Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  V úterý 12. dubna se uskuteční Noc Jurije Gagarina

V úterý 12. dubna se uskuteční Noc Jurije Gagarina

Noc Jurije Gagarina
Noc Jurije Gagarina
V úterý 12. dubna 2011 tomu bude již půl století, kdy se člověk vydal poprvé do vesmíru. Pomyslné dveře nám tam otevřel Jurij Alexejevič Gagarin a nejen na jeho počest se každý rok slaví tzv. Noc Jurije Gagarina (Yuri's Night). Kosmo Klub, o. s. se letos rozhodl k této akci připojit a pořádá setkání právě v úterý 12. dubna od 20:00 v Restauraci Pospíšil (U výstaviště, 170 00 Praha 7), ve které se pravidelně konají Kosmoschůzky. Zváni jsou všichni, které zajímá kosmonautika, a chtějí se sejít s partou lidí se stejným zájmem.

Noc Jurije Gagarina ve světě

Každý rok 12. dubna se po celé světě připomíná první kosmický let na celé řadě akcí, které se souhrně nazývají Yuri’s Night. Tento rok se uskuteční celkem 427 registrovaných událostí v celkem 70 zemích světa. O významu této celosvětové akce hovoří také aktivní podpora mnoha astronautů a kosmonautů, jmenovat lze například z minulosti Richarda Garriotta nebo Saližana Šaripova. Úkolem Yuri’s Night je připomenutí toho významného dne, kdy se Jurij Gagarin jako první člověk vydal do vesmíru a na dobu jednoho obletu opustil svou rodnou planetu. Proto se po celém světě schází mnoho lidí, kteří si tuto skutečnost neustále připomínají a to mnohdy formou divoké párty, jindy poklidnějšího setkání. Navíc 12. duben je významný také dalším prvenstvím, v ten den totiž v roce 1981 poprvé odstartoval americký raketoplán Space Shuttle, který letos po 30 letech provozu končí svou službu. A aby toho nebylo málo, tento rok tomu bude také 10 let o zahájení samotné Yuri’s Night. V České republice se přitom Noc Jurije Gagarina uskuteční letos poprvé.

Program akce

Na programu jsou dva stručné příspěvky od Radka Valkoviče a Michala Poláka, kteří připomenout konstrukci lodě Vostok, přípravu prvních kosmonautů na start a samotnou misi. Následovat bude premiéra filmu First Orbit, který natočil režisér Christopher Riley mimo jiné ve spolupráci s evropským astronautem Paulem Nespolim. Nakonec přijde na řadu tématická hudba a především volná diskuze na historická i aktuální témata.

Doprava na místo akce

Akce se uskuteční v Restauraci Pospíšil, kde Kosmo Klub, o. s. pravidelně organizuje přednášková setkání, tzv. Kosmoschůzky. Nejlepší spojení na místo konání je tramvají na stanici Výstaviště nebo pěšky (projdete pod železničním mostem) od stanice metra Nádraží Holešovice. Bližší informace o jednotlivých linkách naleznete na webových stránkách dopravního podniku www.dpp.cz.

Kde získat více informací?

Více informací na webových stránkách Kosmo Klubu, o. s. nebo na e-mailu sdružení klub@kosmo.cz.

Chcete nás podpořit?

Můžete si stáhnout leták v bílém provedení (doporučeno k tisku) nebo ve tmavém provedení a vyvěsit jej třeba na školní nástěnku, v práci nebo jej poslat svým kolegům, známým a kamarádům. Pomůžete tak popularizovat kosmonautiku. Děkujeme Vám!

O Kosmo Klubu, o. s.

Kosmo Klub (www.klub.kosmo.cz) je občanské sdružení zájemců o kosmonautiku, které vzniklo v roce 2004. Mezi hlavní cíle Kosmo Klubu patří informování veřejnosti o dění v kosmonautice, organizování a podpora přednášek nebo výstav s kosmonautickou tématikou. Nedílnou součástí práce členů Kosmo Klubu je i spravování největšího českého internetového portálu o kosmonautice /www.kosmo.cz, který se může směle měřit i se zahraničními kosmonautickými portály. V případě dotazů se obracejte na tiskové oddělení Kosmo Klubu na e-mailové adrese media@kosmo.cz nebo volejte na 774 913 065.

Související:
[1] Tiskové prohlášení: Jurij Gagarin nás před 50 lety všechny pozval do vesmíru (Milan Halousek)

Ke stažení:
[1] Leták PDF světlý (321 kB)
[2] Leták PDF tmavý (732 kB




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »