Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  GRB: nabezpečí pro život?

GRB: nabezpečí pro život?

Gamma ray burst
Gamma ray burst
průběh výbuchu GRB
Každý den je Země na několik vteřin vystavena gamma záření pocházejícímu z kataklyzmických exlozí ve vzdálených galaxiích. Tyto exploze podobné supernovám jsou známy jako GRB - Gamma Ray Burst. K pozorování (nejen) těchto jevů slouží observatoř ESA XMM-Newton.

Nebezpečí pro život?

S ohledem na vlastnosti jevu (velmi intenzivní a energetický) se nabízí otázka jak tento jev ovlivňuje své okolí. Před několika lety si astronomové mysleli, že GRB může zničit případný život v hostitelské galaxii. V současnosti se tento názor jeví velmi pesimistickým. Poslední měření ukazují, že GRB je velmi úzce směrován do dvou kuželů - chová se spíše jako svítící maják než jako všesměrově účinná bomba.

To ovšem neznamená, že GRB není nebezpečný jev. Někteří teoretici zastávají názor, že se vypaří vše zasažené kuželem a to až do vzdálenosti 200 světelných let.

Proběhl v Galaxii GRB?

V současnosti sledované GRB jsou velmi intenzivní. V minulosti mohly být mnohem slabší. "V Galaxii pozorujeme mnoho zbytků supernov. S největší pravděpodobností v Galaxii proběhlo i několik GRB." uvádí astronom ESA Norbert Schartel.

Zatím se nepodařilo najít důkaz o blízkém GRB. V hledání vzdálených GRB jsou astronomové poměrně úspěšní. Gamma observatoř Integral získává každý den neocenitelná data.

Souvislost mezi GRB a hvězdými explozemi

Sonda XMM-Newton
Sonda XMM-Newton
sonda XMM-Newton
Schartel a jeho tým analyzovali data získaná loni družicí XMM-Newton a v rentgenov0m z85en9 objevili 'otisky prstů' v zářícím plynu. Jednalo se o první náznak souvislosti GRB a hvězdnými explozemi podobnými supernovám. Nyní dalším podobné pozorování XMM-Newton toto podezření zesiluje.

HST zkoumal viditelné zbytky po explozích a umožnil astronomům vytvořit si celkovou představu o BRB.

Zdá se, že exploze hvězdy je pouze první stupeň. Vlastní GRB vzniká o něco později, ale zda se jedná o hodiny, dny či týdny zatím nikdo neví. GRB pozorujeme ve chvíli, kdy se jádro explodované hvězdy zhroutí v černou díru. Tento jev je doprovázen emisí rentgenového záření vznikajícím při nárazu rázové vlny na plyn vyvržený původní explozí.

Ohrožují nás GRB?

Stále se vynořuje další otázka: ohrožuje nás blízké GRB? Odpově zní ne. Přestože každý den sledujeme GRB rozeseté rovnoměrně po celé obloze, jedná se o velmi nepravděpodobný jev. Ve vzdálenosti do 200 světelných let není v okolí Země žádná hvězda, která svůj život zakončí jako GRB. Tedy nakonec dobrá zpráva - podle současných poznatků tedy nejsme ohroženi tímto jevem.

Zdroj: ESA






12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »