Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Začátek roku astronomie online
redakce Vytisknout článek

Začátek roku astronomie online

České logo
České logo
Přinášíme vám 23 hodin trvající online přenos ze začátku Mezinárodního roku astronomie ve světě. Jako první přivítají nový rok obyvatelé ostrova Kiritimati na Silvestra v 11:00 našeho času. Poté budou následovat další místa naší planety. Na začátek Mezinárodního roku astronomie na tom či onom místě vás online upozorníme a současně s tím si povíme o astronomii v dané zemi, o významných observatořích apod. Jinými slovy: během zhruba 23 hodin vám postupně ve stručnosti představíme astronomii na celém světě…




0:00 - Vítáme Vás v Mezinárodním roku astronomie 2009! Přejeme krásné zážitky!

23:45 - přejeme vám úspěšný rok astronomie. Vychutnejte si vesmír 400 let poté, co se vesmír přiblížil k Zemi. Mezinárodní rok astronomie začíná už za 15 minut.

23:40 - postupně jsme sledovali novoroční hranici, která se z Vánočního ostrova postupně přesouvá k Evropě. Náš online přenos se tímto chýlí ke svému konci.


Trailer k Mezinárodnímu roku astronomie 2009 (česky)

23:14 - Česká astronomie v Evropě:

23:00 (půlnoc): nový rok už vstoupil i na evropský kontinent. Evropa v posledních letech táhne v astronomii za jeden provaz. Hnacím motorem jsou Evropská jižní observatoř (ESO) a Evropská kosmická agentura (ESA). Naše země je členem obou těchto organizací jako jediná postkomunistická země. Např. Slovensko či Polsko není členek ani v jedné z organizací. Mimochodem, nový rok v Chile, kde má ESO své přístroje, začne ve 4:00 našeho času.

22:52: nový rok se blíží, podívejme se na adresy webů IYA2009 u našich sousedů:

22:00 (půlnoc): nový rok přivítali obyvatelé Moskvy, ale také východní Afriky.

21:42: nový rok astronomie se blíží do Evropy a pak bude pokračovat vstříc americkému kontinentu. To ale bude už brzy ráno našeho času a náš online přenos bude končit krátce po půlnoci. Dlouho jsem přemýšlel, jak udělat důstojný popis astronomie v Evropě i na americkém kontinentu. Pokud se po 7. lednu vydáte k Národnímu divadlu, můžete si prohlédnout jednu z mnoha výstav. Tahle se ale v jedné věci liší, stejnou výstavu totiž najdete v mnoha dalších městech světa. Jejími autory jsou astronomové ze Španělska a Mexika. K výstavě jsem psal předmluvu o astronomii právě v těchto dvou zemích a tak mi dovolte alespoň malou ukázku, která nás zavede do astronomie dvou zemí, které se stávají astronomickými velmocemi.

Na Kanárských ostrovech pak najdeme řadu významných dalekohledů pro pozorování Slunce i nočního nebe. Právě zde začíná pracovat největší dalekohledem světa - Velký kanárský dalekohled (Gran Telescopio Canarias), jenž kromě Španělska a USA staví Mexiko. Segmentové zrcadlo dalekohledu má průměr 10,4 metrů.

Nejen na Kanárských ostrovech ale i v dalších částech Španělska najdeme astronomická pracoviště, které dosahují mezinárodního věhlasu. Španělsko patří bez pochyby mezi astronomické velmoci.

Gran Telescopio Canarias
Gran Telescopio Canarias
Gran Telescopio Canarias

To Mexiko si své místo mezi elitou teprve buduje. Astronomický výzkum v zemi opeřeného hada táhnou především dvě organizace. Jednak zmíněný INAOE se sídlem v Pueble a potom Astronomický ústav Mexické národní autonomní univerzity. Ta sice sídlí v hlavním městě, astronomický ústav má ale observatoře po celé zemi. Kromě aktivního podílu na stavbě Velkého kanárského dalekohledu zmiňme ještě stavbu Velkého milimetrového dalekohledu (Gran Telescopio Milimétrico), který byl nedávno spuštěn na hoře Sierra Negra poblíž mexické Puebly. Kromě INAOE se na stavbě podílejí USA.

Gran Telescopio Milimétrico
Gran Telescopio Milimétrico
Gran Telescopio Milimétrico

21:00 (půlnoc): nový rok právě začal například v Dubaji či v Gruzii. Nový rok se už pomalu blíží k nám, už jen 3 hodiny.

20:51: zkusme se nyní podívat alespoň stručně na hlavní "myšlenky IYA2009". Cílem je především přiblížit vesmír lidem, bojovat za temnou oblohu a podpořit rozvojové země. Astronomii dělají po celé naši planetě tisíce profesionálních, desítky tisíc amatérských astronomů. O astronomii se zajímají miliony lidí a hlavu k nebi alespoň jednou zvedl každý... do IYA se zatím zapojilo 135 zemí a 87 z nich spustilo svůj web. Obloha je ale jen jedna, na což občas zapomínáme.

20:40: doporučená hudba k oslavám příchodu nového roku a roku astronomie:

20:00: půlnoc - novoroční hranice se blíží Evropě. Jako další přivítali nový rok obyvatelé Pákistánu, části Kazachstánu či Ruska.

19:51: akce - z mezinárodních akcí jmenujme alespoň akci 100 hodin astronomie - kontinuálního pozorování oblohy napříč planetou.

19:50: akce - během roku astronomie nás česká velké množství akcí - národních i mezinárodních. Už zítra (na Nový rok) proběhne celosvětové pozorování Slunce. Více se o tom dočtete zde.

19:00: půlnoc - nový rok právě nastal v některých částech Ruska a Kazachstánu. Mimo jiné přivítali nový rok obyvatelé ruského města Novosibirsk. Do tohoto sibiřského města letos 1. srpna mířilo několik i českých expedicí za úplným zatměním Slunce. V odkaze naleznete několik fotografií.

18:00: půlnoc - nový rok přivítali obyvatelé Indonésie nebo např. Vietnamu.

17:50: Proč se vůbec zmiňujeme o českém předsednictví? Právě z toho důvodu bylo zahájení Mezinárodního roku astronomie v ČR povýšeno na zahájení v celé Evropské unii. Vše se odehraje na Staroměstském náměstí ve středu 7. ledna 2008.

Pozvánka na zahájení IYA2009 v ČR a EU
Pozvánka na zahájení IYA2009 v ČR a EU
Pozvánka na zahájení IYA2009 v EU.

17:38 - s Novým rokem začíná také naše předsednictví v Evropské unii a proto nám odpusťte jeden takový netradiční klip (viz níže) :-)


Trochu netradiční klip k Evropské unii - ČR ji začne předsedat už za pár hodin


Zatmění Slunce v Asii 27. července 2009
Zatmění Slunce v Asii 27. července 2009
Zatmění Slunce v Asii 22. července 2009

17:03 - čínská astronomie patřila ve středověku k těm nejlepším. Dnes se snaží Čína prosadit i poli kosmonautiky - společně s Ruskem a USA tvoří prestižní klub zemí, které dokáží vyslat člověka do vesmíru.

16:15 - v 17:00 nás pak čeká nový rok v Číně. Právě tam bude příští rok velmi dlouhé úplné zatmění Slunce. Chystá se i několik expedicí z ČR. Více nejdete zde.

16:00 půlnoc - jako další nový rok přivítali obyvatelé Japonska a Jižní a Severní Koree.

15:45: astronomové - v Austrálii žil také český astronom Zdeněk Kvíz. Více se o něm dočtete na stránkách HISEC

15:37: astronomové - v Austrálii se narodilo i několik významných astronomů. My si ale vybereme jednoho, který se v Austrálii nenarodil, ale má dnes Australské občanství. Je jím Robert H. McNaught (*1956). Ten pracuje v Australian National University. McNaught se proslavil především jako slavný objevitel komet. Za svůj dosavadní život jich objevil 44! Lze jen tiše závidět...

15:30: Observatoře - Austrálie má pro astronomy hned několik výhod: je řídce osídlená, nachází se na jižní polokouli a má blízko k moři. Právě proto je sídlem nejedné astronomické observatoře. Zmiňme se alespoň o Anglo-Australian Telescope (AAT). Jedná se o společný projekt Velké Británie a Austrálie. Dalekohled má průměr 3,9 m a nachází se na observatoři Siding Spring Observatory ve výšce okolo 1 000 metrů. Více na www.aao.gov.au.

15:20: www - národní portál Austrálie naleznete na adrese www.astronomy2009.org.au

15:16: proč IYA vlastně v roce 2009? Právě příští rok (pro někoho na této planetě letos) připadá 400. výročí prvního pozorování oblohy Galilo Galileim. Ve stejném roce vydal v Praze Johannes Kepler svou publikaci Astronomia Nova (nová astronomie), ve které formuloval první dva ze svých tří zákonů, dnes nesoucích jeho jméno. O Keplerovi v Praze se dozvíte více v nultém díle seriálu o exoplanetách.

15:13: v Sydney začal rok astronomie ve 14:00 našeho času. Jak pak asi vypadal letošní ohňostroj u slavné opery? Určitě vám přineseme snímky, pokud nějaké seženeme :-) Sydney má k IYA2009 velmi zvláštní vztah, právě zde se totiž myšlenka roku astronomie zrodila, bylo to na valném shromáždění Mezinárodní astronomické unie v roce 2003. Poté myšlenu IYA schválilo v roce 2005 UNESCO a v roce 2007 i OSN.

15:09: například ve městě Adelaide oslaví příchod nového roku trochu netradičně v 15:30 našeho času.

15:07: omlouváme se za zpoždění. Novoroční hranice mezitím dorazila do Austrálie, kterou protíná hned několik časových pásem. Současně s tím začal Nový rok i na Kamčatce. V nejbližších minutách se tak budeme věnovat astronomii v Austrálii a v Rusku.

11:56: Pokud vás zajímá, co všechno se na Novém Zélandu chystá za akce, pak určitě navštivte tamní národní portál Mezinárodního roku astronomie: http://www.astronomy2009.org.nz/

11:52: nový rok začne ve 12:00 na Novém Zélandu. Na ostrovech najdeme například observatoř Mount John, kterou provozuje Univerzita v Canterbury. Observatoř je vybavena dalekohledem o průměru 1,8 metrů. Více na stránkách http://www.tekapotourism.co.nz/mt_john.htm

11:23: v online přenosu vám postupně představíme astronomii v různých částech světa. Nový rok začne odpoledne našeho času v Austrálii a v Asii. Pak se novoroční hranice začne posouvat směrem k Evropě.

11:00: Mezinárodní rok astronomie právě začal!!! Jako první ho přivítali obyvatelé Vánočního ostrova.


Zvětšit mapu

Vánoční ostrov
Vánoční ostrov
Vánoční ostrov

10:50: jako první přivítají nový rok 2009 obyvatele ostrova Kiritimati (Vánoční ostrov) a to v 11:00 našeho času. Vánoční ostrov se nachází v Tichém oceánu. Jeho rozloha je asi 322 kilometrů čtverečních.

10:46: vítejte u online přenosu ze začátku Mezinárodního roku astronomie. Nový rok začne ve světě už za několik málo minut.



Doporučené odkazy:





O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.



12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »