Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Exteriérová výstava Vesmír - dobrodružství objevů se stěhuje do Ostravy
IYA 2009 Vytisknout článek

Exteriérová výstava Vesmír - dobrodružství objevů se stěhuje do Ostravy

Pozůstatek supernovy Cas A před 340 lety
Pozůstatek supernovy Cas A před 340 lety
Od 16. do 17. června probíhá instalace panelů s velkoformátovými (2x2 m) fotografiemi vesmíru. Po Praze a Brně budou moci také návštěvníci centra Ostravy shlédnout 48 unikátních fotografií těles Sluneční soustavy i vzdálených galaxií, mlhovin, hvězd a dalších vesmírných objektů.

U každého najdou český a anglický popisek, doplněna je i řada úryvků z české literatury. Výstavu spolupořádá Akademie věd České republiky, Astronomický ústav AV ČR., v.v.i., Ostravské muzeum, Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz, Hvězdárna a planetárium J. Palisy VŠB - TUO, Národní divadlo a Hlavní město Praha. Autoři výstavy jsou astronomové ze Španělska a Mexika. Podobná výstava je v rámci Mezinárodního roku astronomie realizována v mnoha zemích světa.

23. června odpoledne proběhne slavnostní happening při příležitosti otevření stálé expozice Ostravského muzea a také exteriérové výstavy na Masarykově náměstí v Ostravě. Od těchto dnů až do konce prázdnin bude výstava volně přístupná všem zájemcům nejen o vesmír, ale i o krásu a dobrodružství objevů.

V den zahájení v 18:00 pak v přednáškovém sále Ostravského muzea budou zájemci moci vyslechnout a shlédnout přednášku jednoho z českých spolutvůrců výstavy "Vesmír - dobrodružství objevů" - Prof. RNDr. Jana Palouše, DrSc. Profesor Palouš se v Astronomickém ústavu AV ČR zabývá vývojem galaxií, tvorbou hvězd a mezihvězdnou hmotou. S touto problematikou seznámí populární formou také posluchače přednášky s názvem Vznik hvězd a vývoj galaxií.

Další podrobnosti v únorovém článku: Výstava Vesmír - dobrodružství objevů




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »