Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Festival filmů pro digitální planetária zná vítěze

Festival filmů pro digitální planetária zná vítěze

Hvězdárna a planetárium Brno hostila 152 pracovníků planetárií a fanoušků digitálních technologií z celého světa, kteří v minulých dnech shlédli 66 pořadů v celkové délce 26 hodin a 25 minut. Do soutěže se přihlásili producenti z více než patnácti zemí. Nejvzdálenější účastnice dorazila z Nového Zélandu, nejvzdálenější účastník z Brazílie. Hojně byla zastoupena představení z Japonska, Jižní Koreje, Číny a Spojených států. Každý z filmů byl unikátní podívanou, avšak trofeje – v podobě křišťálových koulí – si odnesly jen tři z nich.

Jednalo se o úžasné tři dny. Pro naše budoucí návštěvníky jsme vybrali hned několik představení, se kterými se setkají v nejbližších měsících. Podařilo se nám také představit město Brno – jako místo, které stojí za to navštívit. A ne jednou. Dle ohlasů od zúčastněných producentů se jednalo o letos největší přehlídku tohoto druhu v Evropě a pravděpodobně i na světě. 

Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Cena diváků

Solar Superstorms
(producent Spitz Creative Media a další)

Festivaloví hosté ručně vyplnili celkem 1998 kartiček, s pomocí kterých mohli každému z pořadů dát 0 až 5 bodů. Nejvyšší průměrné ohodnocení 4,138 získalo představení Solar Superstorms od společnosti Spitz Creative Media.

Video: Ukázka ze Solar Superstorms

Cena za nejlepší vzdělávací film sponzorovaná nadací IPS-Eugenides

The man from the 9 dimensions
(producent National Museum of Emerging Science and Innovation)

Mezinárodní porota film vybrala především proto, že nabízí unikátní pohled na nejsložitější a nejhlubší otázky týkající se nás, vesmíru a “teorie všeho”. Příběh přitahuje pozornost publika ve velmi fascinujícím způsobem. Vizuální a hudební prvky podtrhují vzdělávací charakter představení a kreativně nakládají s projekcí na polokulovité plochy.

Video: Ukázka The man from the 9 dimensions

Cena ředitele Hvězdárny a planetária Brno

Incoming!
(producent California Academy of Sciences)

První minuta rozhoduje o celkovém vyznění díla. V tomto případě nebylo pochyb, že se jedná o výjimečné představení. Velmi kvalitní animace od začátku až do konce, atraktivní prostředí, úžasný příběh. Cena je spojena s roční licencí na uvedení představení v brněnském planetáriu.

Video: Ukázka Incoming!

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Brno ovládne DIGIFEST - mezinárodní přehlídka filmů pro digitální planetária!
[2] DIGIFEST na webu HaP Brno

Převzato: Hvězdárna a planetárium Brno



O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno, DIGIFEST


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »