivuje i mnoho dalších mladých začínajících nadšenců. Snímkem Vojtěcha Nečase znovu připomínáme, že ČAM zdaleka není o kvalitě fotografie, tíze na bedrech při jejím zpracování či o „souboji titánů“ s nejlepšími způsoby zpracování svých, drahou technikou pořízených dat. ČAM je tu pro všechny, bez ohledu na schopnosti, techniku či právě věk. Je to o jedinečnosti, odvaze i důvtipu fotografa nás něčím neobvyklým překvapit…

O snímku:
Nazev: Clavius
Misto: Lucembursko
Datum: 10. leden 2014, 21:30
Optika: Skymax 127
Stativ: Skywatcher AZ
Sensor: Celestron NexImage 5
Zpracovani: 130 Frames
25.000 FPS

O autorovi:
Autor: Vojtěch Nečas
Narozen: 2001
Adresa: Schifflange, Lucembursko






17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »