Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Video: Dětští vědci již pošesté překvapili svými přednáškami

Video: Dětští vědci již pošesté překvapili svými přednáškami

Dětská vědecká konference PřF UK v Praze a NF Neuron.
Autor: PřF UK Praha.

Již šestým rokem uspořádala Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze ve spolupráci s Nadačním fondem Neuron vědecko-popularizační konferenci mladých výzkumníků z nejrůznějších oborů napříč biologií, geologií, inženýrstvím a neposledně také astrofyzikou a astronomií. Celkem 84 dětí přednášelo na fakultě 4. a 5 listopadu 2016 ve třech věkových kategorích o svých projektech, teoretických zájmech nebo výsledcích vlastního bádání, aby přesvědčilo odbornou porotu. Předvedly své znalosti i schopnosti v oboru a pochopitelně talentu v přednášení pro širokou veřejnost. Samotní porotci i pracovníci univerzity byli bez nadsázky šokováni úrovní znalostí současné generace mladých výzkumníků, z nichž ten nejlepší si mohl odnést příslib podpory nadace Neuron v dalším vývoji jeho projektu. A vy se nyní můžete podívat na záznamy z některých, těchto pozoruhodných přednášek.

Vědecká konference Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze je pořádána s jediným cílem - podpořit mladé vědce v předstředoškolském nebo předakademickém věku v jejich projektech a najít společnou cestu při snaze tyto projekty realizoovat. Díky významné podpoře Nadačního fondu Neuron je zajištěn jednak vysoký kredit akce a za druhé pochopitelně reálná podpora těch nejzajímavějších výsledků. Děti mohou přednést svůj příspěvek nebo vyvěsit svůj poster (a zároveň soutěžit) v těchto kategoriích vědních oborů:

  • Vědy o Zemi (geografie, geologie, meteorologie, mineralogie, paleontologie, …)
  • Živá příroda (biologie, zoologie, antropologie, botanika, ekologie, …)
  • Lidské tělo a medicína (anatomie, toxikologie, fyziologie, léčiva, farmakologie, …)
  • Hi-tech (technika, počítače, kosmonautika, astronomie, …)
  • Chemická a fyzikální kouzla (chemické či fyzikální jevy a pokusy, …)

V letošním ročníku se sešlo opravdu mnoho velmi kvalitních přípěvků, které porotcům určeným k hodnocení v dané věkové kategorii (10-13 let, 13-15 let nebo 15-18 let) v některých případech doslova vyrazily dech svou úrovní. Ačkoliv například vzdělání v astronomii je na základních školách silně upozaděno  minimálním zahrnutí látky do učiva, zájemci v této oblasti ze základních škol jsou schopni už poměrně uvědoměle prezentovat i kosmologická témata. Technici pro změnu překvapují svými neotřelými nápady, z nichž si čestné ocenění odnesl zaslouženě i reálný vývoj "hodinek s vodotryskem". Hlavní cenu Nadačního fondu Neuron si pak odnesl Jiří Močkoř, který ve svém věku pouhých 14 let byl schopen nejen napsat, ale rovněž populárně vysvětlit své algoritmy, statisticky počítající hodnotu Ludolfova čísla π.

Já bych si dovolila říct, že letošní ročník byl za těch 6 let patrně nejzářnějším důkazem toho, že mladá generace je opravdu plná šikovných a perspektivních výzkumníků. My je chceme co nejvíce podpořit, ať už formou individuálního přístupu z naší strany, například při jejich práci na středoškolských odborných činnostech, nebo právě touto Dětskou vědeckou konferencí, kde se mohou realizovat. A chceme jim ukázat, že to s nimi myslíme vážně, protože nejdůležitější ve výzkumu je neztrácet sny a i přes veškerou námahu vedoucí k výsledku věřit, že nic není nemožné.

Chtěla bych poděkovat Nadačnímu fondu Neuron za jeho obří podporu, jak finanční, tak organizační a všem porotcům letošního ročníku, mezi kterými byli kromě zaměstnanců univerzity například i zástupci České astronomické společnosti. Rovněž, a vlastně především, děkuji všem dětským účatníkům, kteří na konferenci přicestovali v některých případech opravdu zdaleka, dokonce i ze Slovenska! Ačkoliv další konference se uskuteční až za rok, už nyní se na ni těšíme. Ostatně právě za ten rok se mohou potenciální zájemci o účast na příštím, již sedmém ročníku, plně věnovat svým projektům, jejichž výsledky si opět s velkou chutí poslechneme a ty nejzajímavější podpoříme!

Mgr. Alexandra Hroncová, Oddělení vnějších vztahů Univerzity Karlovy

Vyjma příspěvků samotných účastníků si mohly děti též vyslechnout tři VIP přednášky pozvaných hostů (kteří se účastnili i porotcování). Klára Hulíková Tesárková zasvětila posluchače do Pohledu na svět očima demografa, známý popularizátor paleontologie Karel Cettl odlišil realitu od mýtů kolem dávných tvorů v přednášce Draci vs. Dinosauři a o málo známých úkazech na nočním nebi, o které nás okrádá škodlivé světelné znečištění, pohovořil Petr Horálek v povídání nazvaném Lovy skvostů temné oblohy. Petr Horálek rovněž v průběhu vyhodnocení soutěže upozornil na to, že popularizace vědy je nesmírně důležitá, jak už před více jak 100 lety řekl i velký popularizátor astronomie baron Artur Kraus. Na závěr upozornil, že právě tento známý pardubický rodák stál u zrodu České astronomické společnosti, která v příštím roce oslaví úctyhodných 100 let od svého založení. A že právě generace nových vědeckých nadšenců bude stát za její budoucností.

Níže můžete zhlédnout videa z přednášek natočených prezentačních bloků. Tato videa byla v průběhu konference streamována a nejinak tomu bude i v příštím roce.

Kontakty a další informace

Mgr. Alexandra Hroncová
Vedoucí Oddělení vnějších vztahů PřF Univerzity Karlovy
Adresa: Albertov 6, 128 43 Praha 2
Email: alexandra.hroncova@natur.cuni.cz
Tel.:
+420 221 95 1951

Kategorie 10 - 13 let

Kategorie 13 - 15 let

Kategorie 15 - 18 let

 

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] 6. dětská vědecká konference - PřF UK v Praze
[2] Nadační fond Neuron
[3] Zprávičky ČT Déčko: Dětská vědecká konference



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Dětská vědecká konference


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »