Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Na obloze se nafoukla kometa

Na obloze se nafoukla kometa

Outburst komety C/2012 X1 LINEAR. Autor: Ernesto Guido, Martino Nicolini a Nick Howes.
Outburst komety C/2012 X1 LINEAR.
Autor: Ernesto Guido, Martino Nicolini a Nick Howes.
Astronomové mají nyní možnost pozorovat malé kometární deja-vu. Na obloze došlo k výraznému outburstu u komety C/2012 X1 LINEAR. Ta se nyní nachází v souhvězdí Vlasů Bereniky a z nevýrazného objektu skokově zjasnila na téměř 8. magnitudu. Okolo komety se pozorovatelně rozpíná mlhavá obálka dávající kometě vzhled malé perly. Celý případ je velmi podobný „megaoutburstu“ u komety 17P Holmes v říjnu roku 2007.

Kometa C/2012 X1 (LINEAR) byla objevena slavnou prohlídkou oblohy 8. prosince 2012 jako slabý objekt 19,4 mag. Dle aktuální dráhy projde 21. února projde necelých 1,6 AU od Slunce. Nejedná se o novou kometu, u Slunce dříve už určitě několikrát byla, pohybuje se po silně eliptické dráze s periodou 1913 let. Když se ji snažil nalézt astronom Hidetaka Sato po konjunkci se Sluncem, čekalo na něj velké překvapení. Místo slabé komety s jasností 14 mag nalezl pro dalekohled velice jasný objekt 8,5 mag vzhledem podobný kometě 17P/Holmes po jejím megaburstu.

Periodické komety jsou svými nečekanými zjasněními dobře známé. Zdá se, že se něco podobného stalo i této kometě s poměrně dlouhou periodou. Vzhled její komy připomíná ranné fáze výbuchu 17P/Holmes a P/2010 V1 (Ikeya-Murakami), která díky němu byla objevena. Výbuch komety LINEAR je slabší než komety Holmes. V případě komety LINEAR se o „megaburst“ jednat nebude. Absolutní jasnost komety po výbuchu je téměř 100× menší než u výbuchu komety Holmes. Je ovšem možné, že výbuch byl předzvěstí probuzení větší aktivity této komety.

Kometa by mohla ještě překvapit, dle původních odhadů měla být v maximu jasná 12 mag. Již nyní je ovšem výrazně jasnější. Pokud se ovšem oblak prachu po výbuchu rozptýlí a kometa nenastartuje pokračující aktivitu, může opět výrazně zeslábnout. Outburst se ovšem může opakovat. Sledovat ji budeme moci na ranní obloze nepřetržitě až do dubna příštího roku.

Převzato: Společnost pro meziplanetární hmotu ČAS.

Související a doporučujeme:
[1] Galerie komet na Spaceweather.com
[2] Informace o kometě v databázi Seiichi Yoshidy




O autorovi

Jakub Černý

Jakub Černý

Jakub Černý (* 25. června 1982, Praha, Česká republika) je amatérský astronom, který se věnuje především pozorování komet (druhotně i meteorů). Je správcem novinkového serveru o viditelných kometách www.kommet.cz a jako člen Společnosti pro MeziPlanetární Hmotu se věnuje právě začínajícím "kometářům". V případě viditelnosti zajímavé komety koordinuje mimořádnou pozorovací kampaň, která se zaměřuje na vizuální i CCD hlídku očekávaného objektu.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »