Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  Vo vesmíre sú najmenej dva bilióny galaxií

Vo vesmíre sú najmenej dva bilióny galaxií

Obrázok "HST GOODS-South field". Nový odhad počtu galaxií je 10-krát väčší než počet, ktorý vidíme na obrázku.
Autor: NASA / ESA / The GOODS Team / M. Giavalisco (UMass., Amherst)

Najnovší odhad množstva galaxií v našom vesmíre ponúkol tím odborníkov na čele s astrofyzikom Christopherom Conselicom z Nottinghamskej univerzity. Dospeli k názoru, že náš vesmír obsahuje najmenej 2 bilióny galaxií, čo je 10-krát viac, než koľko teoreticky môžeme pozorovať so súčasnými prístrojmi. 

Astronómovia použili snímky hlbokého vesmíru z Hubblovo teleskopu a ďalších ďalekohľadov a pretvorili ich do podoby 3D mapy. To im poskytlo možnosť odvodiť hustotu galaxií vo vybraných oblastiach vesmíru, z čoho dokázali určiť, koľko galaxií sme zatiaľ nepozorovali. Postupovali pritom tak, že zisťovali počty pozorovaných galaxií v rôznych obdobiach histórie vesmíru.

Výsledky výskumu tiež ukazujú, že keď bol vesmír len pár miliárd rokov starý, tak v ňom bolo 10-krát viac galaxií na jednotku objemu, než je vo vesmíre dnes. V tej dobe boli galaxie väčšinou malé, podobali sa trpasličím galaxiám, aké dnes sprevádzajú Mliečnu dráhu a ďalší veľké galaxie. Podľa Conseliceho je to dosť prekvapivé a naznačuje to, že vo vesmíre zrejme veľmi často galaxie navzájom splývajú, co vedie k znižovaniu ich množstva

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] phys.org



O autorovi

Viktória Zemančíková

Viktória Zemančíková

Mgr. Viktória Zemančíková, PhD. (*1990, Košice) je slovenská popularizátorka astronomie. Do hvězdné oblohy se zamilovala už jako malé dítě a vesmír je její celoživotní vášní. Je absolventka pomaturitního studia astronomie na Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanově a též pracovala na Hvězdárně a palnetáriu v Prešově. Vyjma hvězdnému nebi a vesmíru se věnovala filosofii a metodologii vědy v rámci doktorandského studia na Univerzitě Pavla Jozefa Šafárika v Košicích. Je autorkou astronomického kalendáře v časopise Quark a na stránkach Slovenského zväzu astronómov. Publikuje populárně-vedecké články na portálu www.pc.sk.

Štítky: Galaxie, Hubble Space Telscope


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »