Úvodní strana  >  Články  >  Osobnosti  >  Kondolence ČAS k úmrtí Eugene Cernana odeslána do NASA

Kondolence ČAS k úmrtí Eugene Cernana odeslána do NASA

Eugene Cernan - poslední muž na Měsíci.
Autor: NASA.

Zpráva o úmrtí Eugene Cernana, posledního astronauta, který se procházel po Měsíci, zasáhla celý svět. Česko a Slovensko na astronauta a skvělého mentora rovněž velmi vzpomíná, neboť patří i do historie našich zemí díky svým česko-slovenským předkům. Eugene Cernan byl rovněž čestným členem České astronomické společnosti, a tak dnes ráno odešla papírovou poštou kondolence České astronomické společnosti do NASA. Kondolenci sepsali Jan Vondrák a Jiří Grygar v angličtině, její český překlad si můžete přečíst v článku.

Maj. Gen. Charles Frank Bolden, Jr.
NASA Administrator
NASA Headquarters
Washington DC 20546-0001
U.S.A.                                                                                            19. ledna 2017

Vážený pane administrátore,

Za celou Českou astronomickou společnost (založenou v roce 1917) bychom rádi vyjádřili upřímnou soustrast celé agentuře NASA a rodině kapitána Eugene Cernana.

Cernanovi předkové přicestovali do Spojených států z Česka a Slovenska a kapitán Cernan si byl plně vědom svého původu. I proto si s sebou vzal malou vlajku naší země na svou cestu na Měsíc (v roce 1972 – pozn. překladatele) a tu pak věnoval československým astronomům během své první soukromé návštěvy naší země v roce 1974. Během této jeho návštěvy jsme mu ukázali místo, kde byli jeho prarodiče oddáni.

Po Sametové revoluci byl Eugene do naší země pozván hned několikrát a velmi rychle se tak stal nejpopulárnějším astronautem NASA v pozdější samostatné České republice. V roce 2000 po něm byla pojmenována planetka s pořadovým číslem 12790, kterou objevili čeští astronomové (24. října 1995 na Kleti – pozn. překladatele). Během své návštěvy Česka v roce 2001 se shodou okolností setkal i s naším bývalým prezidentem Václavem Havlem. Okolnosti to ale byly nepříjemné – Václav Havel byl v Pražské vojenské nemocnici hospitalizován pro svůj špatný zdravotní stav a Eugene Cernan sem byl převezen po nehodě prezidentské helikoptéry nedaleko místa narození jednoho z jeho pradědečků..

V témže roce byl zvolen čestným členem České astronomické společnosti a Eugene s hrdostí přijal čestný diplom. V roce 2004 byl poctěn nejvyšším vyznamenáním – medailí „De scientia et humanitate optime meritis“ (Medaile za zásluhy o vědu a lidstvo) Akademie věd České republiky, kterou převzal z rukou tehdejší předsedkyně naší akademie (prof. RNDr. Helenou Illnerovou, DrSc. – pozn. překladatele). Během své poslední návštěvy v Česku v roce 2008 byl přijat i tehdejším předsedou vlády České republiky (Mirkem Topolánkem – pozn. překladatele). Při každém svém veřejném projevu vždy kladl důraz především na mladou generaci, kterou se snažil motivovat ke kariéře ve vědeckých a technických oborech.

Členové naší společnosti se též přidávají ke kondolencím za tak velkého amerického hrdinu (s česko-slovenskými předky). I když nás opustil, věříme, že jeho odkaz bude žít dál.

V úctě,

Jan Vondrák, předseda ČAS
Jiří Grygar, čestný předseda ČAS

Původní dopis v angličtině si můžete stáhnout v PDF.

Fotografická vzpomínka

Eugene Cernan společně s astronautem Johnem Blahou a jejich hostitelem náčelníkem gen. štábu Armády ČR při sletu astronautů a kosmonautů v Praze v říjnu 2001. Autor: Archiv Jiřího Grygara.
Eugene Cernan společně s astronautem Johnem Blahou a jejich hostitelem náčelníkem gen. štábu Armády ČR při sletu astronautů a kosmonautů v Praze v říjnu 2001.
Autor: Archiv Jiřího Grygara.

Eugene Cernan při autogramiádě v pracovně předsedkyně Akademie věd ČR prof. Heleny Illnerové po převzetí medaile Akademie věd (říjen 2004). Autor: Archiv Jiřího Grygara.
Eugene Cernan při autogramiádě v pracovně předsedkyně Akademie věd ČR prof. Heleny Illnerové po převzetí medaile Akademie věd (říjen 2004).
Autor: Archiv Jiřího Grygara.

Zamyšlený Eugene Cernan při své poslední návštěvě v Praze (2008). Autor: Archiv Jiřího Grygara.
Zamyšlený Eugene Cernan při své poslední návštěvě v Praze (2008).
Autor: Archiv Jiřího Grygara.

Eugene Cernan při autogramiádě v Národním muzeu v Praze, kde měl v říjnu 2004 tiskovou konferenci a setkání s mládeží. Autor: Archiv Jiřího Grygara.
Eugene Cernan při autogramiádě v Národním muzeu v Praze, kde měl v říjnu 2004 tiskovou konferenci a setkání s mládeží.
Autor: Archiv Jiřího Grygara.

Eugene Cernan s vnučkou Ashley před budovou úřadu vlády ČR společně s premiérem Mirkem Topolánkem (červen, 2008). Autor: Archiv Jiřího Grygara.
Eugene Cernan s vnučkou Ashley před budovou úřadu vlády ČR společně s premiérem Mirkem Topolánkem (červen, 2008).
Autor: Archiv Jiřího Grygara.

Pamětní list se setkání v Planetáriu v Praze (28. října 2001). Autor: Archiv Jiřího Grygara.
Pamětní list se setkání v Planetáriu v Praze (28. října 2001).
Autor: Archiv Jiřího Grygara.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Eugene Cernan: Vesmír patří všem



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Eugene Cernan, Osobnost


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »